2014-10-09

Årets sommar

(Ett gammalt inlägg som legat som utkast ett tag. Jag läste igenom det och bestämde mig för att publicera det som det är utan särskilda ändringar. Idag när lönnarna är röda och himlen grå känns det som om det aldrig varit sommar.)

Minnena från Sommarön bleknar snabbt. Det känns osannolikt att det var två veckor sedan jag var där och andades luften, såg himlen, lät mig omslutas av det lena salta vattnet, men så var det. De sista dagarna var jag ledsen, men redan efter en halvtimme i bilen, under färden söderut mot Göteborg, lyfte mitt hjärta och blev lätt.

Det var en fin Sommarösommar, en av de bästa på länge. Inte bara för vädret och värmeböljan, även om den förstås gjorde sitt till. Men också för att vi börjar landa nu, vi börjar veta hur vi ska ha det. Inte bara ifråga om dassets placering och dylika praktikaliteter, utan också själva levandet. Varje dag var ungefär som den förra, inga nya stora sensationer, inget jagande efter stora upplevelser. Bad, läsning, promenad. Upprepa. Interfoliera med enstaka blygsamma utflykter, titta på hällristningar, äta glass på kyrkogård, äta pizza på restaurang. Promenera över klipporna och leta strandfynd. Promenera över berget och bada tångbad i den lilla viken. Gå i skogen och titta efter kantareller.

Men också: att svågern besökte oss ensam. Förhoppningsvis en början på en ny kontakt mellan oss. Jag vill så gärna att han även i fortsättningen är morbror till mina barn, även om han inte längre är gift med min syster. (Jo, de ska skiljas, det är bestämt nu.)

Vidare lyckades jag någorlunda praktisera en föresats: minimera kontakten med kusin så långt det går utan att vara otrevlig, inte besvara hennes kommentarer, inte gå igång. Det gav mig sinnesro, även om jag måste medge att hon upptog en stor del av mina tankar under de här veckorna.

Jag har inte bara tänkt utan också pratat, mest med min man, och tillsammans nådde vi ett par insikter som kanhända blir användbara. De ser ut som följer.

Kusin förefaller anse att Sommarön är hennes revir, hennes domän, hennes kungarike som hon tycker sig ha en förstfödslorätt till, eftersom hon älskar stället så mycket. Hon vet bäst om allt på ön, både hur det är och hur det var. Helst ska saker inte förändras alls, allt ska vara genuint och fint. Kaffe ska bryggas i kaffepanna av Kockumsemalj med tratt. Mikrovågsugn, vattenkokare och varmvattenberedare under diskhon passar inte in i miljön. (Vi har alla dessa attiraljer i vårt hus.)

Tvättmaskinen som en snäll granne skänkte oss (inte henne) kommenterade hon ofta, lite skämtsamt sådär. Den är Sommarön! Översättning: precis tvärtom. Den passar inte in här. (Men låna den gick minsann bra.)

När något rubbar hennes cirklar, då går hon igång.

O gjorde ett par utflykter, först till fots över klipporna på skattjakt (drivved, ilandflutna bojar, andra trevligheter), sedan med båten då han hämtade hem sina objets trouvés. Jag tog emot honom vid piren och hjälpte honom lasta ur. Händelsevis var kusin också där, och kommenterade oavbrutet. Hon ironiserade över det han hittat, ifrågasatte vad det skulle användas till, lovprisade sitt lyckliga öde att inte vara gift med en sådan samlare, ägnade sig åt psykologisk analys (Helga står nog ut eftersom hennes pappa är likadan). Och så vidare.

Jag blev först irriterad, men bestämde mig för att låta kommentarerna passera. Förresten var jag fullt upptagen med att hjälpa O. Den som fick lyssna på det mesta var min syster.

Långt senare när jag lugnat mig (och strandfynden inspekterats på gårdsplanen. Bojen hade ungarna roligt med. Drivveden ska vi nog bygga bänkar av. Och något slags konstverk kanske.) kunde jag lättare förstå hennes panik.

Elva månader om året härskar hon oinskränkt på Sommarön. Vårt lilla hus står tomt och tillbommat, de flesta övriga hus är också tomma. Hon kan styra och ställa och ostört skapa det perfekta livet, den perfekta barndomen, eller vad det nu är för bygge hon arbetar på.

Men den tolfte månaden invaderar vi hennes paradis, och bryter mot alla hennes axiom. O är den störste syndaren. Han fyller (vår del av) gårdsplanen med grejor, han bär skrikiga hawaiiskjortor, han köper och installerar en splitter ny duschkabin istället för att snickra ihop en pietetsfull träbyscha utomhus med vattenslang.

(Med viss sadistisk glädje också, det medges. En glädje som smittar av sig på mig. Vi skojar hejdlöst om att släpa med oss Nespressomaskinen till Sommarön för att kontrastera mot kusins kaffehurra.)

Svär gör O också, vilket hon tillrättavisade honom för. Visst, i sak har hon rätt. Visst, hennes barn - nio och elva år gamla - var närvarande, men han talade varken till dem eller till henne, utan till en granne.

Den logiska följden av detta är förstås att inget förslag som inte är kusins eget kan vara bra. Denna insikt är ett verkligt genombrott, för nu begriper vi hur vi ska göra för att få igenom beslut i vårt gemensamma ägande. Enkelt, hon måste fås att tro att alla idéer är hennes egna.

Detta sagt och skrivet, vill jag ändå komma ihåg och uppmärksamma hennes goda sidor. Hon är mycket generös. Kvällen före O:s födelsedag bjöds vi in på efterrätt som visade sig vara tårta med ljus. Hon bjuder frikostigt på fika. Hon är i grunden en snäll och välvillig person som har stått mig mycket nära, jag vill ändå komma ihåg det. Och om hon någon gång sänker garden vill jag inte vara omöjlig. Men jag gör inte längre några försök att komma bakom den.

11 kommentarer:

  1. Bor kusin alltså där året om, utan tvättmaskin och micro?! (och grälla hawaiiskjortor)

    SvaraRadera
  2. Jag tycker såmycket om din blogg. Hittade hit för en månad sedan och den harsnabbt kvalat in som en av de jag helst läser. Tack för att du delar med dig.

    SvaraRadera
  3. Det ar enormt mycket Mumindalen over det har inlagget. Sarsk. Sent i november och Pappan och havet.

    SvaraRadera
  4. Utan grälla skjortor försmäktar hon på denna öde ö.. Nej, det gör hon ju inte. Jag har uttryckt mig otydligt. Hon bor inte där året runt, men hon bor väsentligt närmare än vi vilket gör att hon åker dit på helgerna under nästan hela året.

    Tack Lisa! Du anar inte vad de orden värmer!

    Ja, jag tänkte faktiskt också på Mumin när jag skrev. Det måste vara strandfynden. Fast varken O eller kusin är särskilt muminska faktiskt. Jo, kanske är det lite hemuler över dem båda. Hurtfriska, liksom. Fan, det har jag aldrig tänkt på tidigare, att de är lite lika varann i sin brutala hurtfriskhet.

    SvaraRadera
  5. Det var nog strandfynden som förde mina tankar i den riktningen. Och hemul, absolut.

    Men när jag grävde djupare i tanken så var det situationen av att leva tillsammans på en begränsad yta, och att vilja väl men ständigt snubbla på varandra och sina fötter.

    De här två är de sista muminböckerna och jag tycker de är helt fantastiska i sin insikt om vad det är att vara människa-mumintroll-hemul-hofsa.

    SvaraRadera
  6. Alltså, hofsa finns det väl ingen som är. Homsa heter det.

    SvaraRadera
  7. Inspirerad av detta plockade jag fram Sent i november igår kväll och läste de första kapitlen innan jag somnade. Vilken poesi,fast på prosa! Just denna bok har aldrig hört till mina favoriter innan.

    För övrigt, apropå Muminkaraktärer, så kan jag inte med Snusmumriken. Otroligt pretentiös och tröttsam typ.

    SvaraRadera
  8. När jag var ung Mumin-läsare tyckte jag att Snusmumriken var ett ouppnåeligt ideal. Fri från bojor och ohälsosamma ambitioner. Jag delade väl Mumintrollets beundran för honom, helt enkelt.

    Nu ser jag helt andra sidor hos den där fria, ensamme cowboyen. Inte nödvändigtvis positiva.

    Och i Muminpappans memoarer är han dessutom inte alls fri från ambitioner.

    Jag håller på att ta mig genom Muminböckerna som vuxen, nu i ljudboksversionerna inlästa av Mark Levengood (som gör det jobbet alldeles lysande). Jag tänkte det skulle vara myspyslyssnande, och det är det förvisso, men jag hade inte räknat med den stora upplevelse det skulle bli att se på psykologin i böckerna med vuxna ögon. Jag är helt tagen.

    Och nu börjar det bli dags för en ny, det är minst ett halvår sedan den senaste.

    SvaraRadera
  9. Vad roligt! Jag läste Trollkarlens hatt i somras men det var första återseendet på många år. Farlig midsommar minns jag att jag uppskattade som ganska ung, men resten av böckerna hade jag faktiskt svårt för. Tills nu.

    SvaraRadera
  10. Nu måste jag lägga mig i! Kusin ska förstås läsa Filifjonkan som trodde på katastrofer. (Finns i Det osynliga barnet)
    Vänliga hälsningar från slumpmässig läsare ( Katarina)

    SvaraRadera
  11. Annannan, obrigada för tipset! Tänker nu lyssna på Tove Jansson jag också.

    SvaraRadera