Helga läser

2016
Sven Wollter: Hon, han och döden
(OK, ännu en omläsning av Anne på Grönkulla här men den räknas inte, va?)
P.D. James: A Mind to Murder 4+
Lynda LaPlante: Prime Suspect 4+
Alltså, jäklar. You've come a long way, baby. Jag älskar böcker som handlar om kvinnors yrkesliv och den här gör verkligen det. Litterärt är den kanske inte något storverk, men bättre än de flesta hafsiga deckare. De olika personteckningarna är inget annat än lysande.
Agatha Christie: The Thirteen Problems 3+
Lis Vibeke Kristensen: Från kollega till chef 3+
Alf Henrikson: Biblisk historia 3
Karen Joy Fowler: We Are All Completely Beside Ourselves 4+
Anna Mannheimer: Mitt liv som gift 3+
Erik Wijk: Allt vi här drömma om 4
Har läst även denna förut. Bortsett från de ganska tjatiga passagerna om Swedenborg så är boken bra. En sons försök att förstå sin troligen psykiskt sjuke far. Förlåt pappa, så illa var det verkligen inte.
Karin Thunberg: En dag ska jag berätta om mamma 3+
Jag har läst den förut, 2008 enligt anteckning nedan, och gav den då betyg 4. Idag är jag snålare. Den är lite för snackig, kanske provoceras jag också av min egen bild av författarinnan från intervjuer hon gjort (ett bottennapp var den devota intervjun med kronprinsessparet inför förestående nedkomst, vilken geggamoja). Nåja. Det är alltså på förekommen anledning som jag läser denna bok om en dotters försök att förstå en förälders till psykisk sjukdom angränsande oförmåga att slänga saker. Konstaterar att pappa inte var fullt lika sjuk som mamman i boken, men blir inte mycket klokare för det. Konstaterar vidare att min upplevelse och tolkning nog skyms av mina privata funderingar. Se här en mycket intressant analys av boken.
Kerstin Thorvall Book Club eller Det mest förbjudna 2.0
Kerstin Thorvall: Boken till dig 3-
Intressant möjligen som tidsbild, det är lite som att läsa gamla damtidningar från 60-talet. Jag har lite svårt att förstå att dessa förnumstigheter talade så direkt till den tidens tonåringar. Det säger något om hur svältfödda de var.
Kerstin Thorvall: Tänk om det är klimakteriet 3
Jonas Hassen Khemiri: Allt jag inte minns 4
Josephine Tey: En gammal skandal 3+
Martina Haag: Det är något som inte stämmer 3
Betydligt bättre än hennes andra babbelböcker (vad vet jag förresten som endast uthärdat delar av en, den ligger på sommarstugans dass) men ändå inte så värst bra. Avsnitten om makens svek bränner till rejält, de är bra. Parallellhistorien i fjällen är enbart långtråkig. Men jag har läst betydligt bättre beskrivningar av skilsmässor och svek. Dessutom känns historien inkomplett när det inte görs minsta försök att förstå eller skildra den obegriplige maken, han förblir en gåta.
Walter Farley: Den svarta hingsten
Ayana Mathis: The Twelve Tribes of Hattie 4
E.M. Forster: A Room With A View 4+
Beata Arnborg: Kerstin Thorvall. Uppror i skärt och svart 4
Gustave Flaubert: Madame Bovary 4
Nils Uddenberg: Gubbe med katt 4
Bo Hejlskov Elvén, Tina Wiman: Barn som bråkar 4
Bengt Liljegren: Adolf Hitler 4
Sarah Waters: The Paying Guests 4+
Har inte läst henne förut och hade höga förväntningar efter en recension. Efter halva boken var jag besviken, tyckte den tangerade kioskroman/tantsnusk eller vad man nu ska kalla det. Inte så god litteratur, ahem. Men den tog sig på slutet. Person- och miljöteckningar var mycket bra.
Claudia Piñeiro: Torsdagsänkorna 2
Helene Hanff: Hertiginnan av Bloomsbury Street 4
Helene Hanff: Brev till en bokhandel 4
2015
Richard Yates: Revolutionary Road 4
Cullberg, Sahlin: Märta och Hjalmar Söderberg: en äktenskapskatastrof 4
Tom Malmquist: I varje ögonblick är vi ännu vid liv 3
Carl-Henning Wijkmark: Stundande natten 3
Lena Katarina Swanberg: En trädgård till tröst 3
Elisabeth Kübler-Ross: Döden är livsviktig 1
Owe Wikström: Den dolda dörren 3
Margareta Ekström: Olga om Olga 3+
Annika Borg: Inga fler dagar inom parentes 2
Lars H Gustafsson: Det blå arkivet 3
Therese Bohman: Den andra kvinnan 3+
Anthony Marra: A Constellation of Vital Phenomena 4
Gail Godwin: The Good Husband 5
För vilken gång i ordningen? En av mina älsklingsböcker. Den håller ännu. Inspirerad av Hägg noterar jag hur elegant Godwin skiftar berättarperspektiv. Mycket, mycket skickligt gjort.
Göran Hägg: Författarskolan 4
Snyft, Göran Hägg är död, ingen skriver så roligt och dräpande om böcker som han. Författarskolan är en kåserande bagatell men mycket trevlig.
Sjöwall, Wahlöö: Roman om ett brott 5
Jo, de är fortfarande bra, fast jag stör mig på sjuttiotalstjatet om det kalla samhället, skendemokrati. Jisses, allvarligt? För att inte tala om bilden av den sexuellt frigjorda kvinnan, blä. Sista delen Terroristerna har jag tyckt illa om tidigare, men inte nu. Den är inte tokig alls. Bäst är nog Roseanna, Mannen på balkongen, Den skrattande polisen och Den vedervärdige mannen från Säffle.
Alice LaPlante: Turn of Mind 4
Ebervall, Samuelson: Mördaren i folkhemmet 3+
När jag slutat reta mig på greppet att dramatisera, hitta på och berätta vad dramats huvudpersoner eventuellt tänkte (gör inte så! Lär av Seierstad, Josefsson, Råstam m fl. Lita på att berättelsen håller utan era broderier!) blir jag ganska tagen av historien om den olycklige Olle Möller som av allt att döma var oskyldig till de tre mord han misstänktes för. Dessutom är det en fin tidsskildring av ett Sverige som - tack och lov! - inte längre finns.
Per Naroskin: Fuskaren som försvann 3+
Bengt Liljegren: Winston Churchill, del 1 1874-1939 4
Jonathan Franzen: Freedom 5
Jo det får nog bli en femma, för slutet var ganska magnifikt. Inte fullt lika bra som Atkinson dock. Franzen är en fantastisk berättare, ibland tycker jag att han är lite docerande och långrandig, samtidigt häpnar jag över hur snabbt jag läser och hur svårt det är att sluta. Fin skildring av familjerelationer och vad de gör med en. Om jag ska säga något negativt så är det att han är lite elak mot sina huvudpersoner, han skildrar dem inte med någon särskild värme. Fast på slutet fick några av dem upprättelse.
Kate Atkinson: Life After Life 5
Åh, vilken bok. Längtar efter att läsa hela tiden, läser alldeles för länge varje kväll för det går inte att sluta. Förutom att vara välskriven och rolig är själva idén genialisk, att utforska de olika val och slumpartade händelser som styr en människas liv.
David Baas: Bevara Sverige svenskt 3+
Anders Pihlblad: Ett partis fall och uppgång 3
Lena Sundström: Spår 3+
Paula Hawkins: The Girl on the Train 4+
Dorothy Sayers: Gaudy Night 4
Majgull Axelsson: Jag heter inte Miriam 4
Julia Blackburn: With Billie
Lena Einhorn: Blekingegatan 32 3
Lawen Mohtadi: Den dag jag blir fri 3
Tinni Ernsjöö Rappe: Hem 3
John Chilton: Billie's Blues 3
John Swed: Billie Holiday: The Musician and the Myth 3+
Jonathan Franzen: The Corrections 4+
Var på väg att sätta en femma först, för jag sträckläste den och den kändes aldrig seg trots de nära 600 sidorna. Relationerna mellan åldrande föräldrar och medelålders barn är beskrivna på pricken och med en rejäl dos svart humor. Kanske är det svallvågorna av Trenter som gör mig feministiskt grinig. Varför tjatas det om orakade armhålor och oansad bikinilinje hos en av personerna? Varför är det bara de kvinnliga personernas sexliv som beskrivs ingående?
Stieg Trenter: Aldrig Näcken 3-
Nä. Lite för unken, faktiskt. Driven stil och uttrycksfullt språk, fast jargongen blir tröttsam i längden. Dessutom fattade jag inte intrigen riktigt.
Uwe Timm: Upptäckten av currywursten 4
Dan Josefsson: Mannen som slutade ljuga 5
Jisses, vilken story. Mer spännande än den värsta deckare. Om jag någonsin trott på psykoanalys ska jag sluta göra det nu. Tänk att jag faktiskt läste och gillade Catrine och rättvisan för tjugo år sedan. Jo, det finns en koppling mellan dessa berättelser.
Britt-Marie Mattsson: Vi tolererar inga förlorare 2
Kristina Ohlsson: Den bekymrade byråkraten 3
Ferdinand von Schirach: Fallet Corelli 4
Maria Gripe: Boken om Hugo och Josefin 3+
Astrid Flemberg-Alcalá: Alltid nu 3+
Margareta Strömstedt: Jag skulle så gärna vilja förföra dig men jag orkar inte 3+
Astrid Trotzig: Blod är tjockare än vatten 4+
Gertrud Hellbrand: Veterinären 4
David Qviström: Nyttiga människor 4
2014
Margareta Strömstedt: Natten de hängde Ruth Ellis 4
Jens Andersen: Denna dagen ett liv 5
Agnes Hellström: Att vara utan att synas 3
Bea Uusma: Expeditionen. Min kärlekshistoria 3+
Tove Jansson: Trollvinter 3+
Tana French: Otrygg hamn 3+
Sigrid Combüchen: Spill 3+
Gustav Fridolin: Morfar skrev inga memoarer 3
Annika Persson: Jag vill ju vara fri (om Lena Nyman) 3+
Tove Jansson: Sent i november 4
Arne Sundelin: Fallet Thurneman 3
Åsne Seierstad: En av oss, en berättelse om Norge 4+
Jag hade höga förväntningar och de uppfylldes. Frapperades av två saker: hur tokig ABB:s mamma verkar ha varit, det hade jag inte uppfattat tidigare. Och det synnerligen dubbeltydiga i titeln En av oss. ABB har aldrig varit del av någon gemenskap.
Elisabeth Åsbrink: Och i Wienerwald står träden kvar 4+
Oerhört gripande om Otto Ullmann som vid tretton år skickas ensam från Wien till Sverige för att undkomma nazismen. Breven från hans föräldrar är bokens röda tråd. De återser aldrig varann. Ändå irriteras jag av författarens grepp att skildra sin egen indignation och känslor inför händelserna. Historien är stark nog i sig själv och behöver inte ytterligare kommentarer. Lätt onödig känns också historien om Kamprad, som blir tonåringen Ottos bäste vän i det nya landet, trots sina numera allmänt kända nazistsympatier.
Hans Fallada: Ensam i Berlin 5
Gripande, fängslande och egendomligt nog rolig bok om ett strävsamt arbetarpars plötsliga politiska uppvaknande och ensamma och från början dödsdömda kamp mot nazismen. En bok om heder och samvete och att vara människa.
Astrid Lindgren: Än lever Emil i Lönneberga 5
Har förstås läst den massor av gånger men det var länge sedan sist. Frapperas nu av den perfekta formen, hur dramatiken stiger och sjunker för att kulminera med Emils kamp mot snöstormen för att rädda Alfred.
Neil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane 3
Daniel Kahneman: Thinking Fast and Slow
Charlotte Rogan: The Lifeboat 3+
Mja. Helt okej men nådde inte upp till förväntningarna.
Gillian Flynn: Sharp Objects 4
Ännu en Flynn med en osympatisk hjältinna som man ändå fattar visst tycke för. Hennes senare romaner är bättre, vilket bådar gott.
John Williams: Stoner 5
Åh. Total njutning. En berättelse om en bondpojke från Mellanvästern som drabbas av kärlek till litteraturen och blir collegeprofessor i engelska, gifter sig olyckligt, upplever men sumpar den stora kärleken, och dör i slutet, det låter inget vidare va? Men det är det, tro mig.
Tove Jansson: Trollkarlens hatt 5
Johan Teorin: Rörgast 4
Gillar verkligen Theorin, han har bra stil och bra språk. Skickligt hanterar han det uttjatade greppet att varva en gammal historia med nutida händelser. Plus en rejäl överraskning.
Ross Greene: The Explosive Child 4
Christos Tsiolkas: The Slap 4
Fascinerande om än med svajigt språk, om hur en oöverlagd handling påverkar ett stort antal människor. Effektivt berättad genom att perspektivet skiftar mellan olika personer. De flesta märkliga beteenden får sin förklaring. Men puritanen i mig undrar över det frekventa gökandet och vänstrandet, för att inte tala om knarkvanorna hos medelklassen i Melbourne.
Neil Gaiman: Coraline 4
Percy Barnevik: Jag vill förändra världen 3+
Oväntat välskriven och rolig memoar. Jag köpte den för att jag var nyfiken på hans råd om ledarskap och hans välgörenhetsarbete. Det senare visade sig mer intressant än det förra.
Maria Sveland: Hatet 3+
Bra och viktig bok som fick mig att fundera en hel del. Bland annat på varför jag inte upplever verkligheten som Sveland gör. Har jag skygglappar eller överdriver hon? Givetvis finns inget enkelt svar.
Helga Bergvall. Livslögnen, Jungfru skär 3+
Helga Bergvall: Jungfru, vart tog du vägen? 4
Nancy Friday: My Mother / My Self
Berlin, Biography of a City 4
Lena Andersson: Egenmäktigt förfarande 4+
Erik Helmerson: Den onödige mannen 3+
Siri Hustved: Sommaren utan män 3
Carl-Johan Vallgren: Berlin i 8 kapitel 4
Gillian Flynn: Dark Places 4+
Mattias Boström: Från Holmes till Sherlock
Cecilia Gyllenhammar: Stäpplöperskan 3
William Anderson: Laura Ingalls Wilder, A Biography 3
Pamela Smith Hill: Laura Ingalls Wilder, A Writer's Life 4
Cecilia Ekhem: Väntrum
Stieg Trenter: Sturemordet 3+
Ursula K LeGuin: The Left Hand of Darkness 4
Karl Ove Knausgård: Min kamp del 3 4
Kyung-Sook Shin: Ta hand om min mor 4
Qaisar Mahmood: Jakten på svenskheten 2
Therese Söderlind: Norrlands svårmod 4
2013
Siddharta Mukherjee: The Emperor of All Maladies - A Biography of Cancer 4
Göran Rosenberg: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz 3
Hannes Råstam: Fallet Thomas Quick 4
Gillian Flynn: Gone Girl 4+
Marilyn French: The Bleeding Heart 4
Gerd Brantenberg: Egalias döttrar 3-
Laura Ingalls Wilder: By the Shores of Silver Lake, The Long Winter, Little Town on the Prairie, These Happy Golden Years, The First Four Years, On the Way Home, West From Home
Karl Ove Knausgård: Min kamp del 2 4
Therese Söderlind: Vägen mot Bålberget 4
Karl Ove Knausgård: Min kamp del 1 4
Carsten Jensen: Vi, de drunknade 4
Belinda Bauer: Mörk jord 3
Kristian Lundberg: Yarden 3+
John Green: The Fault in Our Stars 4
Tom Rachmann: The Imperfectionists 4+
Norberg, Lumikero: Karriärhandbok för kvinnor 3+
Tove Jansson: Sommarboken 4
Maria Gripe: Tordyveln flyger i skymningen 3+
Julian Barnes: The Sense of an Ending 4+
Ulf Ellervik: Ond kemi 4+
Janina Kastevik: Slottet av is 4+
Ferdinand von Schirach: Brott/Skuld 4+
Patrik Lundberg: Gul utanpå 4
Elizabeth Zimmermann: Knitting Without Tears 3+
Elizabeth Zimmermann: Knitter's Almanac 4+
Michael Nyquist: När barnet lagt sig 3+
Lena Andersson: Var det bra så? 4
Frayn, Michael: Med huvudet före 3+
Otsuka, Julie: The Buddha in the Attic 4
Persson, Leif GW: trilogin om Välfärdsstatens fall 3+
Winman, Sarah: When God Was A Rabbit 4
Marchetta, Melina: Jellicoe Road 4
Moberg, Vilhelm: Därför är jag republikan 3
2012
Jansson, Ljung: Hemligheten med projektledning 3
Hedenberg, Johan: Lill-Tarzan å jag 3+
Gardell, Jonas: Torka aldrig tårar utan handskar 4+
Hedström, Ingrid: Rekviem i Villette 4
Rubin, Gretchen: Projekt lycka 3-
Brundell-Öhman: Projektledningsfilosofi: inspiration för den tänkande projektledaren 3+
Arvidsson, Tomas: Enkelstöten 4
Sayers, Dorothy: Pinsamt intermezzo på Bellonaklubben 4
Murakami, Haruki: Vad jag pratar om när jag pratar om löpning 3+
O'Flynn, Catherine: Händelser vid Green Oaks galleria 3+
Gaiman, Neil: American Gods 3+
Dilber, Suzanna: Dubbelexponering 4
Strandberg: Eld 3
Hellberg, Amanda: Jag väntar under mossan 3+
Cosse, Laurence: Drömbokhandeln 4
James, P.D.: Death Comes to Pemberley 3
Hellberg, Amanda: Tistelblomman 3+
Juusela, Mary: Adoption - banden som gör oss till familj 3+
Collins, Suzanne: The Hunger Games 4+
Cleave, Chris: Little Bee 4
Bergmark Elf­gren och Strandberg: Cirkeln 4+
Feldt, Felicia: Felicia försvann 3+
Rebecca Skloot: The Immortal Life of Henrietta Lacks 3+
Åsa Moberg: Väninnorna och jag 2
David Lagercrantz, Zlatan Ibrahimovic: Jag är Zlatan Ibrahimovic 3-
Katarina Wennstam: Svikaren 3
Austin Wright: Tony and Susan 4+
David Nicholls: En dag 3+
P-O Enquist: Kapten Nemos bibliotek 3+
Kathryn Jackson: Niceville 4
Stina Dabrowski: Stina om Stina och konsten att intervjua 3
Gunilla Thorgren: Ottar och kärleken 3+
Ann Heberlein: Det goda livet 3+
Barbro Dahlbom-Hall: Lära kvinnor chefa män 3+
John le Carré: Mullvaden 4
Amanda Hellberg: Döden på en vit häst 3+
Solveig von Schoultz: De sju dagarna 5
Malin Persson Giolito: Dubbla slag 3-
Patrik Sjöberg: Det du inte såg 3+
2011
Carina Burman. Djävulspakten (om Gösta Ekman) 3-
Leif GW Persson: Gustavs grabb 3+
Johan Theorin: Sankta Psyko 3+
Åsa Moberg: Kärleken i Julia Anderssons liv 4
Magnus Bärtås och Fredrik Ekman: Alla monster måste dö (om Nordkorea) 4
Maria Sveland, Katarina Wennstam m fl: Happy, happy 3+
Marie Hermanson: Himmelsdalen: 4
Len Brown: Möte med Morrissey 3-
Beata Arnborg: Krig, kvinnor och Gud: en biografi om Barbro Alving 4
Ingegerd Gavelin: Att möta sitt barn - och sig själv 4
Helena von Zweibergk: Anna och Mats bor inte här längre 3+
Mitch Albom: The Five People You Meet in Heaven 2
Alexandra Coelho Ahndoril: Mäster 4
E.M. Forster: A Passage To India 4
Marilyn French: The Women's Room 5
Tim Adams: I huvudet på John McEnroe 3-
Richard Yates: Easter Parade 4
Jane Austen: Pride and Prejudice 4
Naomi Wolf: The Treehouse 3+
Ulla Isaksson: Paradistorg 3
Robert Louis Stevenson. Treasure Island 3
Christina Kellberg: Kupongtjuven 3
Roger Lundgren: Sibylla. En biografi 2
Mustafa Can: Tätt intill dagarna 4
Elin Wägner: Norrtullsligan 3+
Joseph Wambaugh: The New Centurions 4
Babben Larsson: Jag vägrar dö nyfiken 3+
Muriel Barbery: Igelkottens elegans 3+
Pernilla Glaser: 40 minus 3
Amanda Hellberg: Styggelsen 4+
Keri Hume: The Bone People 4+
Katerina Janouch: Systerskap 2
Katerina Janouch: Bedragen 3-
Ingrid Hedström: Blodröd måne över Villette 3+
Christopher Isherwood: A Single Man 4
Ingvar, Eldh: Hjärnkoll på maten 3+
Bernhard Schlink: Högläsaren 4+
Per Wirtén: Där jag kommer från: kriget mot förorten 3
John Cleese och Robin Skynner: Familjen och hur man överlever dess famntag. 3+
Eva Gabrielsson: Millennium, Stieg och jag 2
Johan Hakelius: Ladies 3+
Robert Gustafsson: Från vaggan till deadline 3+
Alice Munro: Nära hem 3+
Delphine de Vigan: Underjordiska timmar 4+
Elisabet Höglund: En kvinna med det håret kan väl aldrig tas på allvar 3+
L.M. Montgomery: Emily-serien 4
2010
Jessica Kolterjahn: Nattfjäril 3+
Thomas Sjöberg: Den motvillige monarken 3-
Jules Verne: Kapten Grants barn 4
Monica Gunne: Sex, systerskap och ett antal män senare 3
 Jules Verne: En världsomsegling under havet 5
Jan Wallentin: Strindbergs stjärna 3
Henrik Berggren: Underbara dagar framför oss 5
Lars Kepler: Paganinikontraktet 3
PC Jersild: Medicinska memoarer 4
Hjorth, Rosenfeldt: Det fördolda 3+
Klas Gustafsson: Farbrorn som inte vill vara stor (om Gösta Ekman) 3+
Joyce Carol Oates: My Sister, My Love 4
Clarence Crafoord: Kärleksförsök och svek 3
Inger Frimansson: Råttfångerskan 3+
Karin Alvtegen: En sannolik historia 3+
Leif GW Persson: Den döende detektiven 3+
John Ajvide Lindqvist: Lilla stjärna 4
Kate Morton: Den glömda trädgården 3+
Lars H Gustafsson: Växa - inte lyda 4
Ingrid Hedström: Under jorden i Villette 4
Brooke Shields: När regnet faller 1
Jenny Lexhed: Det räcker inte med kärlek 2
Birgitta von Otter: Kvarlevor 3
Glas. Teiner: Föräldrarnas tvärtemotbok 2
Cleve, Carling: Sopa lagom 2
Tove Jansson. Mumin, serier del 1 4
Lars H Gustafsson: Gå med dig 3
Ingrid Hedström: Flickorna i Villette 4
Martin Forster: Fem gånger mer kärlek 4
Elizaberth Pantley: The No-Cry Sleep Solution 3+
Jonas Jonasson: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann 4
Joyce Carol Oates: Älskad, saknad 4+
Uppdrag familj 3
Danuta Wasserman: Depression, en vanlig sjukdom 4
Moa Herngren: Jag ska bara fixa en grej i köket 3+
Lars Kepler: Hypnotisören 3
Karin Fossum: Den onda viljan 3+
Alex Schulman: Skynda att älska 3
Mian Lodalen: Dårens dotter 2
Hazell: Resandefolket 3
Johan Theorin: Blodläge 4
Lasse Wierup, Erik de la Reguera: Kokain 4
Anders Pihlblad: Drevet går 3
Claes Britton: Min mamma är död 4
Mia Skäringer: Dyngkåt och hur helig som helst 3
Haruki Murakami: Fågeln som vrider upp världen 4
Michael Cunningham: Timmarna 4
Anne Tyler: Ett amatöräktenskap 4
Wambaugh, Joseph: Hollywood Station 4
Lehane, Dennis: Shutter Island 4
Josefsson, Linde: Hemligheten 2
Läckberg, Camilla: Olycksfågeln 2
Lindsö, Ebba: Livet, makten och konsten att vara sig själv 2
Wennstam, Katarina: Alfahannen 4
Ingvar, Eldh: Hjärnkoll på vikten 4
Anna-Britta Ståhl: Bantningsbluffen 4
Edgren Aldén, Ernsjöö Rappe: Skriet från kärnfamiljen 2
Chimamanda Ngozi Adichie: Half of a Yellow Sun 3+
2009
Philip Pullman: The Amber Spyglass 4
Philip Pullman: The Subtle Knife 4
Philip Pullman: Northern Lights 4
Gellert Tamas: De apatiska 4
Kärlek i cancerns tid 3+
Johan Stenebo: Sanningen om Ikea 3
Klas Gustafson: Enkel, vacker, öm. Om Monica Zetterlund 3
Jan Guillou: Ordets makt och vanmakt 3+
John Ellis: Fasornas krig 4
Niklas Ekdal: I döden dina män 3
Martin Forster: Fem gånger mer kärlek 4
Johan Björkstén: I mittens rike 3+
Alexandra Pascalidou: Taxi 3+
Roslund-Hellström: Tre sekunder 3
Khaled Hosseini: A thousand splendid suns 5
Kjell Johansson: Huset vid Flon 5
Ernst, Singh: Salvekvick och kvacksalveri 5
Anneli Jordahl: Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) 4
Lotta Gröning: Sanning eller konka, Mona Sahlins politiska liv 3
Åsa Larsson: Det blod som spillts 4
Stefan Einhorn: Konsten att vara snäll 3
Åsa Larsson: Solstorm 4
Bob Hansson: Kärlek, hur fan gör man? 4
David Eberhard: Ingen tar skit i de lättkränktas land 3+
Håkan Nesser: Berättelsen om herr Roos 4
Siri Hustved: Vad jag älskade 4
Birgit Linton-Malmfors: Karins liv 4
Stenberg, Tikkanen, m fl: Min mormors historia 3
Doris Lessing: Alfred and Emily 4
Elizabeth George: Careless in Red 3
Viveca Sten: I de lugnaste vatten 2+
Pontus Mattsson: Sverigedemokraterna in på bara skinnet 4
Minette Walters: Fox Evil 4+
Catharina Lilliehöök: Mei wenti! Det ordnar sig, om livet i Kina 2
Ann Heberlein: Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva 4
P.D. James: The Private Patient 4+
Eva Franchell: Väninnan 3
Monica Antonsson: Sanningen om Gömda 3
Haruki Murakami: Kafka på stranden 4
Roberto Saviano: Gomorra 2
Andrea Maria Schenkel: Mordbyn 3+
Göran Hägg: 1001 böcker du måste läsa innan du dör 5
Marlene Dietrich: Ta mig som jag är 2
Annette Kullenberg: Jag var självlockig, moderlös osv - om Marianne Höök 4
Per T Ohlsson: Konservkungen 3+
Moa Martinson: Mor gifter sig 4
Johan Theorin: Nattfåk 4
D.J. Taylor: Kept, a Victorian Mystery 3
Barbara Kingsolver: The Bean Trees 3+
Nina Solomin: OK. amen 3+
Göran Greider: En bok om Dan Andersson 4
Patrick Süskind: Parfymen 4
Erik Wijk: Allt vi här drömma om 4
Ulrika Lorentzi: Gravid - något bara kvinnor kan 4
Ingrid Carlberg: Pillret 4
Tom Perrotta: The Wishbones 4
Christa von Bernuth: Otro 4
Dennis Lehane: Ett land i gryningen 3+
Alan Bennett: The Uncommon Reader 3+
Lars Gustafsson: Fru Sorgedahls vackra vita armar 3+
Gunilla Bergensten: Familjens projektledare säger upp sig 2
Helena Henschen: Hon älskade 4
Liza Marklund: En plats i solen 2
Olle Svenning: Göran Persson och hans värld 2
David Bogerius: Bedårande barn av sin tid 3
Linwood Barclay: No Time for Goodbye 3
Tom Perrotta: Som små barn 4
Ray Kluun: En sorts kärlek 3
Katarina Wennstam: Smuts 4
Mark Levengood: Sucka mitt hjärta men brist dock ej 2
John Grisham: Julfritt 3
Petter Karlsson, Marie Ledin: Min pappa hette Stikkan 3
Maria Ernestam: Alltid hos dig 3
Adam Hochschild: Kung Leopolds vålnad 2+
Jan Guillou: Men inte om det gäller din dotter 2
Gun-Britt Sundström: Bitar av mig själv 4
Carl Magnus Palm: Abba 4
Katarina Wennstam: Dödergök 4
Leif GW Persson: Den som dödar draken 3
2008
Åsa Mattsson: SalongF 3
Heather O'Neill: Lullabies for Little Criminals 4
Sofia Nordin: Utanmyr 4
Jenny Diski: Skating to Antarctica 4
Hanne Kjöller: I huvudet på en mamma 4
Julian Barnes: Arthur & George 4
Jennifer Weiner: Certain Girls 3
Christa von Bernuth: Rösterna 3
Ingrid Hedström: Lärarinnan i Villette 4
Roslund-Hellström: Flickan under gatan 3
Christer Hermansson: Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor? 3
Khaled Hosseini: The Kite Runner 4+
Pontus Herin: I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra 4
Karin Fossum: Brott 3
Jenny Diski: Stranger on a Train 4
Ulrika Kärnborg: Myrrha 3
Staffan Bergsten: Gustaf Fröding 4
Alberto Manguel: Nattens bibliotek 3
Anders Paulrud: Fjärilen i min hjärna 4
Karin Thunberg: En dag ska jag berätta om mamma 4
John Ajvide Lindqvist: Människohamn 3+
Hans Koppel: Vi i villa 47
Anita Jekander: Kartan och verkligheten 3+
Astrid-Flemberg Alcalá: Och vet inte vart 5
Helena von Zweibergk: Ur vulkanens mun 4
Marianne Peltomaa: Färgen under huden 4
Jenny Downham: Before I Die 4
Denise Mina: Garnethill 3+
Karin Fossum: Den som älskar något annat 3+
Sara Mannheimer: Reglerna 3+
Joan Didion: The Year of Magical Thinking 4
Sisela Lindblom: De skamlösa 4
Denise Mina: Det heligaste 3+
Anna-Lisa Wärnlöf: Pellas bok 3
Denise Mina: The Field of Blood 3
Malou von Sivers och Lennart Lindgren: Konsten att hålla ihop 2
Jan Guillou: Fienden inom oss 2
Åsa Moberg: Hon var ingen Florence Nightingale 3+
Peter Kihlgård: Kicki & Lasse 3+
Don DeLillo: Falling Man 2
Lena Einhorn: Vad hände på vägen till Damaskus? På spaning efter den verklige Jesus från Nasaret 2
Jesper Juul: Livet i familjen 3