2014-12-18

18 december

Det är torsdag eftermiddag och jag är på jobbet för en gångs skull. Jag skriver så eftersom jag

1 var ledig fyra dagar förra veckan på grund av begravning i Göteborg
2 vabbade i måndags med hysteriskt hostande liten son
3 vabbade i förmiddags eftersom O hade tid hos alkoholterapeuten
4 ska vabba imorgon också, eventuellt då frakta hyst-host liten son till vårdcentralen för att utesluta lunginflammation

Under min frånvaro förra veckan lyckades företagets ledningsgrupp äntligen fatta ett beslut som jag välkomnar och har förespråkat i allt tydligare ordalag under de senaste månaderna. Det ena av mina två projekt flyttas från oss till ett av våra systerbolag i ett annat land. Vi slipper plöja ner fler kostsamma utvecklingstimmar i en produkt som vi inte förstår oss på, och som därmed inte fungerar särskilt bra, därmed heller inte säljer särskilt bra och därmed inte genererar några intäkter.

Att detta beslut dröjde så länge är ett symptom på att något här inte fungerar som det ska. Möjligen är det helt enkelt ett utslag av den tröghet som många (alla?) av mina närmaste kollegor uppvisar och som jag retar mig på.

Att jag alls ser de här skeendena och förmår analysera dem och uttrycka en åsikt om dem, är en ny och trevlig upplevelse. På mina andra jobb, på andra företag, har jag antingen varit för oerfaren eller suttit för långt ifrån makten för att ha en susning om vad som hände.

Det första jag nämnde är en nackdel, det andra en fördel. Tyvärr finns det fler nackdelar, som den att jag idag, blott någon timme innan jag avser ta jullov, alls har tid att skriva blogginlägg. Nästan alla i min omgivning fnattar runt med stressen lysande ur ögonen. Men varken jag eller den andre projektledaren har särskilt mycket att göra.

Det beror i sin tur på att man här inte är van vid och därmed heller inte bekväm med eller ens villig att att arbeta i projektform, med tydligt uppsatta ramar för tid, kostnad och kvalitet.

När jag tackade ja till att arbeta för herr Snäll stod det oerhört klart för mig att det fanns en plats för mig här. Jag har kunskaper och färdigheter som det här företaget saknar och är i stort behov av.

Tyvärr har det under det gångna året blivit allt tydligare att det råder mycket stort motstånd mot att ändra rutiner och arbetssätt. Om det motståndet är starkare än vad jag rår på vet jag ännu inte.

Att jag inte begrep detta tidigare skyller jag delvis på företagskulturen. Alla är trevliga, snälla och toleranta mot varann. Hur mysigt detta än är, så har det den nackdelen att konflikter inte reds ut och motsättningar är lätta att missa och underskatta.

Till sommaren ska jag härda ut, har jag tänkt. Härda ut och göra vad jag kan för att förändra. Sedan ska jag ompröva och fatta beslut. Då börjar Y skolan, då har jag två skolbarn (på samma ställe dessutom), då lättar pressen något.

Ibland undrar jag om jag står ut så länge med att ha för lite att göra. Om jag efter detta kommer att vara inkapabel att sköta ett riktigt jobb. Jag grubblar över min trötthet och energilöshet. Skulle jag bli ännu tröttare av ett krävande men givande jobb? Eller skulle det bli precis tvärtom?

Men ibland tänker jag att jag kanske bara ska ta det lugnt. Yrkesarbetande kvinnor med barn är överrepresenterade vad gäller sjukskrivningar, psykisk ohälsa, stressrelaterade diagnoser, bla bla bla. Kanske är detta tråkiga jobb en förklädd välsignelse då det ger mig de marginaler jag behöver för att manövrera mitt privatliv?

Jag vet inte. Men nu är det snart jullov.

3 kommentarer:

  1. "Jag grubblar över min trötthet och energilöshet. Skulle jag bli ännu tröttare av ett krävande men givande jobb? Eller skulle det bli precis tvärtom?"

    Jag tror definitivt tvärtom. Om det inte är så att du fortfarande sover väldigt dåligt på nätterna. Jag har ju dessvärre aldrig för lite att göra (även om man kan tro det eftersom jag har tid att läsa bloggar i pauser i min datortid på jobbet!), men det händer att jag kan känna mig fullständigt energilös, så där så att jag skulle kunna lägga huvudet på skrivbordet och somna. Det visar sig alltid vara därför att jag måste göra något som är helt fullständigt ostimulerande.

    Dock, din nuvarande arbetsituation är nog en förutsättning för att kunna vara ostressad inför den mängd av ledighet och vabbande du just beskrivit. Det innebär att du vet att det inte lägger horder med ogjort arbete och väntar på dig.

    SvaraRadera
  2. Jag tror som annannan. Trots allt tillbringar man en stor del av sin vakna tid på jobbet. Att ha ett jobb som är spännande och utmanande är en förmån. Sedan är det klart att inte allt är kul alltid. Men det ska helst vara kul 75% av tiden. Det ger energi tillbaka.

    SvaraRadera
  3. Ni har naturligtvis rätt i allt ni skriver. Ett stimulerande arbete ger energi.

    Och visst är det skönt att det inte ligger högar med jobb och väntar på mig. Fast en liten ynka hög hade inte varit fel. Och jag hade heller inte tagit ledigt så mycket om jobbet ställt högre krav på mig.

    Vab och egen sjukdom är svårare att styra. Men det vete fasen om inte de senaste årens förkylningselände delvis beror på att jag vantrivs på jobbet. Och förr (när jag hade ett mer krävande jobb) var O och jag benhårda med att dela på vabbdagarna, vi tog varannan. Nu på sistone har det blivit så att jag tagit merparten, eftersom jag oftast känt mig risig själv.

    Håhåjaja. Något måste göras, men vad?

    SvaraRadera