2015-12-15

Bättre

1 Idag var jag hos företagsläkaren och beskrev precis hur det känns. Hon sjukskrev mig på heltid ännu några veckor till efter jul och därefter på deltid januari månad ut. Dessutom fick jag kopior på alla sjukintyg, bra eftersom herr Snäll lyckats schabbla bort ett par.

2 Imorgon ska jag till kuratorn. Oftast pratar jag bara på under de mötena, om det som ligger överst i högen. Men nu har jag en konkret frågeställning: hur ska jag planera julledigheten så att jag kan återhämta mig på bästa sätt? (Och, om vi hinner, prata lite om Q och hur han mår för han är tidvis så vidrig att jag oroar mig för honom. Å andra sidan är han mellan varven så klok och empatisk och förståndig att jag häpnar. I tredje hand behöver jag prata om hur jävla jobbigt det kommer att bli att röja pappas lägenhet. Fast, nä. Det behöver jag faktiskt inte ventilera just precis nu.)

3 kommentarer:

 1. Sture och Bertils mamma15 december, 2015 21:34

  Jag tycker att din företagsläkare låter klok! Bra!

  Jag funderar lite på Q. Vår Bertil har haft en hel del helpestigt beteende, samtidigt som han (precis som Q) är fantastiskt empatisk, omtänksam och klok. Det visade sig att han var särbegåvad och understimulerad (i skolan i synnerhet ).vilket utlöste ett s a s inte särskilt uppskattat beteende. Kan det vara så det är för Q också?

  SvaraRadera
 2. Hm. Jag har ingen aning faktiskt. Du är iofs inte den första som frågar, och jag har läst en del om särbegåvning. Det stämmer inte klockrent in på Q. Vissa saker stämmer ganska bra, men verkligen inte allt.

  Däremot är jag ganska säker på att hans umgänge dränerar honom. De tre killar han hänger mest med är allihop mycket speciella. Inte alla har diagnoser, men de borde ha det enligt min enkla mening (ahem). Det Q berättar och det jag ser tyder på att det är han som måste anpassa sig till dem, kontrollera sig. "Om man råkar putta till K av misstag så blir han jättearg och springer iväg och svär och skriker så jag måste vara noga så att jag inte gör nåt sånt." Klart ungen behöver pysa ut sina frustrationer någon annanstans, typ hemma.

  Jag är rätt säker på att han är understimulerad och uttråkad i skolan. Den är faktiskt ganska usel ibland. I klassrummet är det tydligen oerhört stökigt. Vete fan vad vi ska göra åt det.

  Q har ett mycket häftigt humör som ibland går ut över resten av familjen i mycket hög grad. Men han blir allt bättre på att kontrollera det och resonera kring det.

  Berätta gärna mer om din son!

  SvaraRadera
 3. Sture och Bertils mamma16 december, 2015 08:19

  Bertil ligger stundtals långt före sin ålder i mycket. Han skämtade med ironi vid 4-5 års ålder. Han resonerar och diskuterar på en helt annan nivå än de flesta klasskamrater (Han konstaterade vid senaste valet att SD inte fattat hur världen ser ut...). Samtidigt kan han vara ett kvicksilver på en treårings nivå och störa ut vilken samling som helst. Hans lärare i förskoleklassen ville att han skulle sitta still och vara tyst. Inte en chans, han var så uttråkad att han blev en fullkomlig pest både hemma och i skolan. Vi. Höll. På. Att. Bli. Tokiga.

  Tack och lov har han ju alltid haft sin tvillingbror som sparringpartner. Det är nog tur det, för där är det någon som matchar honom i både språk, nivå och snabbtänkthet. Vi har också fått några nya särbegåvade vänner genom Mensas Gifted Children Program, bl a en kille aom bor några kvarter härifrån. Det har varit synnerligen välgörande med det umgänget för Bertil.

  SvaraRadera