2015-11-23

Nulla dies sine linea

Idag har jag klarat av två saker, varit i pappas (nya) lägenhet och övervakat hämtning av sjuksäng med mera, samt hämtat nycklar och lämnat larm hos hemtjänsten. Nu bara en nyckel kvar att hämta, hos ASIH. Några timmars arbete att packa grejer och flytta möbler, sedan kan vi stänga och låsa den dörren. Det ska bli skönt, men lite drar jag mig för att packa ner tavlor och ta ner gardiner. Jag fick till det riktigt bra i lägenheten, den blev både vacker och trivsam.

Jag flyttade tillbaka fåtöljen till fönstersmygen och gjorde sedan ett stort misstag, nämligen att titta i hans dagbok. Eller äsch, var det ett misstag egentligen. Jag anade det jag skulle få veta.

Pappa levde sedan länge enligt devisen inte en dag utan en rad, han var närmast manisk i sitt antecknande av klockslag och inköp och vad han åt - och drack. Nulla dies sine vino, heter det så? Fast ibland var det cider och starköl också.

Flera läkare och sköterskor har sett deltagande ut när de försäkrat både pappa och mig om att skrumplever och levercancer kan man minsann få utan att missbruka alkohol, det behöver inte vara det.

Så fan heller. Jag är helt övertygad om att pappa drack ihjäl sig, och han anade det nog själv också.

Uppenbart är att han drack mer än jag föreställt mig, åtminstone under detta år. Han gjorde åtminstone en smärtsamt uppriktig notering om att bli full och ramla på stan, vingla hem, ha svårt ta sig in i lägenheten.

Herregud. Han dolde det väl men inte riktigt så väl som han trodde. Och på sätt och vis är jag tacksam för det, för vad hade jag kunnat göra? Jag gjorde så gott jag kunde.

Hur länge det pågått vet jag inte - det finns äldre dagböcker att konsultera om jag skulle vilja - men jag gissar att han tappade greppet någon gång kring årsskiftet. Före det har jag en känsla av att han drack i perioder interfolierade med helnykterhet, då han jobbade intensivt.

Efteråt grät jag länge. Det är så bittert. Hur kan man välja att kasta bort sig själv och sitt liv, det enda korta liv vi har? Hur kan man kasta bort sitt vänliga, kärleksfulla väsen och sitt klara förstånd? Hur kan man underlåta att se och känna att man är värdefull, om så inte för sig själv, för andra?

Obegripligt.

Osmart, dessutom kanske, av mig att läsa detta nu. Jag har redan svårt att mota bort minnena av pappas sista tid, blöjor på sniskan och grälsjuka kommentarer om att läslampan jag köpt var för dålig. Ju mer jag reflekterar över de sista veckorna, desto klarare ser jag att han var sjukare och virrigare än jag förstod. Inte ens jag förstod. Men jag gjorde så gott jag kunde.

På onsdag kommer ungefär sjuttio personer som jag hoppas har helt andra minnen av pappa. Om jag orkar ska jag hälsa dem välkomna och säga något om att de gärna får hjälpa mig och påminna mig om hur han var.

I våras läste han tydligen Mörkrets hjärta, och antecknade följande citat:

Livet är konstigt i alla fall med sin obönhörliga följdriktighet för att nå ett meningslöst syfte. Det mesta man kan hoppas vinna av det är en smula självkännedom - som kommer för sent - och en skörd av eviga samvetskval.

Men så är det inte. Inte mitt liv i alla fall. Som just i detta nu ska fortsättas i TV-soffan.

4 kommentarer:

 1. Känner med dig och känner igen så väldigt mycket, även om den nära och kära person jag tänker på missbrukade lugnande medel och kastade bort sitt liv och sin begåvning och fördunklade sitt förstånd genom det. Mönstret är det samma - det enda vi kan göra i efterskott är att försöka hålla ihop och inte kasta bort oss själva.

  SvaraRadera
 2. Helga, samtidigt som du skriver det här så försöker jag reda ut mina egna tankar kring två mig mycket närstående som är ungefär så gamla som din pappa och som håller på att avveckla de liv de levt bredvid varandra i 40 år. Jag tänker på hur orimlig ens blick som närstående kan vara. Den kan vara orimligt uppskattande och den kan vara orimligt kritisk. Jag ser bara tillkortakommandena, de påbörjade och påtänkta men inte avslutade projekten, de orealistiska drömmarna. Jag vet inte vad andra människor ser, jag är inte en annan människa och jag umgås inte i kretsarna av de andra människor som kan tänkas uttrycka åsikter. Men jag vet att min blick skulle vara mera överseende om det varit någon annan, någon som inte var min familj.
  Det finns förstås sådant som din pappa sjabblat bort genom sitt förhållande till alkohol. Men livet? Han hade ett aktivt sådant, yrkesmässigt och med kontakter genom sina indirekta yrkesengagemang (är vad jag utläser i alla fall, föreningar med anknytning till hans yrke). Han skrev och översatte in i dit sista. Hans liv var inte kort. Och som (jag läser mellan raderna att) du säger, om också han var sjukare och mer förvirrad det sista halvåret än han gav uttryck för, det är inte en bild av hans liv. Eller, det är bara en liten bit av ett liv och av en person som innehåller så mycket mer.

  Det är sorgligt att du fått ta in flodvågor av det svartaste och solkigaste. Jag hoppas liksom du att de många som kommer på begravningen kan hjälpa dig att se det andra också, liksom jag tror att tiden kommer att hjälpa-

  SvaraRadera
 3. Allt som annannan skriver vill jag skriva under på.
  Och får jag också säga... jag tror att de ljusa minnena kommer att komma till dig lättare och lättare. Den sista tiden kommer att skymma dem ett tag, men sedan stiger de fram Den sista tiden var ju bara en liten del av all tid ihop med din pappa.

  SvaraRadera
 4. Tack. Jag uppskattar verkligen era kommentarer. Och ja, jag tror att ni har rätt. Jag är bara inte där ännu.

  SvaraRadera