2015-09-24

Lättnaden

Idag har jag hjälpt pappa att packa sina saker och flytta från sjukhuset till ett privat vårdhem. Rummet stod klart när han kom, och där saknades minsann inte filtar.

Jag åkte till Apoteket med hans digra medicinlista, grät en skvätt när jag mötte hans blick från körkortsbilden, ursäktade mig för receptarien. Vissa dagar är jag gjord av stål, andra inte.

När jag återkom fick vi ett möte med en sköterska där vi gick igenom all medicinering och alla krämpor. En läkare kom in och kände på hans svullna mage.

Sedan blev pappa serverad middag på sängen, vi kom överens om att jag inte åker dit imorgon. Det är så trevligt att du kommer men jag vill inte slita ut dig.

På väg ut mötte jag sköterskan. Hon frågade vänligt hur han funnit sig till rätta, och något om hans bostad. Har du tid, suckade jag.

Så berättade jag hela historien, och hon lyssnade. Pappa är verkligen dålig, jag som känner honom ser det. Han är tidvis lite virrig men ändå verbal och intelligent. Men jag är fruktansvärt orolig för honom.

Hon kom med konkreta och utmärkta förslag på att justera saker i hans omvårdnad. När jag skulle gå hejdade hon mig. Du har ju inte ätit något. Vill du ha en frukt eller en kopp blåbärssoppa så du orkar köra hem?

Vad jag älskar människor som är bra på sitt yrke.

8 kommentarer:

 1. Jisses, den där kommentaren om blåbärssoppan fick mig att börja gråta. Vänlighet när man behöver det är ovärdelig.

  SvaraRadera
 2. Men eller hur! Och hennes synpunkter och förslag som jag inte orkar redogöra för var också så himla bra. Välsignade människa!

  SvaraRadera
 3. När människor inte bara gör det som krävs utan mer, oavsett yrke, då känns det bra i magen. När man dessutom orkar tänka steget längre av omsorg då trivs man troligtvis på sitt jobb, med kollegorna, med uppgifterna och då orkar man det extra. Din pappa kommer få det bra där.

  SvaraRadera
 4. Vad lättad jag känner mig över att din pappa har fått plats på ett så bra ställe (knäppt jag vet, känner ju inte er men dina ord har hjälpt mig så mycket genom min egen ivf-resa att det känns som om jag känner dig). Försök att ta hand om dig lite nu, lättare sagt en gjort. /TH

  SvaraRadera
 5. Äntligen en stunds andrum. Så skönt att det äntligen fungerar, och att det är på en plats som Helgapappa kan vara på ett tag.

  Jag önskar dig ro att ta vara på dagen du inte behöver resa in till stan.

  SvaraRadera
 6. Godhet gör så gott ... Visa henne din blogg nästa gång :)! Ha en skön lördag!

  kram
  Maria

  SvaraRadera
 7. Så innerligt skönt. Med sådan empatisk personal kommer din pappa att få det bra där!

  SvaraRadera
 8. Sture och Bertils mamma26 september, 2015 13:35

  Om du orkar sedan....skicka gärna ett litet kort till sköterskan! Jag vet hur mycket det uppskattas av personalen på mitt sjukhus när de får uppskattning för sitt jobb och sin omtanke. Hon låter som helt rätt person på rätt ställe! Din pappa kommer att ha det bra där!

  SvaraRadera