2014-08-29

Fredagmorgon

(Dagboksinlägg)

Q väcker mig tidigt, tidigt. Det är blött i hans säng! Blöjan har läckt. Han byter, jag lägger tidningar i sängen och så kryper han ner bredvid mig.

Vi somnar om, jag hör när O går upp och ger sig iväg men vaknar ordentligt först när min klocka ringer.

För några dagar sedan tröttnade jag på trängseln i dubbelsängen, så jag utlovade en krona per natt till den gosse som stannar hela natten i egen säng. En av mina käpphästar har varit att barnen alltid ska få söka trygghet hos mig, jag minns alltför väl hur det var att vara liten och mörkrädd. Men oftast är de inte rädda när de vaknar, det är av gammal vana och bekvämlighet som de tassar in och lägger sig intill mig.

Denna morgon får Y sålunda en krona, och jag hoppas att han ska hålla tyst om saken, men det gör han förstås inte. Jublande letar han efter sin sparbössa. När jag går in till Q och försöker väcka honom är han sur, över att Y fått en krona, över att han kissat i sängen.

Men vi var ju hos doktorn häromdagen, resonerar jag. Och vi ska vidare till en annan doktor och då ska du få prova medicin eller larm. Det kommer ju att ordna sig det här, det lovar jag.

Vi har pratat om detta förut. Q grips stundom av oro över nattkissandet, men efter en stunds prat brukar han snabbt bli glad igen. Men nu verkar det primärt handla om dåligt morgonhumör.

Det har ju jag också. Jag går mellan kök och sovrum, fixar frukost åt mig och Y, tjatar på Q att komma upp. Efter en stund blir jag förstås arg och skäller på Q. Du måste samarbeta med mig!

Ytterligare irritationsmoment är att jag har ont i halsen, lindrig förkylning men ändå, samt att det står en polsk hantverkare i rabatten, en decimeter från köksfönstret. Jag har inget emot polska hantverkare i allmänhet, ej heller mot denne i synnerhet, han är glad och trevlig och har hälsat glatt varje morgon under de veckor han har jobbat med att dränera om grannens hus. Men att ha främmande karlar tätt inpå mig vid en tidpunkt då jag tätt och jämnt tolererar de jag älskar, det håller mitt morgonhumör inte för.

Det som bryter dödläget med Q är att prata om kronan som Y fick. Jag förstår att du blir ledsen. Men det hade faktiskt varit orättvist mot Y om du också fått nu. Nästa gång är det du som ligger kvar i egen säng men inte han.

Efter en stund kommer han, och han är fin i gula byxor och turkos tröja, kläder han valt själv. Vi kramas och jag känner att tröjan luktar unket fast den är nytvättad, har tvätten hängt för tätt igen?

Under tiden har Y hunnit ta tre mikroskopiska bett på sin macka, vi bänkar oss allihop och frukosten blir ganska trevlig. Jag bestämmer mig för att jobba hemma under dagen. Halsontet samt det faktum att jag behöver uppdatera ett dokument avgör. Sådant jobb kan ta en hel dag på kontoret där jag ständigt blir avbruten men går fort när jag är ostörd.

Grannpojken kommer och Q får på sig ytterkläderna i hast. En stunds parlamenterande om frukt, han vill ha äppelbitar med kanel, jag hittar ingen bra burk att ha dem i, ta helt äpple istället, samt medförandet av gosedjur, skolan säger nej så det säger jag också, igår smugglade han med ett ändå, så är han klar och går iväg. Idag kan ni väl gå hem själva, föreslår jag och möts av jubel. Helst vill Q ha egen nyckel och egen mobil, passar han på att meddela.

Y vill cykla och hittar själv sin cykelhjälm. Under tiden yr jag omkring och letar hans medicin. Idag ska han till extradagmamman, som inte har en medicinväska deponerad hos sig (å andra sidan är hon själv kraftigt allergisk och har egna mediciner och egen erfarenhet). Min stressnivå hinner skjuta i höjden, fan, fan, fan, ständigt detta jagande på marginalen, har vi glömt den i sommarstugan? Där! På hyllan.

Jag går, Y cyklar och han pratar oavbrutet. Mamma, hur kan jorden sprängas sönder? Mamma, jag frågar dig! Y nöjer sig inte med hummande svar.

Hemma sätter jag mig och jobbar - en halvtimme tidigare än vanligt - och är efter en dryg timme klar med det som annars brukar ta en hel dag. Därefter skriver jag några mejl och sedan detta. Nu ska jag äta lunch. I eftermiddag när jag jobbat färdigt ska jag baka fröknäcke och havrekakor.

7 kommentarer:

 1. Sture och Bertils mamma29 augusti, 2014 13:40

  Stures nattkisseri blev avsevärt bättre efter att doktorn satt in medicinen Minirin. På dagen får han istället Oxybutyin(som lugnar blåsan, somär milt uttryckt överaktiv). Vi har m a o goda erfarenheter av medicin, larm har doktorn ännu inte nämnt men det kanske kommer senare om vi inte får helt ordning på det med medicinen och blåsträning. I alla fall: nätterna är så mycket lugnare nu! Håller tummarna för att ni får snar hjälp!

  SvaraRadera
 2. Tack! Det är bara nattkiss det handlar om. Dagtid är Q torr sedan treårsåldern, det gick som på räls nästan helt utan olyckor. Y var senare med att bli torr på dagen men blev det nästan direkt efteråt på natten också.

  Egentligen stör det inte så himla mycket att han behöver blöja (för det gör han, det kommer kiss varje natt) men det är tröttsamt när den läcker. Och han är som sagt själv lite orolig ibland.

  Jag tänker att eftersom det kan ta ett tag att få ordning på det så är det lika bra att börja nu. Än har han inte propsat på att sova över någonstans, men skolresor och liknande verkar de börja med redan i fyran.

  Minirin känner jag igen, det gav vi till vår hund som kissade. Som att sätta i en kork. Tar Sture det varje natt?

  SvaraRadera
 3. Sture och Bertils mamma29 augusti, 2014 17:12

  Sture tar två tabletter Minirin varje kväll. Det gör att urinen koncentreras så att inte blåsan svämmar över. Han får inte dricka efter middagen och så kissas han (i sömnen) innan vi lägger oss. Vi har nu kunnat sluta med blöjor och bara haft någon enstaka olycka när han sovit för hårt och lönge. Sture själv tycker att det funkar finfint och påminner sjölv om tabletterna. Vi tar det som intäkt för att han tycker att det är bra. :)

  SvaraRadera
 4. Hej!!
  Har också en liten sängvätare på snart 6år. Hans blöja är blytung på morgonen så det finns inte en chans att ta bort den. Det konstiga är att under 2 veckor var han torr och sen var vi tillbaka på ruta ett.
  För honom är det inget problem med nattblöja och inte för mig heller men när ska man söka hjälp och vad finns att göra???

  Kram
  Sara

  SvaraRadera
 5. Sara, vi sökte hjälp när Q var sex och ett halvt. Då sa de ungefär så här: det är inget att oroa sig för, detta kommer att gå över, men man vet inte när. Det som finns att göra (förutom att vänta) är medicin samt larm. Jag bleknade när hon beskrev larmet, det lät snarast inhumant men lär hjälpa. Men det används främst på äldre barn som är mycket motiverade.

  Nu två år senare har inget alls hänt. Blöjan är torr enstaka morgnar men nästan aldrig två morgnar i rad. Så vi söker igen.

  När jag sa till sköterskan att vi fortsätter väl med blöjor, det är ingen idé att sluta, strålade hon mot mig: Å vilken bra inställning, tänk om alla föräldrar vore så avslappnade!

  Det är vanligare än man tror, 10% av alla sjuåringar kissar varje natt, och någon procent av alla tolvåringar. Och det har inte alls med psyket eller viljan att göra.

  SvaraRadera
 6. Hej!!

  Nä jag är inte så oroad, mest att det är lite tråkigt att sängen luktar kiss och att sova över borta inte är aktuellt. Sonen bryr sig inte alls förutom att vi får smyga med blöjorna.

  En vänninas son kissade i sängen länge och de testade larm och det var ett himla meck att få det fungera. Larm i kalsonger och larm i madrassen...... tror knappt att min son skulle vakna, men när dom vaknar så har de ju redan kissat, vad lär sig kroppen på det??
  Är det så att det är nåt hormonellt "fel" som gör att de inte håller tätt?

  SvaraRadera
 7. Sture och Bertils mamma01 september, 2014 21:39

  Det kan vara en hormonell brist som gör att natturinen inte koncentreras (ersätts med minirin) . Så är det för Sture, utan medicinen känns det som om han kissar litervis på natten (det gör han naturligtvis inte, men t o m riktiga nattblöjor för barn 4-7 år var blytunga).

  Sture har nu sovit över borta för första gången. Med medicin och en väl insatt värdfamilj som tog upp och kissade honom en extra gång innan midnatt. Han var mycket glad och stolt efteråt över att ha sovit borta utan blöjor.

  SvaraRadera