2013-05-29

Labor of love

Q har som bekant vägrat delta i alla typer av gruppaktiviteter, från simskola till organiserade luciatåg. Vi har tagit hans vägran med knusende ro, i själva verket har det passat oss ganska bra att inte ruta in tillvaron alltför mycket med fotbollsträningar och simskolepass och liknande, som vi hör att våra vänner gör.

Faktiskt så tycker vi precis tvärtom. Flera av Q:s kompisar och klasskompisar har uppemot tre-fyra aktiviteter i veckan, vilket tycks oss fullkomligt vansinnigt. När får de barnen tillfälle att leka? Att säga mamma, jag har så tråååkigt, för att sedan hitta på något att leka med? Att rita, att pyssla? Och hur orkar föräldrarna?

(Jag minns att jag utgjutit mig om detta en gång tidigare på bloggen. Mina åsikter i frågan har tydligen inte ändrats. Värst vad istadig jag är då.)

Men. Sedan några månader tillbaka går Q på en aktivitet. På lördag förmiddag är han och bästa kompisen ute i skogen med Friluftsfrämjandet och är strövare. De täljer med kniv och håvar efter grodyngel och har enligt uppgift väldigt roligt.

Aber. Nu på lördag kröns strövarterminen med en utfärd i det gröna. Med tält och stormkök ska vi övernatta i vildmarken. O:s dåliga rygg gör att det blir jag som måste åka med.

Jag känner ända från tårna hur jag inte vill. Lördag, veckans bästa kväll, då jag prenumererar på soffhörn med stickning och TV alternativt en bra bok. Istället ska jag vara ute i SKOGEN. Räkna med att det är kallt i skogen, förkunnar instruktionerna förnumstigt. Ligga på liggunderlag eller möjligen luftmadrass, jag kommer att vara ledbruten. Eller uppäten av mygg. Eller förgiftad av myggmedel. Med stigande fasa läser jag vidare att det är läggdags klockan 21. Herregud. Jag som brukar somna tidigast 23. Vad ska jag göra i två timmar? Räkna får? Eller myggor?

Törs man ta en sömntablett? Alkohol får ej medtagas enligt Friluftsfrämjandets policy, men hur är det zopiklon?

Och hur fan funkar ett stormkök? Klarar jag av att resa ett tält?

Jesus. Blir kallsvettig av bara tanken. Men vad gör man inte för sina barn. Och sin man. Han har lovat att fixa extra god matsäck. (O:s matsäckar är förstklassiga i vanliga fall, så den här torde bli legendarisk.)

Tala om kärleksoffer. Det här ska jag leva länge på.

..ty skogen är så härlig och natten är så varm!
De veta ej, de tröga, de lärda, de rika
vad livet är om natten i vildmarkens barm!
Vad livet är om natten när födelsen och döden
gå dansande och vandrande kring gamla gråa hus,
när makterna ha rådslag och dikta våra öden
i sommarnatt, i skugga, i alsnårens sus.

Jo. Så kan det förstås också bli.

10 kommentarer:

 1. "Vildmarkslivet är så härligt men för veklingar förfärligt" (familjeuttryck från faderns militärtjänst).

  Dags att ladda med ljudboken? (Jag har ganska nyligen lyssnat på Tom Sawyers äventyr; den har många väl passande avsnitt).

  Annars är det väl klart att du kan ta sömntablett. Jag gillar inte heller vildmarksliv i den bemärkelsen (vandrar gärna en hel dag men vill sova i säng), men måste erkänna att den senaste gången jag sov i vindskydd befarade jag allt vad du befarat men sov i tio timmar ovaggad...

  SvaraRadera
 2. Det är länge sedan jag sov i tält men hela poängen med tältövernattning är att man gör det med kompisar man känner väl. Senast var väl för 12 år sedan då jag med ett gäng körkompisar cyklade på Åland. Vädret var underbart och vi stannade och spontansjöng i varje kyrka vi såg. Låg och fnissade i tälten och åt så billigt vi kunde. Före det var det i scouterna - också med goda vänner efter mysiga lägerbål och en lång dag i skogen. Fy för att tälta med främlingar, fast du kanske delar tält med bara Q. Jag skulle precis föreslå det som Annannan föreslog, och understöder Tom Sawyers äventyr som ljudbok. Lycka till! Det kan bli jättebra. Jag vill höra allt om det!

  SvaraRadera
 3. Joho, det blir ju jättekul! Inte luftmadrass, liggunderlag är skönare. Ta med kudde. Sticka kan du väl göra efter klockan 21? Garn och stickor väger ju nästan inget att bära med sig. (Och på riktigt, 21 måste ju vara vad som gäller för barnen?) Och tältet övar ni på att slå upp hemma i kväll eller i morgon kväll.

  Dessutom tror jag inte på att det är kallt. Jag var ute i skogen till strax före 21 i går kväll, det var inte ett dugg kallt, trots att det regnade.

  Q kommer att tycka att det är ett sånt äventyr! Jag var förresten också strövare som barn, måste kolla om det finns där vi bor.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Vissa saker gör jag INTE för mina barn och att tälta är en av dem. Never ever. O kan väl ta smärtstillande?/Sanna

  SvaraRadera
 5. Jag är fostrad i Mulleskolan, Strövarna och senare Friluftsarna, men kom inte ihåg någon tältning förutom när vi var större.
  Visst är det ett äventyr som familjen kan göra ihop med spritkök eller primus på gas och tältning i skogen - härligt men med strövarkamrater första terminen - nej. Varför ska allt göras i sån tidig ålder? Och med andra hela tiden?
  Sen hör jag om övernattningar, discon och läger mm som man kan spara att göra tills det ger mer.

  Vi skulle gärna låta sonen gå på dans eller bågskytte också men nu har det varit simskola - en jättebra - hela terminen och det får räcka, familjeliv, kompisbesök och fri lek får ta mest tid.
  Vissa sportaktiviteter tar flera kvällar i anspråk och ev tävling på helgen, kan inte en gång i veckan per intresse räcka? / Stella - som ser fram emot uppdatering efter tältningen...

  SvaraRadera
 6. Håller helt med dig om att allt ska börjas så tidigt och vara så mycket. Varför får barn inte ha lite tråkigt?

  Dock att tälta, åh det är underbart kul att tälta med sitt barn. Myset och goset i ett tält, spänningen och den olidliga värmen på morgonen när man ligger och blir stekt i ett varmt tält. Q kommer älska det!
  Och jag hoppas du härdar ut. Bok, stickning, godis, nedladdade radioprogram?

  SvaraRadera
 7. Hahaha! Själv tycker jag detta låter UNDERBART!!!! Sova i tält. Med sina barn! Mmmm....! Vi tältade förra hösten med E och det var otroligt kul. Men hon är ett stadsbarn helt klart. Så det blev både roligt men också lite svårare ibland... ;-) Vi får helt enkelt göra det oftare haha!
  Ta med ngt bra att lyssna på. I lurar! Ljudbok eller podcasts som du laddat ner hemma redan. Kan vara otroligt mysigt att ligga under sin tältduk och lyssna på ngt bra. :-) Det är även tips till dig när du kör bil. Minns att du skrev att du läste så lite nu när du pendlar med bilen. Här är det likadant. men ljudböcker kanske kan vara något? Själv älskar jag att lyssna på olika podcasts när jag kör! :)
  Lycka till nu!!
  Kram!!

  SvaraRadera
 8. Tack för uppmuntrande tillrop! Jo, detta blir ju ett äventyr på mer än ett sätt. Jag lovar att rapportera.

  SvaraRadera
 9. Wow, vilket gensvar! Att tälta väcker tydligen alla möjliga känslor.

  SvaraRadera
 10. Andas djupt. Som någon tidigare skrivit så kan du ta med stickningen och en ljudbok. Och kudde. Det fixa sig. bara en natt. Och Öronproppar! Ett måste när fåglarna börja flöjta vid tre-tiden. Annars tycker jag då att det är rätt ok att sova i tält emellanåt.

  SvaraRadera