2013-03-07

Stolt mor (kultursnork)

Q var på konsert med klassen idag. Jag frågar om den var bra.

- Jaa! De spelade Carmen!
- Hur vet du det?
- Det hörde jag ju så klart! Den här!

Han nynnar Toreadorarian. Och jag, jag smäller nästan av.

(De spelade Sean Banan också. Utmärkt blandning tyckte Q. Måste nog hålla med.)

5 kommentarer:

 1. Det finns en fantastisk box med tre skivor utgiven av Naxos som heter Stor musik för små öron. Den första skivan heter Lek och fantasi, den andra heter Vila och den tredje Bara Mozart. Den första skivan är bäst och innehåller allt från Humlans flykt till Baby elephant walk via I bergakungens sal - när Nora fick den som två och någonting fick jag faktiskt hålla fast henne för hon blev så uppspelt att hon började gå bärsärkagång. Nu är den hennes favoritskiva och alldeles, alldeles underbar också för vuxna öron som tröttnat på Sås och Kopp (jättebra och produktiv finlandssvensk barnduo med fina ordlekar på hur många skivor som helst) och Gullan Bornemark. Kolla in den!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Den ska omedelbart kollas in!

  SvaraRadera
 3. Carmen är väl världens bästa opera? Och den passar väl egentligen från hur tidig ålder som helst och resten av livet?

  (Jag gillar inte opera. Men Carmen).

  SvaraRadera
 4. Jag ÄLSKAR opera. Fast inte Wagner, har försökt men gillar honom inte. Verdi är min absoluta favoritkompositör, tätt följd av Mozart. Mozart är ju alltid underbar, men med Verdi förfinades konsten ett snäpp. En Mozartopera har en del småtråkiga partier, en Verdiopera är spännande att lyssna till nästan hela tiden.

  Men Carmen intar onekligen en särställning. Den har sina svagare partier, men de uppvägs med råge av de starkare. Örhängena Habaneran och Toreadorarian är nästan lite uttjatade (fast när man hör dem i en bra version minns man varför de är så populära). Mina favoritpartier numera är scenerna mellan Carmen och Don José, där deras konflikt byggs upp, för att magnifikt kulminera i slutscenen. Den är så hemsk och så bra på så många sätt.

  Och ja! Det är verkligen en opera som kan följa en genom livet. Man upptäcker ständigt nya bottnar i historien.

  /Kultursnorken

  SvaraRadera
 5. Underbart! Grattis! Jag är en gräslig(t stolt) kulturmorsa så jag hejar på alla andra stolta mammor till kulturkunniga barn. Här har tösen (14) haft Louis Armstrong på sin Spotifylista i flera år och nynnar med i mina jazzklassiker. Och sonen (6,5) gjorde som din raring häromdan när han nynnade på Mozart. Föräldralycka av en art jag inte kunde föreställa mig när jag längtade efter de här två darlingarna.

  SvaraRadera