2013-03-14

Nyttig eller åtminstone inte skadlig lyx

På sistone har jag börjat skämma bort mig själv. Jag har redan berättat om det dyra men goda, ekologiska och rättvisemärkta teet jag har börjat köpa på postorder. Idag efter lunchen (en underbart god sallad med räkor, sparris, getost, edamamebönor, avokado och romansallad) fick jag för mig att för första gången köpa Body Shops berömda Body Butter. Jag sniffade mig igenom hela sortimentet och fastnade till sist för en myskvaniljhistoria. Jag som annars håller mig till Apotekets krämer eller möjligen något finare på extrapris.

På eftermiddagen fick jag ännu en snilleblixt. Tack vare Ravelry har mina stickplaner och dito drömmar nått nya höjder, jag hittar mönster till plagg jag tidigare inte ens hade drömt om. De är designade av begåvade kvinnor och män (jo, faktiskt) över hela världen. Garnerna som används är ofta exklusiva och svåra att få tag på i Sverige. Jag brukar automatiskt börja fundera på billigare alternativ.

Men så slog det mig. Nuförtiden går ju allt att beställa på nätet. Och ja, garnet till mitt senaste span går att beställa från leverantören i Frankrike. Det är spunnet av ekologisk ull och handfärgat med växtfärger och ser mycket vackert ut. Givetvis är det dyrare än garnet från min tidigare hovleverantör Garnstudio. Fast inte så mycket.

Men vafan. Jag har sagt det förut, det är värt att upprepa. Om inte en sådan som jag köper ekologiskt och rättvisemärkt, vem ska då göra det? Och alldeles särskilt när det gäller lyxartiklar. För behöver jag egentligen te, kroppssmör, vackert garn?

Nej. Eller, knappast för kroppen. Möjligen för själen. Och den mår definitivt bättre av vetskapen att lyxen inte är skadlig för någon annan.

8 kommentarer:

 1. Rätt tänkt!!!

  Och det låter kanonkul att sticka!

  SvaraRadera
 2. Jag resonerar likadant, vi har banne mig råd att lägga några kronor extra på ex kaffepaketen så att odlarnas barn kan gå i skolan istället för att jobba på plantagen.

  Ibland räcker det med att unna sig något fint för att orka med när det är lite tyngre.

  SvaraRadera
 3. Dixit.

  Det är inte så att du delar med dig av en länk till teet och garnet?

  SvaraRadera
 4. Klart du ska unna dig ekogarn eller dyra garner - det är din hobby och alstren ska finnas kvar länge! / Stella

  SvaraRadera
 5. "vetskapen att lyxen inte är skadlig för någon annan"

  Tvärtom, faktiskt.

  Om du i alla fall skulle köpa garn och te gör du världen en tjänst genom att köpa det som är ekologiskt och rättvisemärkt.

  Att det skulle vara något problem med lyx är någon slags puritansk föreställning av den typ som vi brukar skylla Luther för, men han lär skulla ha varit livsnjutare själv.

  Om man har pengarna är ju frågan vad man ska använda dem till. Spara dem i etiska fonder och testamentera dem till en stiftelse för välgörande ändamål är kanske det ultimata världsförbättrande. Eller ge bort dem till välgörande ändamål direkt.

  Men om man inte kommer att göra något av dessa två, då har jag svårt att se något bättre sätt att använda pengarna än att betala lite mer för att det man i alla fall skulle ha köpt är producerat under goda förhållanden.

  SvaraRadera
 6. Nog är det bra att köpa rätt saker. Och unna sig ska man. Det där smöret är säkret fint och bra men användaren luktar h**hus som min avlidne far ofta sa. Vad han nu hade för praktisk och faktisk erfarenhet av sådana etablissemang./O

  SvaraRadera
 7. Annannan, kolla teet på pekoe.se och garnet på renaissanceyarns.com. Har just fått besked att de skeppar till Sverige, oklart dock vad portot blir.

  SvaraRadera