2013-01-16

Humör

Det är något annat som tar kraft just nu, och det är ingen mindre än mitt livs mirakel, min älskade fantastiske men ibland också vedervärdige äldste son Q. Han är sex år, snart sju, en ålder som kallas lilla tonåren, och det är inte utan att jag begriper varför.

Y är tre år, och kan skrika och tjata om tuggummi i nästan en timme. Han kan bli rasande för att den av honom beställda banangröten innehåller banan och för att jag inte kan ta bort bananen. Han kan bestämt förklara att mamma ska natta, för att tio minuter senare sjösätta en dramatisk scen för att han istället vill ha pappa.

Jag har livliga minnen av Q i samma ålder. Men den här gången är det väldigt mycket lättare att hantera. Jag undrar om det är för att jag gjort det en gång förut, eller för att Q:s treårstrots faktiskt var värre?

Jag tror nästan på det senare. Q har ett helsikes humör, men kan samtidigt tidvis vara mycket resonabel och förhandlingsvillig. När han vill.

Det är nyckelorden. När han vill. Q har stark vilja och kan bli väldigt arg, upprörd och ledsen när den inte efterlevs. Jag tror inte att vi är vare sig särskilt stränga eller särskilt eftergivna. De senaste dagarnas strider har handlat om att få gå och leka med magsjuk kompis (ehh... nej!), komma och sätta sig och äta, tvätta händerna före maten, stänga av dataspelet, klä på sig. Repeat på de senaste två.

De förbannade dataspelen är en ständig källa till konflikt, något vi har försökt styra upp genom att ha särskilda speldagar. Under jullovet släppte vi lite på dem, vilket vi nu får sota för. Vidare har vi fallit för frestelsen att hota med indragna speldagar om Q uppför sig illa (slår eller sparkar oss eller lillebror, kallar oss orimligt fula ord). Jag vet verkligen inte alls om det är rätt väg att gå. Hoten tar ibland skruv, ibland inte, ibland alldeles för mycket. Om Q vet (eller tror) att han har sumpat en speldag blir han så arg och förtvivlad att han ställer till med en smärre jordbävning.

(Fula ord, förresten. Antingen har vi dålig pli på ungarna eller så är barn olika. Grannfrun råkade höra Y utslunga ett dumma mamma, vilket jag tycker är ganska oskyldigt för en treåring. Också han måste få uttrycka sin ilska, även om det finns bättre sätt. Jag tolererar inte att mina barn kallar mig dumma mamma, sa hon. Jag var på lite dåligt humör just då och kunde därför inte avhålla mig från att svara att jag gillar det inte heller, men de gör det ändå. Hur får du dina att låta bli, slår du dem?)

Och så är det påklädningen. Det är främst ytterkläderna Q bråkar om, men även de vanliga. Strumporna korvar sig, jeansen är obekväma. Jag har ansträngt mig för att hitta mjuka fodrade jeans, gick tillbaks till affären och köpte ytterligare ett par av de som fann nåd hos Q. Byxor slits nämligen ut med en förfärande fart. ("Är det hål på dessa också? Men hur går det till?" "Jo, för jag landar alltid på det knät när jag hoppar.") I hallen brukar den riktiga härdsmältan komma, då Q viftar med en arm eller ett ben och utstöter obegriplig olåt. Det han vill är då att få hjälp med att rätta till jackärm och vante eller överdragsbyxa och känga. Men han kan aldrig förklara exakt hur han vill ha det, och irritationsgraden hos oss brukar vid det laget vara hög.

Jag läser på en amerikansk blogg skriven av en kvinna som har en pojke i Q:s ålder. Hög igenkänningsfaktor på skriken, oförskämdheterna, fixeringen vid dataspel. Men när jag läser kommentarerna och råden hon får från sina läsare blir jag betänksam. De går nästan uteslutande ut på att his mouthiness should be nipped in the bud right away/ crack down on the sassiness, otherwise he will be a nightmare in his teens/ he must be taught not to speak disrespectfully to you or any other adult. Verkligen? Man undrar stillsamt om de själva alltid tilltalar andra människor på ett respektfullt sätt. Jag gör det då inte.

Jag vill ju tro att Astrid Lindgren har rätt i det jag såg citerat på Facebook häromdagen, att ger man barnen massor av kärlek så kommer folkvettet av sig självt. Men var det månne före dataspelens era?

12 kommentarer:

  1. Åh, den goda Astrid! Hon om någon borde ha skrivit böcker om barnuppfostran! Fast det gjorde hon ju, vid närmare eftertanke. Och framför allt om vuxenuppfostran. Du verkar vara en ljuvlig och analytisk mor som vill dina ungar väl. God ork önskar jag dig! Och kom ihåg: this, too,shall pass. På gott och på ont.

    SvaraRadera
  2. Precis, det gjorde hon ju! Jag har hämtat mycket kraft av Lotta, Madicken och Lisabet. Intressant nog är flickorna ofta bångstyrigare än pojkarna i hennes böcker, Emil förstås undantagen.

    SvaraRadera
  3. Vad gäller dataspel så konfiskerar jag om inte min uppmaning att stänga av åtföljs. Jag säger till en stund innan det ska avslutas (och påminner några gånger allt mer irriterat....) och sedan vet Bill att avlutas det inte då så plockar jag spelet pronto och hon blir av med det tills jag bestämmer att nu är det nog.
    Egentligen så tror jag att det mest är liksom förnedringen att bli avplockad spelet som gör grejen där. Hon avslutar hellre själv än att jag norpar det. Men det funkar här.

    För övrigt tycker jag att barn har rätt att säga "dumma mamma". Det är ju vad de tycker just då - att man är dum.

    Vad gäller kläderna... Min erfarenhet här hemma är ju att egentligen kan man inte någonsin få dem att sitta bra. Hade det inte varit kläderna så hade det varit något annat. Så jag brukar rätta till lite och sedan bara köra på i alla fall. Men, och det slår mig nu, mina barn är ju rätt inkörda på att det bara finns en förälder att bossa med i taget och då hjälper det liksom inte att man gnäller. Jag har bara ett par händer.

    Här har vi istället matproblemet. Framför allt på Bull. Han äter hellre kartong än mat (undantaget om mat = plättar). Jag hoppas det går över.

    SvaraRadera
  4. Känner igen dataspelsproblemet! Vi har också speldagar och under hela sexårsperioden kunde vi inte deala över huvud taget med dem, det fick konsekvenser. Vår kille var tvungen att veta exakt vilkan dag i veckan när han fick spela, annars var det kört. Vredesutbrott utan dess like. Dataspel kan kanske inte jämställas med heroin men nästan :)Nu ett år senare kan han och vi förhandla och ändra lite om det passar men absolut inte då. Min erfarenhet har i alla fall varit att sedan kommer en fantastisk tid från 8 år och uppåt! 7-åringen kan vackla lite och falla tillbaka i 6-års eländet men det är stor skillnad ändå.

    Dessutom tycker jag dumma mamma är ytterst rimligt. Lillebror 5 år spottade dock på sin storebror häromveckan i ett vredesutbrott och där gick min gräns då fick skiljde jag på dem ett bra tag.

    SvaraRadera
  5. Mm, vi ska nog tajta till speldagsreglerna lite. Q är verbal och pigg på förhandlingar så det är frestande att vara flexibel men kanske straffar det sig.

    Mat! Där har vi faktiskt en helt osannolik tur. Q har alltid ätit bra, förutom att han knappt sitter på stolen och välter ut allt inom en meters radie ("hjärnan slutar vid armbågen" som min chef uttryckte det). Men äter gör han, i stort sett allt. Y har fortfarande tendensen att dela upp livet i proteindagar och kolhydratdagar, men han äter hyfsat. Jag har de första månaderna i gott minne, då han levde på välling, bananer och bröd.

    SvaraRadera
  6. Jag förutser en lysande karriär för Y i framtiden. Proteindagar och kolhydratdagar låter absolut som ett koncept man kan bygga ett matguru-imperium kring!

    SvaraRadera
  7. Känner också igen utbrotten från sexårstrotset. Det var likadant med mina flickor som nu är i tonåren. Det går över - eller tar sig för det mesta andra, lite mer dämpade uttryck. Tänkte först snusförnuftigt påpeka att du inte ska tolerera att Q sparkar och slår lillebror eller er föräldrar - men man ska inte kasta sten i glashus, det är inte länge sedan jag såg vår mellanflicka ilsket och på fullt allvar försöka puckla på sin pappa! Datorspelen hör f-n till, de är beroendeframkallande och med eftertankens kranka blekhet säger jag att man inte borde släppa in dem i huset, men det är ju lätt att säga och MYCKET svårt att leva efter i praktiken, i all synnerhet inte sedan när man har tonåringar i huset. Kram! Elvira

    SvaraRadera
  8. Kanske blir du arg eller sårad. Men jag vill bara säga en sak ur mitt perspektiv. Jag har en son som är 3 år och nyligen fick diagnosen autistiskt syndrom. Vid många av dessa handikapp får man vredesutbrott och/eller är mycket känslig t.ex. för kläder. OBS! En diagnos inom autismspektrat har ingenting med intelligens att göra.
    Lisa

    SvaraRadera
  9. Rekommenderar varmt denna gratis, lysande skrift som är skriven för föräldrar till barn med ADHD. Tro mig, tycker den är bra för alla föräldrar till barn som har stark vilja ...

    http://www.publicerat.habilitering.nu/sll/export/sites/sll/downloads/att-vara-foralder-till-barn-med-adhd.pdf

    Hoppas du får konkreta idéer att välja och vraka ibland! Jag tror INTE på de amerikanska kommentarerna o det verkar f ö inte flera föräldar i USA med först bio, sedan adopterade barn heller göra. "I totally had to change my way of parenting when we adopted X" etc.

    Maria

    SvaraRadera
  10. !!!

    Jag har nog ADHD. Det måste vara förklaringen till att jag har tråkigt på jobbet:

    "Att rikta uppmärksamheten på det väsentliga och att sedan hålla kvar
    den, utan att distraheras av annat till dess att en uppgift är slutförd, kan vara mycket svårt för dessa barn, liksom att lyssna färdigt på vad någon har att säga utan att tröttna eller avbryta. Karakteristiskt för de flesta är
    just den bristande uthålligheten och svårigheter att mobilisera energi för att göra sådant som barnet upplever som tråkigt eller enahanda."

    Förlåt att jag raljerar, men just ovanstående formulering var obetalbar. Annars tycker jag att råden om kommunikation och beröm var mycket bra och rimligtvis allmängiltiga, inte bara för barn med ADHD.

    Jag blir inte alls arg eller sårad Lisa, jag ser det som en omtanke från din sida. Tack! Men jag känner mig tämligen säker på att Q inte har något inom autismspektrat. Ilska och kläder, ja, det stämmer, men nästan inget annat stämmer. Och skolan rapporterar att han är lugn, koncentrerad, stillsam och lydig där. Uppenbarligen går det alldeles utmärkt att ta på sig ytterkläderna själv på rasten.

    Idag har förresten varit en lugn och fin dag utan tillstymmelse till bråk. Fast det var speldag!

    SvaraRadera
  11. Helga,

    Ha, ha! Tyvärr tror jag inte du har ADHD :) (fniss, fniss)! Även om det känns så ... på jobbet. Ska ställa till signifikanta svårigheter i skola/arbetsliv och hemma tror jag det står i diagnoskriterierna.

    Skämt åsido, så har jag som utreder barn med bl a misstänkt ADHD svårt att förstå hur de barnen orkar. Minsta ljud utanför dörren så har de helt tappat bort sig o måste börja om att lösa uppgiften igen t ex. De är så lättdistraherade hela tiden, av andra o av sig själva, att bara komma iväg med rätt grejer på morgon är en bedrift för många.

    Maria

    SvaraRadera
  12. Intressant, Maria, tack för din input. Och tack för att du inte tog illa upp.

    Lättdistraherad är Q verkligen inte, snarare tvärtom. När han är djupt koncentrerad på något är det väldigt svårt att fånga hans uppmärksamhet. Fast ibland har han selektiv hörsel på pin kiv, förstås, men verkligen inte alltid. Jag är ofta imponerad av hans koncentration och uthållighet. Hade behövt den på jobbet...

    SvaraRadera