2012-09-13

Koden definitivt knäckt

Q läser nu. Både versaler och gemener. Det går inte fort, men han klarar att stava sig igenom kortare texter. Som så ofta förut häpnar jag över hans ihärdighet.

Häromveckan när jag gick för att hämta honom i skolan la jag märke till ett plakat som låg slängt på marken. Det hade allt av döma fästs på någons framruta för att informera om att här får man verkligen inte parkera bilen. Plus en del invektiv.

På vägen hem sprang Q lite i förväg, och när jag kom ifatt honom hade han hittat plakatet och plockat upp det. Jag skrattade när jag såg honom, hans ansikte lyste som förklarat, om möjligt sken han ännu mer när han såg att jag också visste den underbara hemligheten:

- Mamma! Det står DIN JÄVLA IDIOT på det här!

- Men, men, stammade grannfrun och kompismamman, han läser ju!

(Hon som strax innan docerat om att det är viktigt att inte utöva påtryckningar på barnen eller stressa fram prestationer, alla måste lära i sin egen takt. Fast hon tröstade sig snabbt med att hennes barn är halvåret yngre än Q.)

Han gör det, ja. Vi delar en underbar hemlighet, ett tillträde till en magisk värld.

6 kommentarer:

  1. Härligt!!!!!!!!
    Hoppas han får läsa lite andra saker också än just "din jävla idiot" ;-)
    E läser inte än även om hon ofta låtsas att hon kan. Däremot läste en i hennes dagisklass redan förra året. Han är yngre än hon. Då var han väl just fyllda 3 eller så. Amazing! Men jag tror inte heller på att tvinga barn. Däremot stötta och hjälpa om de själva VILL. Huvudsaken är att intresset för böcker och läsning finns där. Sedan kommer nog själva läsandet av sig själv med växande mognad. tror jag. och jag är själv otroligt (och egoistiskt) glad över att min dotter älskar böcker...! DET är som du säger en fantastisk och magisk värld!
    KRAM och Hurra för Q!

    SvaraRadera
  2. Lycka.

    Och vad bättre än ett plakat som det står förbjudna ord på för att övertyga en sexårig pojke om vilka möjligheter läsningen ger....

    SvaraRadera
  3. Tänkte precis också skriva ett inlägg om min dotters läsning. Vad roligt att din son har knäckt koden! Tror verkligen inte alls att det behövs några särskilda påtryckningar för att vissa barn skulle vilja lära sig läsa tidigt. Om nyfikenheten och intresset finns, så går det nästan av sig självt. :)

    SvaraRadera
  4. Och i helgen fick jag äntligen börja läsa Harry Potter för honom! Han hänger vid mina läppar, men säger nej till att läsa den på kvällen, därtill är den för läskig.

    Hoppas jag snart får läsa Narnia också. HP är bra och kreativ och fantasifull, men lite långrandig.

    SvaraRadera
  5. Hurra för Q! Och det är underbart att få läsa sina egna gamla favoriter högt för sitt barn (och mycket mer stimulerande för en själv än de flesta bilderböcker). Problemet hemma hos oss är att vår andraklassare lärde sig så snabbt när det väl "kom igång" så nu får man bara läsa en bit här och där i böckerna innan läggdags, sen läser han resten själv medans han ligger i sängen en stund innan "lights out".
    Men HP-serien forsade han igenom, sen blev det Narnia, och nu Percy Jackson-serien, uppblandat med Jules Verne, Jack London, och många andra gamla favvosar. Jag tjyvläser lite ibland när han har somnat... ;-)
    Har du Helga fler tips på böcker som ens barn "bara måste" läsa? Mottages tacksamt!

    SvaraRadera