2012-05-22

Ungdomlig

Jag har nyss avslutat The Hunger Games, slukade den under dagens tågresa. För ett par veckor sedan sträckläste jag Cirkeln. Två riktigt bra böcker. Inte minst för deras levande porträtt av egensinniga och starka unga kvinnor.

Hoppas att de fortsätter att hitta en stor publik även bland vuxna. För som alla riktigt bra böcker vänder de sig inte till en enda ålder.

Blir alldeles glad av att det skrivs sånt här nuförtiden. Typ, liksom.

7 kommentarer:

  1. Jag klämde nyss Cirkeln på Storytel, tänkte fortsätta med Eld. Bra! Nu blev jag sugen på The Hunger Games också. Har du läst hela trilogin?

    SvaraRadera
  2. Eller hur!!!
    Är inte andra delen utgiven nu. Uppföljaren till Cirkeln- Eld eller vad den nu heter? tror jag sett ngt om det. Men kan vara att den ska komma snart också. Har inte full koll.
    Beträffande Hunger games trilogin älskade jag den. Särskilt första och sista delen! Och filmen är super den med! otroligt bra 8men bra att ha läst boken innan). Jennifer Lawrence rules i filmen. hon ÄR verkligen Katniss. Jag gillar henne skarpt. Särskilt från filmen "Winter's Bone" som är SUPER!! Har du inte sett den så gör det! Ja, Hunger Games filmatiseringen också såklart.

    SvaraRadera
  3. Äsch, det går tydligen inte att kommentera från telefonen. Försöker igen.

    Nej, det är bara första delen jag har läst hittills. Funderar faktiskt på att KÖPA alla tre, jag som i princip har köpförbud på böcker och numera bara lånar på bibliotek. Men de här var så bra att de tål en omläsning.

    Film är en kulturyttring som jag är dålig på att konsumera. Vet inte när jag var på bio sist, antagligen innan jag fick barn. Hyrde DVD - säkert ett par år sedan. Det är inte det att jag inte gillar film, jag tar mig inte tiden. Både Winter's Bone (har boken faktiskt, oläst dock!) och HG verkar klart intressanta.

    Och ja, fortsättningen på Cirkeln är släppt. Har reserverat den på biblioteket och har väl plats 100 eller så. Det är ingen brådska.

    SvaraRadera
  4. Hej Helga! Jag håller med dig om att riktigt bra böcker uppskattas av alla åldrar.

    Om du vill fortsätta på ungdomsbokstemat så tror jag att du skulle gilla Sonya Hartnett, som vunnit ALMA-priset. Jag har skrivit en recension av Tordagsbarn (räknas allmänt som hennes bästa bok, tror jag)här: http://bladdrabladdra.blogspot.se/2012/01/vilken-blixtforalskelse.html

    SvaraRadera
  5. Helga, läser du svenska eller engelska?

    SvaraRadera
  6. Engelska, allra helst. Ett undantag var t ex En dag som jag läste för ett par månader sedan, lånad av en kompis.

    En allmän spaning är att det känns som att översättningarna blivit bättre, så jag kan inte skylla på det längre. Härmskrika för mockingjay är ju genialt, t ex.

    Jag tjatar på Q regelbundet om att få läsa Harry Potter för honom, men han har hittills sagt nej. Det ska bli spännande att bekanta mig med dem på svenska.

    SvaraRadera
  7. Jag läste de fyra första högt på svenska för mina killar, resten läste var och en själv, men det blev så spännande med den sista att jag blev tvungen att klämma den på engelska. Inga svårigheter i och för sig, men det blev lite rörigt med trollkarlsterminologin när man vant sig vid orden på ett språk.

    SvaraRadera