2012-01-11

OK, jobbet

Jobbar hemifrån idag, petar i surdegar och blir själv allt surare.

Jag tvingas konstatera att jobbet har en hel del med mitt låga humör att göra, och det är kanske dags att bena ut varför.

Jag känner mig ensam.

Hela min projektgrupp finns på vårt kontor i Örebro. Jag känner dem ganska väl vid det här laget. De gillar mig, och jag gillar dem. Det har gått alldeles makalöst bra att leda dem. Vi har ungefär samma bakgrund allihop, även om några av dem är tio-femton år äldre än jag. Vi har jobbat inom tämligen högteknologisk tillverkningsindustri, på större företag. Vi har samma arbetssätt, samma professionella världsåskådning.

Problemet är bara att vi inte jobbar på samma ort.

Varje tisdag är jag hos dem, det blir en lång och ganska jobbig dag med sammanlagt fyra timmars tågresa. Jag är trött efteråt, men oftast glad och laddad, det är där jag får energi.

Så kommer jag hem till Stockholm. Går förbi min chefs numera tomma rum, noterar att hennes namnskylt är borttagen nu. Så länge hon fanns, var jag inte ensam. Vi pratade också samma språk. Jag uppskattade henne mycket och blev ledsen när hon försvann, men det är först nu förlusten verkligen är kännbar.

På mitt förra jobb, som hade många nackdelar, kände jag inte riktigt så här. Visst var kvinnosynen sopig, i det avseendet var jag ensam. Men jag var en av flera projektledare. Det fanns många att få råd av, söka stöd hos, ha som bollplank, eller bara snacka lite skit med.

Som tur är har jag en allierad, en kollega från mitt förra jobb. Den allra bästa också. Det var jag som lockade hit honom, och ibland har jag dåligt samvete för det, men det säger han att jag inte ska ha. Vi pratar mycket, och förfasar oss ibland. Han är en av de mest positiva och konstruktiva personer jag känner. Så han är något av en livboj.

Det andra felet kom jag på först för några veckor sedan, och insikten förvånade mig. Jag har för lite att göra. Jag är understimulerad.

För ganska länge sedan kom jag underfund med att jag inte fungerar speciellt bra då. Visst, jag är självgående och driftig och allt det där som brukar efterlysas i annonserna. Men jag avskyr att ha för lite att göra. Hjärnan degar ihop. Jag blir initiativlös och lat och slö och försoffad.

Kräldjuret i mig, mitt sämre jag, mitt id, trivs rätt bra med att lata sig, och vill ogärna ha en förändring. Överjaget skriker åt mig att jag är en dålig människa som inte aktiverar och förkovrar mig, snokar rätt på och uppfinner nya arbetsuppgifter åt mig själv. Mitt realistiska jag börjar alltmer inse att även om det är rätt praktiskt att kombinera småbarnsliv med ett inte så krävande jobb, så mår jag inte bra av detta.

Alltså - ensam och understimulerad. Inte bra.

(Fast jag ångrar inte precis att jag tackade nej till konsultjobbet, det gör jag inte.)

7 kommentarer:

  1. Kan du inte fortbilda dig lite på egen hand på de mindre pressade stunderna? Jag är sugen på att självstudera projektledning / organisationspsykologi (oorganiserat, gm att läsa och diskutera ngn bok=, om det skulle locka dig att ha en studiepartner på långdistans.

    Har precis börjat läsa Peopleware efter att sett den rekommenderad på svd.se. Bland det första jag läste var hur alldeles för lite tid vi i de kunskapsintensiva yrkena ägnar oss åt att TÄNKA PÅ HUR man gör till skillnad från att GÖRA som upptar nästan hela vår tid. Och det absolut mest eftersatta är läsning. Enligt boken äger den genomsnittlige mjukvaruingenjören inte en enda bok på sitt område...

    SvaraRadera
  2. För övrig, hög igenkänningsfaktor. Jag är vetenskapligt mycket ensam på mitt jobb. Har visserligen mina doktorander men har ingen mer erfaren eller ens likställd som jag kan utbyta tankar med eller lära av. Det gör mig stundtals bedrövad, framför allt när jag ser hur andra samarbetar och känner varandra sedan urminnes tider. Jag vet att det är priset jag betalar för att vara där jag behövs och att jag måste jobba med inspirationsfrågan.

    Under en period av mitt liv då småstadsångesten var särskilt svår eftersom jag befann mig i småstäder och ännu inte befriat mig från risken att fastna i en umgicks jag med en kille som var skådespelare på en länsteater. Även om han väl också var där han behövdes så ville han någon annanstans; den nojan delade vi och diskuterade. Han pratade om en äldre kollega som landat, som kommit över det "men så har han också jobbat mycket med sig själv".

    Det är närmare tjugo år sedan och jag undrar fortfarande hur han hade gjort.

    SvaraRadera
  3. Vet du vad. Så känner jag för mitt arbete också. Trist men sant. Vad ska vi göra? Starta företag ihop???

    SvaraRadera
  4. Det låter inte roligt att känna sig ensam och frustrerad. Hoppas att du hittar ett sätt att komma ur dessa känslor och bli en nöjd person på jobbet.

    Appropå att du skrev om Anna Wahlgrens dotter för ett tag sedan, så vill jag tipsa om att hon är gäst hos Skavlan ikväll. Det kan nog bli intressant.

    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. Klart jag borde förkovra mig, annannan. Är Peopleware en bok du rekommenderar? Ja, varför inte lite gemensam distanskurs. Bra idé.

    SvaraRadera
  6. Den är lättläst och gedigen på samma gång, vilket inte är en sådär väldigt vanlig kombination i genren managementlitteratur. Men det är väl inte direkt så att den uppenbarar nyheter för mig; det är mer än sån där bok man läser för att påminna sig om vad som är viktigt.

    För ett gemensamt projekt behövs något mer omfattande, dock, förslagsvis någon lärobok för motsvarande högskolekurs.

    SvaraRadera
  7. Jag är öppen för förslag!

    SvaraRadera