2011-05-05

Hur man besvarar en fråga utan att svara på den

Det var kul att intervjua! Nästan lika roligt som att bli intervjuad. Jag låg ganska lågt och lät min chef sköta det mesta av snacket. Ena killen verkar bra, den andre gjorde mig mycket tveksam. Och hur hemskt det än är att dissa folk, särskilt de som verkligen verkar behöva ett jobb, så blir man ju lite undrande av en konversation som den här:

Min chef: Vilka är dina svaga sidor?
Kandidaten: Blablabla om sin breda kompetens, vad han tycker är roligt, vad han skulle vilja jobba mera med, hur social han är och hur bra han kommer överens med folk, blablabla.
Min chef: Jo, men vilka är dina svaga sidor?
Kandidaten: Ännu lite mer blablabla på ungefär samma tema som ovan.
Min chef: Ja just det, och dina svaga sidor då?
Kandidaten: För tre år sedan hade jag ett uppdrag som blablabla totalt beside the point blablabla.

Helga (tänker): OK. Du har minst tre svaga sidor. Du är dålig på att lyssna, du är långrandig och du har dålig självkännedom.

3 kommentarer:

  1. Gå på magkänslan! Tror du har god pejling på människor :-)

    SvaraRadera
  2. :-D Hade velat se minen om du hade hjälpt honom svara på frågan!

    En annan sak har jag sett nyss: Kommentarer du och jag skrev till varandra på ett IVF-forum för hundra år sen. Mycket vatten har runnit under broarna sen dess. Och nya broar har kommit.

    SvaraRadera
  3. Rätt bortvalt.

    Men hur svarar man egentligen på den där frågan? Det är inte en fråga jag brukar ställa när jag intervjuar, och det är inte en fråga jag har mött (dessvärre har jag minimal erfarenhet av att sitta på den sidan bordet; jag har fått de två jobb jag intervjuats för och det jag har nu fick jag föreläsa för).

    Mina svaga sidor? Hur talar man om dem på ett vettigt sätt med en potentiell arbetsgivare??

    /Tacksam för svar

    SvaraRadera