2015-11-07

Snart blott de eviga stjärnor jag ser

Det är makalöst vad dåligt det här funkar.

ASIH har precis ringt och fått rapport om natten, Jag beskriver att pappa är sämre, tröttare, virrigare,  nu accepterar blöjbyte i sängen vilket förutsätter två personer som kan lyfta, vilket förutsätter att någon familjemedlem (i praktiken O som är stor och stark) är här och hjälper hemtjänsten eftersom de bara har en person nu under helgen.

Vill du att jag kollar platstillgången idag igen, frågar hon. Vilken jävla fråga. Ungefär som igår när hon frågade pappa om han helst ville vara hemma, givetvis svarade han ja.

Jag svarade i alla fall ett rungande ja på att kolla platstillgången och sa samtidigt att får han inte plats idag åker jag in med honom akut. Jag och min man kan faktiskt inte vakta honom hela tiden, dessutom har svärmor åkt hem nu så vi är en person färre med barnen.

Nu har jag fullt fokus på pappa och det som förefaller vara hans allra sista tid. Men jävlar vad vissa ansvariga ska få höra talas om detta så småningom.

Fin man du har, sa hemtjänst-T till mig innan han gick. Ja, verkligen. I nöden prövas vännen. Och svärsonen. Och dottern.

10 kommentarer:

 1. Det är så tråkigt att denna tid för er ska försvåras ytterligare av bristande organisation, och vad det tycks som, en tillräcklig kompetens hos en del av den inblandade vårdpersonalen. Många varma tankar till er alla i familjen!

  Marit, som tyvärr sällan kommenterar men läser allt du skriver

  SvaraRadera
 2. Det verkar som att din pappa försämras mycket snabbare än vad alla förväntar så att de hela tiden ligger ett steg efter.
  Har han fått öppen retur någonstans (så att han kan åka direkt till avdelning och bli inlagd) eller behöver ni åka via akuten? (Men det funkar olika på olika ställen, storstäderna tror jag inte har det). Är det ett specifikt boende som det kollas plats på eller finns det flera potentiella? Så de inte låser sig till ett (även om det kanske är bäst?). Har ni får närståendepenning? Jag tänker att även om du är sjukskriven (?) Ger ju det i så fall O möjlighet att också finnas tillgänglig hela dagarna om han kan och vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och bortsett från allt praktiskt här ovan dop ville Haag ju också skriva något om att jag beklagar att det måste vara så jobbigt för ett, att den sista tiden blir såhär, men nu känns det lite platt när jag missade det här ovan.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Jag tror att du har rätt, de har legat efter hela tiden. Samtidigt är det ingen ursäkt (tror inte heller att du menar det så), de ska ju för fan kunna ta hand om riktigt svårt sjuka patienter där försämringar kan inträffa snabbt. Jo, det var tydligen ett specifikt boende som han nu fått plats på, och det verkar fantastiskt. Men jag hade hellre sett fler vårdplatser och inte fullt så tjusiga stolar där, om man säger så.

   Mitt förslag att lägga in honom på geriatrisk avdelning avvisades med att de saknade avtal med någon sådan.

   Jag har närståendepenning, förresten.

   Radera
  4. Hospice brukar vara underbart. Som ett sjukhus, men med mer personal, trevligare miljö, lugnare när man slipper det akuta, inriktat på art göra den sista tiden så bra som möjligt. Hoppas han får stanna.

   Det där med avtal är ju bara dumheter. Om ni hade åkt till akuten istället hade han säkert blivit inlagd på typ geriatrik, eller var som helst där det finns platser (för visst bor ni typ i Stockholm, eller är det bara jag som har förutfattade meningar att alla bloggare bor i Stockholm?)

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Kära Helga, läser allt du skriver, har följt din blogg i många år, men inte kommenterat så mycket. Har försökt att kommentera via telefon, men misslyckats. Vill bara att du ska veta att jag tänker på dig och din familj och allt ni går igenom!!!

  Varma varma mörka höstkramar
  Sara

  SvaraRadera
 4. Blir så ledsen när jag ser hur det funkar. Dock är jag inte förvånad. Jobbar inom vården och det går utför med den. Är ingen vänsterpartist men håller med dem om vinster i välfärden som är ett otyg i mina ögon.
  Vet inte vilken stadsdel din pappa bor i men vissa är extremt dåliga att bo i när man verkligen behöver hjälp. När vi hade vårdplanering med en patient från de stadsdelarna så var man alltid lite bedrövad/rädd för man visste att trots att vi inom vården ser vilka behov som patienten har så kommer biståndsbedömaren vara stenhård och skicka hem patienten. Blä för sånt.

  ASIH brukar ju ha vårdplatser så tjata på. Det låter som att din pappa borde få komma till ett hospice istället för att vara hemma.

  Lider med dig och hela familjen. Döendet borde få vara ett fint avsked av en människa inte ett krigande mot kommun/landsting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker bråka om detta, nåt så inihelvete. Vänta bara. Politiker, klinikchefer, verksamhetsansvariga kommer att få höra av mig. Ska bara följa pappa först.

   Radera