2015-10-11

Pappas födelsedag

Idag fyllde pappa sjuttiosex år. Vi var där hela familjen, barnen och O och jag och mamma. Pappa satt uppe en stund och åt både tårta och glass och drack en kopp te.

Sedan la han sig igen och somnade. Han sover mer och mer. Han läser allt långsammare. Mamma tycker att han är mycket tröttare nu än när hon sist såg honom.

En kall hand kramar mitt hjärta när jag tänker på det.

Å andra sidan var pappa förvånansvärt pigg igår när min farbror var på besök, de pratade i säkert en timme.

Flytten har gått bra, förresten. Pappas omdöme om lägenheten är att inget kunde vara bättre. Hemtjänstpersonalen verkar mycket rar och kompetent, hemsjukvården var fantastiska. Imorgon får han en rullator. På tisdag ska vi till hepatologen, på onsdag röntgen, på torsdag ortopeden.

Jag har varit sjukt stressad och trött de senaste dagarna, men kanske kan jag landa snart.

Igår grät jag en stund i mammas famn. Hon höll om mig och strök mig över håret som jag knappt minns att någon gjort någonsin ens när jag var liten. Det hjälpte lite, faktiskt.

9 kommentarer:

 1. Ta hand om dig. Och låt andra ta hand om dig med!

  SvaraRadera
 2. En fin födelsedag är guld värd. Vad skönt att omständigheterna runt er är goda nu.

  SvaraRadera
 3. Å, så jobbigt. Men så fantastiskt att läsa att bitarna faller på plats omkring pappa, ändå.
  Du Helga, en vän till mig befinner sig i en liknande situtation med sin egen pappa, som dock är nästan tio år äldre än din. Hon är dessutom helt ensam med sina två barn, varav en har nåt slags npf och är rätt så krävande. Att säga att hon går på knäna är bara förnamnet. Vilka "skäl" anförde du för att bli sjukskriven? Hon är helt övertygad om att ingen kommer att vilja sjukskriva henne.

  SvaraRadera
 4. Ehh, det var inte jag som kom på sjukskrivningen utan vår fantastiska företagshälsovård. De har frågat om jag haft svårt att koncentrera mig på jobbet. Svar ähum. Alltså, jag har inte tid att vara på jobbet. På riktigt. Pappa klarar inga läkarbesök, inga mediciner utan mig. Att jag är hans enda nära anhöriga vägde också tungt

  Ändå hoppade jag till när jag läste sjukintyget, kognitiva svårigheter och gråtattacker, fan det låter ju som dårhuset nästa. Fast det är sant, ja inte dårhuset dårå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter ju riktigt tårdrypande. Gratulera din pappa i efterskott!

   Radera
  2. Gråtattacker! Vilken lustig formuering. Eller sorglig, beroende på hur man ser på saken. Men fint med en fungerande företagshälsa!

   Radera
 5. Kära, kära Helga. Det är som det är. Din pappa mår som han mår. Du ser till att han får det bästa han behöver just nu. Om det någonstans delas ut poäng (vilket jag knappast tror) skulle du få högsta möjliga. Du gör allt du kan, och lite till. Lyckliga din pappa, som fått en sådan dotter.

  SvaraRadera
 6. Kram! Vad skönt att han är nöjd. Och att du får lite tröst och stöd också.
  Kaia

  SvaraRadera
 7. Kjære Helga. Midt i alt det vonde er det så godt å lese om at din far har det så bra som han kan ha det - fin kombinasjon av personlighet og din trygge tilstedeværelse, helt klart! Og dessuten at din mor er sånn god hjelp og støtte, ikke minst for deg. Jeg tenker på deg og dere stadig! Klem!

  SvaraRadera