Jag fick en läsarkommentar om att det fungerar att läsa samma bok för Q och Y trots åldersskillnaden. Q är nio år och Y är sex. Jag började fundera och insåg att svaret skulle bli långt.
När Y var bebis fick jag rådet av en klok kvinna på Öppna förskolan (tidigare benämnd Pippi här på bloggen) att läsa samma bok för barnen. Hon hade goda erfarenheter av det. Äldre barn har oftast inget emot att höra ganska barnsliga böcker, yngre barn kanske inte begriper allt i de störres böcker, men kan fascineras ändå.
Så jag har följt rådet och oftast har det fungerat riktigt bra. Tillvägagångssättet har varierat. Ofta har vi en kapitelbok på gång. Om Y inte är jätteintresserad av den så får han välja en bilderbok eller två, och tycker Q att de är aptråkiga så får han läsa själv under tiden.
Jag tror på att inte vara så rädd för att ställa krav på barn. Man behöver inte förstå varje ord i en text för att kunna tillgodogöra sig den, en kunskap jag själv förvärvade när jag lärde mig engelska som sjuåring. Sjuåringar använder inte lexikon när de snavar på ett okänt ord, de gissar betydelsen av sammanhanget och läser vidare. Till sist vet de vad ordet betyder, fast ibland visar det sig, åratal senare, att de gissat fel.
(Mamma som på den tiden var ganska dålig på engelska, sökte förbättra sig genom ambitiös läsning. Hon har berättat att hon använde mig som lexikon.
- Helga, vad betyder "gale"?
- Jag tror att det är en sorts vind.
- Och "valet" då?
- Nån sorts herrbetjänt, tror jag.)
I sommar har vi läst Mio min mio, Trollkarlens hatt och Bullerbyboken. Q gillade alla tre, Y var lite tveksam till Trollkarlen. Men Bullerbyn älskade han, verkligen älskade. Därefter läste vi Maj Samzelius fina bok om historierna bakom stjärnbilderna. Den gick hem hos bägge, övriga delar i serien blir givna julklappar.
(Dessutom har vi hört hela serien om morfar prosten i Margareta Krooks underbara inläsning.)
Nu grubblar jag över vad vi ska kasta oss över härnäst. Jag har ständigt lite dåligt samvete över att jag inte anpassar högläsningen mera till Y, han är den som oftast kritiserar mina val av böcker. Fast ärligt talat vet jag inte vad hans krångel grundar sig i, om det är böckerna han inte gillar eller det faktum att jag väljer.
Nästa bok ska han få välja, men jag kanske ska komma med förslag. De jag funderar på är följande:
Doktor Proktors tidsbadkar (jag tyckte ettan var mördande tråkig men ungarna gillade den)
Harry Potter och hemligheternas kammare (till skillnad från många andra tycker jag inte att HP är optimala som högläsningsböcker, de är så långrandiga)
Ronja rövardotter (den och Lejonhjärta är nog det enda av AL jag inte läst högt för dem)
Ture Sventon
Pelle Svanslös (har inte funkat att läsa men däremot i Gösta Knutssons egen inläsning. Och snart får vi ju egna katter!)
Eller så ägnar vi oss åt bilderböcker ett tag. Eller har någon av mina läsare ett bra förslag?
Tack för tips. Tror jag ska testa Maj Samzelius till barnen här. Är det den som heter "Hjältar och monster på himlavalvet"?
SvaraRaderaJag har också läst mycket i sommar för min sexåring och nioåring i sommar, fast oftast med var och en för sig. Med nioåringen håller jag just nu på med Vilma i vättarnas värld av Maud Mangold, och den tycker jag är riktigt bra. Lite synd att sexåringen inte var med på den från början för det är en bok som jag tror att båda uppskattat. En fängslande historia om en flicka som får med sig en vätte hem från landet när hon åker hem till stan vilket leder till att hon får ta del av äventyr i stan med vättar, magi och talande djur. En lagom blandning av igenkännande verklighet, fantasi och saga utan att vara för barnslig för nioåringen (eller för avancerad för sexåringen tror jag). Lagom långa kapitel (ca 9 sidor) för en kvällsläsning. Rekommenderar verkligen boken (fast jag har inte läst slutet än).
Tack själv!
RaderaJa, så heter boken. Den är trevlig!
Det blåser på månen. Matulda och megasen.
SvaraRaderaPaddington? Fabian och karamellhäxan? Jag heter Rosalie?
SvaraRaderaRonja Rövardotter läste jag för A i fjol första gången. Då var hon fyra och ett halvt. Sedan dess har jag läst den ytterligare tre gånger på hennes begäran.
SvaraRaderaPaddington.
Sandvargen.
Den stora spökräddningen (Eva Ibbotson)
Just nu läser vi Narnia. Har hunnit läsa de två första (första som talbok, helt underbar inläsare).
Hjältar och monster finns förresten som en gammal julkalender på öppet arkiv.
Andra böcker som jag inte läst än för A, men som borde funka, är
Matilda av Roald Dahl
LasseMajas detektivbyrå
Ronja Rövardotter läste jag för A i fjol första gången. Då var hon fyra och ett halvt. Sedan dess har jag läst den ytterligare tre gånger på hennes begäran.
SvaraRaderaPaddington.
Sandvargen.
Den stora spökräddningen (Eva Ibbotson)
Just nu läser vi Narnia. Har hunnit läsa de två första (första som talbok, helt underbar inläsare).
Hjältar och monster finns förresten som en gammal julkalender på öppet arkiv.
Andra böcker som jag inte läst än för A, men som borde funka, är
Matilda av Roald Dahl
LasseMajas detektivbyrå
Ronja Rövardotter läste jag för A i fjol första gången. Då var hon fyra och ett halvt. Sedan dess har jag läst den ytterligare tre gånger på hennes begäran.
SvaraRaderaPaddington.
Sandvargen.
Den stora spökräddningen (Eva Ibbotson)
Just nu läser vi Narnia. Har hunnit läsa de två första (första som talbok, helt underbar inläsare).
Hjältar och monster finns förresten som en gammal julkalender på öppet arkiv.
Andra böcker som jag inte läst än för A, men som borde funka, är
Matilda av Roald Dahl
LasseMajas detektivbyrå
Det är knepigt det där, med att högläsa för två barn i olika ålder. Vi gjorde det mycket i höstas, men nu vill nioåringen helst läsa själv. Jag hade trott att jag skulle få läsa högt länge till (såg framför mig alla klassiker vi skulle beta av och alla diskussioner vi skulle ha), men han vill inte. Jag tror att han tycker att det gå långsamt och så blir han irriterad när lillebror bryter in med frågor hela tiden.
SvaraRaderaI höstas läste vi flera Ture Sventon (de är dock lite knepiga rent språkligt och stilistiskt bitvis, tycker jag). Ettan är dock lite enklare än de andra i serien. Doktor Proktors pruttpulver var okej, men tidsbadkaret var helt olidlig. Vi (jag!) fick ge upp till slut för att den var så trälig. Harry Potter håller jag med dig om, jag har högläst den och tycker att den är spännande och helt fantastisk på många sätt. Nioåringen ÄLSKADE den när vi läste den, han var sju då. Men språket är bitvis omständligt och vissa partier är långsamma. Redaktören hade behövt ha lite hårdare nypor.
Jag skulle förslå Apstjärnan av Frida Nilsson och Ossians ovanliga nanny av Ylva Karlsson. Det är härliga högläsningsböcker av två riktigt bra författare och bör fungera både för en sexåring och en nioåring.
Och med Harry Potter menar jag ettan, alltså De vises sten.
Radera"Ossians ovanliga nanny" av Ylva Karlsson ÄLSKADE både jag och min son! Fortsättningen "Samuels sällsamma kalender" är också bra. Passar bra att läsa på senhösten, innan jul, då de utspelar sig i juletid. :-)
RaderaNu finns det en tredje del, men jag har inte hunnit läsa den ännu, så jag vet inte om den är lika bra... Hoppas!
RaderaGÖR det?!? Måste inhandlas! :-)
RaderaChrister Fuglesangs barnböcker! Maken och sonen läser nu fjärde boken och är överlyckliga att en femte är på gång. Spännande och lärorika kapitelböcker med många illustrationer.
SvaraRaderaDet finns en helt underbar bokserie som handlar om Landet Innanför. Första boken heter Glaspärleresan, skriven av Maud Mangold. Jag är övertygad om att både du och pojkarna skulle älska den!
SvaraRaderaEva
Oj vilken respons, tack!! Nu har jag många förslag att titta på. Det blåser på månen är en gammal favorit, jag läste nyligen om den själv, men jag bedömer att Y är för liten för den än så länge. Och just nu vill jag välja en bok som han verkligen kan hänga med i.
SvaraRaderaBöckerna om Samuel och Ossian läste vi förra året, jättefina. Undrar dock om de kanske var lite för svåra för Y.
Paddington, tack för påminnelsen! Y och jag såg filmen och blev bedårade bägge två.
Nu har jag beställt bl a Apstjärnan på Adlibris och reserverat Glaspärleresan, Spökräddningen, Paddington och någon mer på bibblan. Fuglesang får kanske bli julklapp.
SvaraRaderaAllt av Eva Ibbotson är läsvärt. Älskade henne själv som barn och hade Häxtävlingen som favorit. I vuxen ålder har jag läst om många på engelska.
SvaraRaderaDet har alldeles nyss kommit ut en tredje bok i serien om Ossian och Samuel av Ylva Karlsson, har inte läst den än men hoppas och tror att den är lika bra som de två första. Y är ju ett år äldre nu så då kanske den kan passa?
SvaraRadera/Anna-Karin
Tipsar om "Snöret, fågeln och jag"
SvaraRadera//Lisa
Tack! Har lagt den i min önskelista på Adlibris.Hade inte hört talas om den förut. Och del tre och Samuel och Ossian måste kollas upp!
RaderaDet här är böcker jag älskade som barn. Klassiker som jag tror står sig idag också:
SvaraRaderaJärnvägsbarnen av Edith Nesbit
Pojken och lånarna av Mary Norton
Om Härligas hus av Irmelin Sandman Lilius
Fröken Ensam Hemma åker gungstol av Gunnel Linde
En del av dem läste jag nog själv när jag var lite äldre än vad Q är. De tre sistnämnda är alla böcker med en fantasivärld i, som jag tänker på i samma anda som Narnia.
Jag undrar om det finns någon bra bok om att ha katt? Något som Inga Borgs bok Vargas valpar, eller Gunilla Woldes böcker om ponnyn Twiggy. (Jag hoppas att det finns nutida motsvarigheter; de här är ju från min barndom!) Böcker som både berättar en historia och lär ut fakta om djuren och vad det är att leva med dem. Något att fråga en kunnig bibliotekarie om!
Åh vad bra att läsa! Vi har 2,5-åring och en 4,5-åring och började natta dem ihop och också läsa för dem tillsammans för ett år sen ungefär. Det funkar bra och hoppas på att det fortsätter så. Har det alltid funkat för er eller när började ni? Det enda knepiga för oss är att 4,5-åringen är peppad på kapitelböcker, men 2,5 känns lite litet. Jag köpte Snöret, fågeln och jag på loppis och vi har läst första kapitlet. Har också fyndat ett gäng lassemaja-böcker men har lagt dem i "framtida läsning-lådan", har ni läst dem?
SvaraRadera