2015-05-18

Hata hantverkare

Ja, ja, jag vet. Det jag tänker gnälla om är i-lands-privilegierad-bortskämd-medelklass-problem så det skriker om det. Egentligen borde jag bara hålla käft och begrunda hur jävla bra jag har det med min inkomst av fast anställning/som lever i ett stabilt parförhållande/med min gedigna akademiker-medelklassbakgrund/välj det alternativ som passar bäst. Silversked i munnen och allt det där, lyckad potträning eller vafan.

Men i alla fall. Sunkstugan, O:s och min alldeles egna lilla sommarstuga på pendelavstånd, som vi köpte för pengar som vi fick när vi sålde huset i Göteborg, som vi köpte eftersom vi aldrig trodde att tjafset om Sommarön skulle upphöra, den behöver nytt tak. Ungefär nu.

Sedan förra sommaren har vi försökt få tag i någon som kan tänka sig att lägga om taket och ta betalt för det och ge oss ett kvitto på det. Möjligen är det just där haken sitter.

Idag fick vi svar från.. jag tror det är hantverkare nummer tre, att tyvärr tyvärr kan han inte åta sig jobbet för de har alldeles precis fått ett annat, större. Hantverkare nummer två svarade redan i höstas att attans också, hans medhjälpare har fått bältros så han kan inte åta sig några jobb alls just nu. Vad det var för krångel med hantverkare nummer ett har jag faktiskt glömt.

Och jag räknar heller inte de hantverkare som vi försökt ringa eller mejla men som aldrig svarat oss.

På onsdag ska hantverkare nummer fyra komma ut till stugan och titta på det eländiga taket och därefter avkunna sin dom. Han besvarade mitt lämnade meddelande, lät trevlig på telefon och har dessutom goda rekommendationer från en bekant. Men luttrad som jag är hoppas jag inte för mycket.

Närmaste grannen hemma i stan anlitade en polsk firma förra året. Frun i huset förklarade för oss att svenska firmor är omöjliga, de vill inte jiddra med småjobb åt privatpersoner, de tar bara större företagsjobb. Men polackerna jobbar tio timmar om dagen, de renoverade halva huset invändigt, och fixade dränering och nya stenplattor på gården. Nu har de fixat gården åt en annan granne också. Säkert skulle de kunna lägga om ett papptak på en liten stuga.

Svart, förstås. Och det vill inte vi. Det vore väl själva fan om vi blev tvungna.

Något är fel i själva systemet, känns det som.

8 kommentarer:

 1. Ojojoj, det här känner jag igen!

  SvaraRadera
 2. Var ligger stugan? Jag känner duktiga letter som har firma så kvitto ges.

  SvaraRadera
 3. Hög igenkänning. Vi har satt in ny braskamin och blev rekommenderad en hantverkare av firman som sålde braskaminen. Vi köpte kaminen i augusti och i mars!!! var allt klart... Han var ju duktig och gjorde ett bra jobb när han äntligen satte igång. Jag tror det tog tre månader innan han gav oss en offert! Vete fan vad det berodde på för han verkade ha hyfsat med tid. I vår stad är det också svårt att hitta nån som jobbar åt privatpersoner för det byggs en hel del här.

  /Ullis

  Ps. Har bara två avsnitt kvar nu av Rum i Berlin!

  SvaraRadera
 4. Nästan skönt att höra att ni andra har samma problem...

  SvaraRadera
 5. Fast är du säker på att polackerna inte ger kvitto?

  Allvarligt, det är inte alls ovanligt att de är registrerade och gör allt vitt. Trots den lägre pengen.

  Nu vet jag inte vilken sida storstaden du är på, men jag har flera vänner där som har haft bra firmor som gör ett bra jobb och där det inte är snack om annat än vitt.

  SvaraRadera
 6. Hoppla, vilken käftsmäll!
  Hoppas att någon av de rekommenderade firmorna inom takläggning ger er en bra offert snart. Vi har lejt hantverkare i två år nu eftersom vi byggt ut ett hus som inte hade vatten eller värdesystem vid köp. Har altså erfarenhet av en murare - dålig, två snickare - kunniga och lyhörda, fantastiska, fönstertillverare - fantastiskt familjeföretag. Målerifirma - helbra. Rörmokare ett gick in i väggen o rekommenderade rörmokare två som vi är helnöjda med. Elfirman bra men just takfirman är vi missnöjda med (vi la om tegeltaket själv till slut). Allt som vi lejt för är vitt. /Stella - hantverkare till yrket...

  SvaraRadera
 7. I vårt område är det populärt att låta en en viss firma byta tak. Vitt och rotavdrag men de som jobbar kommer från Rumänien. Vad jag vänder mig mot är att man låter killarna klättra omkring på taken utan någon som helst skyddsutrustning, något jag är ganska säker på att svenska, fackanslutna arbetare inte hade gått med på. Jag vill helst inte att någon ska ramla ner på min uppfart och slå ihjäl sig för att jag ska spara pengar.

  SvaraRadera
 8. Härligt med ett ämne som engagerar! Ja, det är lite skönt att höra att man inte är ensam om problemen.

  Stella, du tar det inte personligt hoppas jag! Jag medger att jag var generaliserande i min rubrik. Men något är fel, antagligen har hantverkare i Stockholmsområdet mer jobb än de kan utföra och har därmed råd att uppträda nonchalant.

  Den polska firma som grannarna anlitar jobbar svart, det vet jag med säkerhet.

  Jag har inte alls gått in på alla turer med hantverkare på Sommarön. Djup suck. Där är det förstås ännu krångligare, eftersom det krävs egen båt för att ta sig dit. Det finns tre personer att välja på, och de kan förstås välja och vraka bland jobben. En av dem la om taket på det ena huset häromåret, efter att jag tjatat mig fram i hans kö. Den andre har vi jagat i flera månader nu, vid ett flertal tillfällen har han uteblivit från bokade möten.

  Men i rättvisans namn ska jag också nämna att firman som hjälpte oss att fixa i radhuset innan vi flyttade in, var mycket bra. Han var målare/snickare och tog dessutom på sig projektledaransvar och fixade kontakt med rörmokare och glasmästare. Fantastisk kille.

  Tips om bra takläggare/snickare mottas gärna på mejl! helgaqocho@gmail.com

  SvaraRadera