2014-07-17

Läslistan so far

Maria Sveland: Hatet 3+
Bra och viktig bok som fick mig att fundera en hel del. Bland annat på varför jag inte upplever verkligheten som Sveland gör. Har jag skygglappar eller överdriver hon? Givetvis finns inget enkelt svar.

Percy Barnevik: Jag vill förändra världen 3+
Oväntat välskriven och rolig memoar. Jag köpte den för att jag var nyfiken på hans råd om ledarskap och hans välgörenhetsarbete. Det senare visade sig mer intressant än det förra. Barneviks ambition är att utrota den extrema fattigdomen och det verkar som att han är en bra bit på väg att lyckas.

Neil Gaiman: Coraline 4
För avancerad för mina barn ännu, tror jag, men de blev nyfikna när jag beskrev handlingen.

Christos Tsiolkas: The Slap 4
Fascinerande om än med svajigt språk, om hur en oöverlagd handling påverkar ett stort antal människor. Effektivt berättad genom att perspektivet skiftar mellan olika personer. De flesta märkliga beteenden får sin förklaring. Men puritanen i mig undrar över det frekventa gökandet och vänstrandet, för att inte tala om knarkvanorna hos medelklassen i Melbourne. Jo, jag vet att jag är sipp.

3 kommentarer:

 1. Blir nyfiken på Sveland-boken.

  SvaraRadera
 2. Kul att läsa att din upplevelse av "the slap" liknar min. Jag är också sipp tydligen, och dessutom tyckte jag att det kändes väldigt märkligt att läsa en bok där jag inte kände sympatier för en enda person. Alla verkade ju vara idioter på sitt sätt.

  SvaraRadera
 3. Men eller hur! Fast sympati fick jag iofs för flera av personerna, men definitivt inte alla.

  Jag störde mig också mycket på bilden av manlig sexualitet. Är det så att vara karl, frågade jag min man, att man tvångsmässigt går och spanar in kvinnors rumpor och måste runka på toa före grillfesten med grannarna? Är män så styrda och fångade av sina drifter? Han gapskrattade.

  Eller för den delen bilden av den otäcke lille pojken som får örfilen. Förklaringsmodellen att han blivit sådan för att hans mamma ammar honom länge och utövar något sorts attachment parenting-filosofi, den köper jag verkligen inte.

  Tyvärr späs mina fördomar om Australien som ett buffligt macholand på av denna bok. Fast det är förstås dumt att dra alla över en kam.

  SvaraRadera