När jag kom hem idag efter att ha hämtat först Y och sedan Q var jag arg och stressad. Det lär ha gjorts någon undersökning som visar att kvinnors stressnivåer ökar markant när de kommer hem från jobbet, för män är det tvärtom. I mitt fall går adrenalinet i topp när jag hämtar Q. Särskilt så här års. Jag gillar riktig vinter, jag gör verkligen det, men åhh för grusiga golv med pölar på, tappade eller blöta persedlar, krångla av sig egna kängor eller tassla runt i galontasslor, ta av Y:s kängor - han accepterar givetvis inte att vänta i kapprummet. Och åhh för att parlamentera med sur unge som nio gånger av tio inte vill bli hämtad.
(Ett kort försvarstal för min man, som nu står och lagar mat. Den saken sköter han. Imorgon ska Q åka skridskor med klassen. O har ombesörjt skridskoinköp, ska göra mackor och vara med hela förmiddagen. Jag är så glad att jag slipper.)
Idag gick emellertid hämtningen riktigt bra. Q sken upp när vi kom och snodde villigt ut till sin hylla. En lärare stoppade mig och berättade att det varit lite tjafs - sedermera utrett - mellan Q och en annan pojke, vilket slutat med att den andre ritat på Q:s byxor. Nåja, sa jag trankilt, vilket tydligen gjorde henne lättad, vilken skön inställning du har, sa hon. Tja, ungen är jag mest rädd om, svarade jag, därnäst glasögonen, först sedan kommer kläderna.
Haha. Ibland får man äta upp sina uttalanden snabbare än man anar. För ute i kapprummet väntade Q, fullt påklädd med en rejäl olagbar reva på sina täckbyxor. Som jag köpte igår. Jo, för han hade lekt i sanden idag.
Vafan, jag blir tokig på det här. Han har knappt ett plagg som är helt. Jag lyckades behärska mig någorlunda, jag fattar ju att han inte gör det med flit, så jag grälade väl inte precis, men nog förmedlade jag min besvikelse alltid.
Hemkommen gjorde jag en kopp kaffe och famlade i minnet. I bokhyllan hittade jag ett ideal att sträva efter, gissa gärna vem det är som beskriver sin mor:
Vi hade en barndom ovanligt fri från tjat. Att vår mor inte tjatade berodde möjligen på att man för det mesta lydde första gången hon sa till om en sak. (Helga skrattar ihåligt här.) Det var hon som fostrade oss, jag kan inte minnas att (fadern) någonsin lade sig i det. (Moderns) sätt att fostra barn var rätt storvulet, tycker jag. Att man skulle lyda var självklart, men hon hade inte en massa onödiga och omöjliga krav. Det begärdes till exempel inte att man ovillkorligen skulle passa måltiderna - kom man för sent, fick man ta sig lite i skafferiet. Utan några förebråelser. Jag kan inte heller minnas att hon någonsin sa ett förebrående ord, om vi kom hem med sönderrivna eller nerlortade kläder. Det tror jag hon tyckte var ett barns rättighet att förskaffa sig i lekens yra. Hon grälade inte över missöden som man inte kunde rå för.
Imorgon ska jag kanske gå till HM och reklamera brallorna.
Jag vet! Det är Astrid Lindgren.
SvaraRaderaJa, helt klart Astrid Lindgren! :) Er det hentet fra Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult?
SvaraRaderaDe här byxorna har min pojke i vinter. De är fantastiska! De är förstärkta med nånting (bävernylon?) på både knä och rumpa. Och på insidan av rumpan är det svart teddyfoder, mycket mysigt. 128 verkar vara den största storleken som finns kvar, vet inte riktigt vilken storlek Q drar, men jag köpte 128 och de kommer att räcka säsongen ut för min pojke och de är väl ungefär lika långa?
SvaraRaderahttp://www.ellos.se/ellos-kids/overdragsbyxa-e-protection/395907?N=1z141n0Z1z141q2Z1z141ll&Ns=RankValue2|1&Nao=5
Jag vet. Dels för att jag vet, dels för att jag såg boken på köksbordet. Är väl utom tävlan dårå./O
SvaraRaderaJajamensan, ni har alldeles rätt. Förvånar mig inte.
SvaraRaderaCitatet har gett mig en del att tänka på. Möjligen var AL:s föräldrar inte alls representativa för sin tid, det kanske är den enkla förklaringen. Men det är ändå tankeväckande att läsa ett vittnesmål från en barndom för hundra år sedan, som beskriver en frihet som jag tror att få barn har idag. Just måltider och lortiga kläder är saker som jag/vi tjatar en hel del om, och jag tror inte att vi är ensamma där. Hade jag vågat mig på en gissning hade jag snarare trott att forna tiders föräldrar var strängare med de här sakerna snarare än tvärtom. Hanna Ericssons synsätt visar på stor respekt för barnen som individer och för deras rättigheter. Inspirerande.
Byxorna är lagade, förresten. Hittade bra laglappar i nylon på Åhléns, bara att klistra på. Och jag bad Q om ursäkt och berättade faktiskt om Astrid Lindgrens mamma som inte grälade om sönderrivna kläder.
Men om någon skulle höra talas om en tjänst som utprovare av slitstarka kläder, så är min äldste son den perfekte kandidaten!!