2013-09-30

... som följdes av en söndag

Jag ska inte bli långrandig, men låt mig säga att en stor del av det som fylldes på i mig under lördagen, det behövde jag idag.

Tre rejäla bråk, av kaliber målarfärgen-trillar-från-taket, från sjuåringen, om så elementära saker som att
1 stänga av TV:n och klä på sig
2 tvätta händerna och komma och sätta sig vid matbordet
3 borsta tänderna och klippa naglarna före sänggåendet

Han sover nu, med oklippta naglar. Man vinner inte alla strider. Jag skulle tro att hela radhuslängan hörde vrålen från utbrott nummer tre. Efteråt hade jag en förtvivlad pojke i famnen som viskade "jag vet inte varför, men jag fick ett sånt utbrott".

Fyraåringen då? Jodå, han har också bidragit men på ett annat sätt och helt utan egen förskyllan. Inte var det hans fel att hans våghalsiga föräldrar tog risken att beställa mat åt honom på en restaurang där de vet att det serveras jordnötssmör. Fast vi frågade om det hålls åtskilt från övrig mat, och det gjorde det, försäkrade flickan bakom disken. Men tydligen inte tillräckligt åtskilt. Y började nysa och klaga över klåda i ögonen, och så svullnade ena ögat upp. Medicinväskan hade vi med förstås, så han fick kortison direkt. O sprang hem efter antihistamin, det tog en kvart ungefär. Under tiden satt jag med Y i knät och bet på naglarna och funderade på om jag skulle ringa ambulans eller ge adrenalinspruta, kliar det i halsen Y? Kliar det i håret, på händerna? Kan du andas? Lugn Helga, var lugn, inte få panik, då får Y det också. Y tyckte jag var tjatig, hans intresse var helt riktat mot en tuggummiautomat som han spanat in, och han blev arg när han inte fick gå dit och stoppa pengar i den.

Efteråt debriefade jag med syster akutläkare. Vi borde ha antihistamin i tablettform, det är lättare att bära med sig i lilla medicinväskan, det vi har nu är flytande i glasflaska, inte optimalt att ha med sig överallt. Hon sa att när hon haft patienter med allergisk reaktion så brukar hon ge antihistamin först, sedan kortison, och nöja sig med det om det är klåda kring ögonen och svullna läppar. Men så snart det kliar i halsen eller känns täppt ger hon adrenalin, hellre en gång för mycket än en gång för lite. Kanske var vi coola i överkant. Jag sa till O efteråt att vi nog behöver tänka på att vi snarare är för lugna än för hysteriska.

Ja. En söndag alltså. Imorgon är det måndag och då är jag föräldraledig och har tänkt besöka Skansen med mina telningar.

Hej och hå.

1 kommentar: