2013-08-22

Denna väldiga kloak

Under such circumstances, I naturally gravitated to London, that great cesspool into which all the loungers and idlers of the Empire are irresistibly drained.

Från inledningen till en av mina favoritböcker, där man så småningom får möta en av mina stora idoler. Nej, jag är inte på något sätt förälskad i honom, det går knappast att vara. Och jag har heller inte något större intresse av att följa i hans fotspår, umgänge i litterär form räcker så bra.

Men det blir alltså London vi reser till för att fira vår bröllopsdag om några veckor. Stor premiär för övrigt, vi ska vara borta tre hela dagar och nätter från barnen. Det har inte hänt tidigare.

Vad tycker ni att vi ska göra där?

(.... där alla solstolar och lättingar av väldet oemotståndligt dräneras, enligt Google Translate.)

18 kommentarer:

 1. (Man undrar ju vem? Jag lyssnar just nu på min första Dickens och det låter som om det skulle kunna ha varit hans penna som skrev raderna du citerat?)

  Vad gillar ni att göra när ni är i världsstäder?

  P och jag var i London i april, och det var trevligt, men jag kan inte säga en enda sak vi gjorde som jag inte för mitt liv skulle varit utan. (Jo, en, fast den var lite speciell och lite hemlig!)

  Något som jag aldrig hade gjort om jag inte fått tipset om det av en stickande och sömmande god vän var att gå till Liberty of London. Det ligger mitt i den för mig värsta smeten av fullproppade och ointressanta gator (Regent Street/Oxford Street etc) men var värt ett besök. Det är något av NK korsat med Svenskt Tenn, och de har en våning av Arts and Crafts-möbler och design.

  SvaraRadera
 2. Primark för shopping av prisvärda barnkläder.
  Frukost på Fortnum & Maison.
  Take away lunch från Pret a manger, att avnjutas i Hyde Park.

  SvaraRadera
 3. Barbican Center är ett helt fantastiskt ställe. Londons symfoniorkester håller till där och det brukar finnas fantastiska dans och teaterföreställningar. Och mat och fika och utställningar och butiker med böcker och underbara grejer. Som ett humongous folketshus ungefär ...

  SvaraRadera
 4. Jag älskar London!!!

  SvaraRadera
 5. Varför, Ullah? Vad gillar du att göra där?

  Tack ni andra för bra tips, helt i vår smak.

  Vad vi gillar att göra i världsstäder, vete farao. Det var så länge sedan vi turistade i en dylik. Men om jag tänker efter: att promenera, att äta gott, att sitta på trivsamma kafeer eller krogar och glo på folk alternativt läsa varsin bok. Museer eller kulturella upplevelser jotack men i måttlig mängd. På senare år har jag konstaterat att presentaffären ofta är höjdpunkten på museibesöket.

  Om man ska dricka afternoon tea (vilket jag aldrig gjort), var gör man det?

  SvaraRadera
 6. Citatet, förresten. Jag trodde att det skulle vara ganska enkelt men kanske inte.

  Inte Dickens, nej. Man kan med fördel använda sin slutledningsförmåga. Berättaren graviterar alltså mot London, där han hamnar och där boken utspelar sig i en tid då imperiet var ett imperium. Men det är inte berättaren själv som är berömd, utan den han möter i London.

  SvaraRadera
 7. Afternoontea på F&M det oxå, alt Harrods förstås! Det är en riktig upplevelse!

  SvaraRadera
 8. Om ni vill ta en titt och shoppa billigt rek jag en tripp ut till nån förort, typ Brixton. Det är givande att se en brittisk förort.

  SvaraRadera
 9. När barnen är med går vi alltid till Hamley´s - en fantastisk leksaksaffär - och till Prinsessan Dianas lekpark i Hyde Park.

  Själva gillar vi att ta en tidig morgonjoggingtur/morgonpromenad i Hyde Park. Att botanisera bland Harrods ätbara saker som choklad, marmelader och teer och också en höjdpunkt. Ibland åker vi till Portobello market i Notting Hill - väl värd ett besök!

  SvaraRadera
 10. Skrivet av Arthur Conan Doyle, eller hur?

  SvaraRadera
 11. Jag blev så till mig att trasorna av tanken på London att jag inte såg din fråga. Afternoon tea, teater, museer (t ex V&A eller War imperial eller vad som helst utom Florence Nightingales som var en besvikelse). Helstekt anka, pubar, långa promenader... osv osv!

  SvaraRadera
 12. "att promenera, att äta gott, att sitta på trivsamma kafeer eller krogar och glo på folk alternativt läsa varsin bok. Museer eller kulturella upplevelser jotack men i måttlig mängd. På senare år har jag konstaterat att presentaffären ofta är höjdpunkten på museibesöket."

  Då rekommenderar jag V&A (Victoria and Albert Museum, design och konsthantverk). Det är ett stort och luftigt och behagligt museum att gå omkring i, och fullt av vackra saker förstås. Och ett mycket trevligt luftigt café att sitta i och läsa och titta på folk. För att inte tala om presentaffären... (Väldigt synd att David Bowie-utställningen just stängt)

  Harrods ligger inte långt därifrån, möjligen på gångavstånd. Och Hyde Park ligger i samma del av London. Där kan man sitta på café och studera Londons lattemammor.  SvaraRadera
 13. Långa promenader och V&A blir perfekt.

  Brixton, ja varför inte? När vi var i New York för herrans massa år sedan tog vi färjan från Battery Park över till Staten Island. Det var ganska intressant.

  Vilka stadsdelar är trevliga då? Jag är total Londonnovis. Om jag minns rätt ska vi bo i Kensington.

  Och javisst är det ACD.

  SvaraRadera
 14. Shoppen på British Museum är också toppen! Jag går alltid dit när jag är i London, skippar museet som jag sett så många gånger. Där finns grejer för barn också, till gossarna era.

  SvaraRadera
 15. Åk ut till Hampstead heath och promenera.
  Camden town/market.
  Världens godaste indiska mat och italienska pizza i förorten Croyden

  SvaraRadera
 16. Hela min familj älskar London. Var där två gånger när jag var ung och blev helt förälskad. Sen dröjde det många år innan jag kom dit igen, och då med man och två rätt stora barn. Och de blev också förälskade så nu har vi varit där tre gånger! Tänkte komma med ett tips på afternoon tea och det är på Chesterfields hotell i Mayfair. Bra service, gott "fika", ingen dress code och relativt billigt. Åh vad jag blir avundsjuk på er fast vi var där i december förra året. Längtar ständigt dit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill också tillägga ett tips på en stadsdel värt ett besök och det är Southwark söder om Themsen.

   Radera
 17. Vi bor nära V&A så det blir nog ett litet besök/O

  SvaraRadera