2013-04-26

En lista snodd från Suz eftersom jag hade tråkigt

1. Hur gammal är du? 42, blir 43 i september. Jag har inget emot åldern i sig men 43 är en avig siffra. Är det för att det är ett primtal månne?
2. Hur gammal känner du dig? Vet faktiskt inte. Å ena sidan häpnar jag ständigt över att halvslitna ingenjörer visar sig vara något år yngre än jag, jag känner mig inte alls så gammal som de ser ut. Å andra sidan har jag alltid känt mig och blivit tagen för äldre än jag är, nu börjar min verkliga ålder komma ifatt mig. Å tredje sidan har jag i friskt minne hur det var att vara yngre, så jag har nära till känslan. Å det fjärde tycker jag hela frågan är fånig. Varför frågar man inte vilken färg man känner sig som?
3. Vad har du gjort idag? Ätit en lätt frukost, tränat crosstraining, ätit ännu en frukostmacka i bilen, kört en alternativ väg till jobbet, läst mejl, snackat med kollegan, kallat till möte, ätit lunch, tagit lunchpromenad, läst mera mejl, haft ganska tråkigt.
4. Vilken film såg du senast? Oj, oj. Jag är usel på film. Det måste ha varit Winter's Bone, på Netflix. Den var, inte helt otippat, bra.
5. Vem ringde du senast? Ett jobbsamtal, faktiskt. Igår eftermiddag.
6. Är du besatt av någonting? Nej. Inte vad jag vet.
7. Är du rädd för blod? Det kan jag inte påstå. Det hade varit problematiskt med tanke på de rikliga menstruationer jag hade innan p-staven befriade mig från dem och deras medföljande kramper.
8. Beskriv platsen du befinner dig på just nu. Ett för tillfället tämligen bullrigt kontorslandskap eftersom det monteras skrivbord och labbänkar och bedrivs ljudliga mätningar (ja, sådana finns, om det som ska mätas kyls med fläktar) och förs högljudda diskussioner för att överrösta allt buller. Om några dagar när allt är färdigmonterat och mätningarna kan flytta in i de därför avsedda labben, lugnar det ner sig. Förhoppningsvis.
9. Kan du nämna fem statsministrar under 1900-talet? Självklart. Är inte för inte dotter till en historiker. Kan räkna upp alla kungar sedan Gustav Vasa, om någon skulle vara intresserad.
10. Googlade du för att få fram svaret på föregående fråga? Nej.
11. Vilken färg är dominerande i din garderob? Rött och lila skulle jag tro. Dock inte tillsammans. Jag gillar starka, klara färger. Men inte gult.
12. När vaknade du idag? Klockan sex då väckarklockan ringde. Nattuppvakningarna räknas inte, förresten vet jag inte när de inträffade.
13. Vilken är din favorithögtid? Jul tror jag, tätt följd av påsk. Julen för alla trevliga traditioner, påsken för avsaknaden av dem.
14. Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu? Hemma vid köksbordet. Eller på soffan. Eller i en stol på gården med en kaffekopp.
15. Nämn en plats i världen som du besökt och aldrig vill återvända till. Den lilla staden på prärien, i mellanvästern, där det låg ett ypperligt college inträngt bland majsfälten, och där tåget Desert Wind mellan Chicago och LA hördes tjuta om nätterna. Där bodde jag i ett år och var till en början intensivt olycklig. Mot slutet trivdes jag ganska bra. Men återvända? Aldrig.
16. Hur vill du tillbringa din pension? Lycklig, levande, frisk om än med ålderskrämpor. Hastande mellan kurser, körrepetitioner, operaföreställningar och hämtningar av barnbarn. Med en bok eller stickning i nypan. I sällskap med min man. Arbetande, under vissa föresättningar. Resande, dito.
17. Vad lyssnar du på just nu? Se ovan angående bullrigt kontorslandskap.
18. Har du någon gång brutit ett ben? Nej.
19. Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kyl? Mjölk. Ägg. Bregott. Te i lösvikt. Knäckebröd.
20. Vem är din favoritkändis? Vet inte.
21. Vad är du på för humör just nu? Trött och lätt oinspirerad.
22. Vilka världsdelar har du varit i? Europa, Amerika (nord, syd och mellan), Afrika, Asien.
23. Snarkar du? Har hänt om jag är förkyld.
24. Vilka yrken har du provat på? Allt-i-allo, sommarjobbare, praktikant på diverse ingenjörsföretag, under gymnasiet och Chalmerstiden. Konstruktör, säljare, projektledare.
25. Hur går du helst klädd? Mörka byxor, ofta jeans, färgglada toppar. Ofta en hemstickad kofta, sjal eller tröja. Ibland klänning eller kjol, oftare på sommaren.
26. Vilket stjärntecken är du född i? Fånig fråga, jag avskyr astrologi. Men givetvis vet jag svaret, Jungfrun.
27. Vilket är ditt favoritgodis? Gillar nästan allt godis. Men mest lakrits, både söt och salt.
28. Vad sa du senast? B är klar med att uppdatera filterkortet nu.
29. Vilket var ditt bästa ämne i skolan? Humaniora hade jag lättast för. Svenska, franska och engelska var nog mina bästa ämnen. Jag älskade historia men hatade lektionerna på grund av läraren. Älskade filosofi, ämne, lektioner och lärare. Fick kämpa med matten men klarade den bra tack vare en fantastisk lärare. Gick ut gymnasiet med femmor i allt utom fysik (4) och idrott (2).
30. Vad har du på dig just nu? Draperad topp från Desigual, den är grön, blå och turkos. Svart knälång kjol, kornblå strumpor, svarta skor.
31. Vilken är din favoritaffär? Oj. Vet inte.
32. Vad har du för storlek i kläder? 42, ibland 40, ibland 44. För några år sedan 46-48.
33. Vad har du i dina fickor? I kappfickan: näsdukar, handskar, mobilen, bilnycklar.
34. Vad köpte du senast? En caffè latte och en kolasnitt samt det rågbröd jag åt av till frukost.
35. Hur många gånger har du flyttat? Sexton, tror jag. Varav fyra sedan vi kom till Stockholm. Men nu har vi bott i radhuset sedan 2009 och jag vill inte flytta på länge.
36. Om du var fast ensam på en öde ö, vilka saker skulle du ta med? Min man och mina barn, böcker, mat och vatten. Vilken dum fråga.
37. Är du morgon- eller kvällsmänniska? Definitivt inte morgonmänniska.
38. Senaste filmen du såg på bio? Minns inte.
39. Har du blivit sydd någon gång? Ja.
40. Har du någon gång badat naken utomhus? Detta måste vara en amerikansk enkät. Givetvis har jag gjort det.
41. Vad åt du till frukost? Rågbröd med en bit ost och ett par sockerärter, en kopp te.
42. Hur såg ditt liv ut för 10 år sen? Det vet jag precis. April 2003, den grymmaste av månader. Jag sörjde intensivt vårt första misslyckade IVF-försök, som vi haft stora förhoppningar på. Jag var besviken och avundsjuk på min gravida kusin. Jag hatade mitt jobb. Jag var orolig för O som kämpade med exjobbet till sina studier och inte tycktes få någon ordning på det. Tänk om jag vetat att jag bara fyra relativt korta år senare skulle vara föräldraledig från ett mycket bättre jobb, mamma till finaste bebisen, att vi skulle bo i en fin lägenhet i Stockholm, att O äntligen hade hittat rätt på arbetsmarknaden. För så blev det ju.
43. Har du någon gång åkt dit för fortkörning? En gång, mycket pinsamt. Det var bara ett par veckor efter att vi kommit hem med Y och allt var kaos och sömnbrist. Jag packade in båda ungarna i bilen med vagn till Y och cykel till Q för att ta en skogspromenad. På stora gatan precis nedanför våra hus (där det är 30 men alla kör 70 nattetid, dock inte jag) stoppade polisen mig. Jag hade kört 41. Först efter en lång stunds utfrågning fattade jag att det var fortkörning det handlade om. Eftersom jag inte hade plånboken med mig fick jag räkna upp personnummer på barnen, Y hade knappt hunnit få sitt och hade fortfarande sitt koreanska namn. 2600 kostade det. Fast jag givetvis anser att 30-gränser ska respekteras, kan jag ändå tycka att polisen gör det lite lätt för sig. De hade arslat sig ungefär 300 m från stationen. Men hugger tonåringarna på trimmade moppar som kör 100 på gångvägarna, det gör de inte.
44. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig? Min man åkte och bytte däck på bilen i söndags, fast det är jag som använder bilen mest just nu. Det var snällt av honom och jag blev glad.
45. Var lägger du din mobiltelefon när du sover? På en liten hylla i köket där det finns en laddare.
46. Vad var det senaste du åt? En banan.
47. Vem är världens vackraste kvinna? Vet inte. Ointressant.
48. Är du blyg? Nej.
49. Vilken var den senaste konserten du var på? Suck. Ingen aning. Roskilde 2006? Nej, vi var visst på Kent på Långholmen sommaren 2010. Ja, ni hör själva.

Uppdaterad: Men alla dina körkonserter då? Säger O. Visst ja. Okej då. Julkonsert med kören i december.

50. Vad heter du i andranamn? Den sköna och pärla. Som mamma, mormor och mormorsmor före mig.
51. Har du varit med om en bilolycka? Nej.
52. Har du något bevarat inom dig som ingen annan vet? Ja.
53. Vilken är den roligaste träningsformen? Just nu ett sorts stationspass med både styrka och kondition som Sats kallar för crosstraining. För några år sedan hade jag hellre dött tror jag.
54. Har du några husdjur? Nej. Hade gärna skaffat katt men Y:s allergi sätter stopp. Hund om några år, kanske.
55. Vill du gifta dig? Inte en gång till, är så nöjd som det är.
56. Var växte dina föräldrar upp? På massor av ställen. Farfar var läkare och morfar statsanställd, vilket innebar att både mamma och pappa flyttade runt under uppväxten, mellan mindre orter och småstäder i Mellansverige. Ingen av dem har någon egentlig hembygd, utom möjligen pappa som blev urstockholmare när han flyttade hit 1980 (vete sjutton om jag inte börjar bli det själv). Förmodligen har denna rotlöshet präglat också mig, jag har inga starka hemkänslor för Göteborg trots att jag bodde där i tjugofem år. De träffades som studenter i Uppsala, och där är jag född, men vi flyttade därifrån efter bara ett år.
57. Har du någon gång ringt polisen? Ja. För något år sedan ringde jag deras tipstelefon eller vad man ska kalla det, och upplyste om att en gammal farbror brukade köra på en starkt trafikerad väg med sin permobil i cirka 20. Killen jag snackade med tackade för informationen men förstod inte vilken gata jag menade, eftersom han själv satt någonstans i Norrland.
58. Har du svenskt ursprung? Ja. Det sägs så, enligt di som har tittat efter.
59. Har du, eller haft, något smeknamn? Nej. Mitt namn är svårt att göra smeknamn på.
60. Vilka är dina största svagheter? Jag äter ofta för mycket. Jag går inte och lägger mig i tid på kvällarna.

(Och nu har det blivit fredag. När jag började svara på frågorna var det torsdag. Men tiden går.)

6 kommentarer:

 1. Vet du, om det du skrivit stämmer blir det ruskigt lätt att ta reda på vem du är och var du bor. Om du nu vill försöka vara anonym menar jag.

  SvaraRadera
 2. Jaså.

  Förutsatt att det jag har skrivit stämmer, som sagt.

  Vem är du själv då?

  SvaraRadera
 3. Anar att du tog illa upp av den första kommentaren, men det var faktiskt även min reaktion när jag läste. Ett par mellannamn och ett årtal (dessutom en födelsemånad)räcker långt om man vill ta reda på vem någon är. Varför man nu skulle vilja det, kan man förstås fråga. Och förstås förutsatt att uppgifterna är sanna. Detta bara sagt i all välmening.

  Marie
  (som såklart heter något helt annat)

  SvaraRadera
 4. Nejmen hej igen Marie. Så du bloggar igen? Så trevligt.

  Det var anonymiteten samt den mästrande tonen i den första kommentaren som retade mig. Mästra vill jag göra själv.

  Den verkligt intresserade läsaren kan räkna ut vem jag är utan mina mellannamn, har jag kunnat konstatera. Hittills bara trevliga bekantskaper. Jag har gjort liknande efterforskningar själv.

  Men okej då. Tack för omtanken. Nu får alla stalkers/aficionados en etymologisk utmaning att bita i.

  SvaraRadera
 5. Det var tråkigt att du blev så stött. Jag kommenterade i all välmening, tyvärr anonym eftersom jag själv lider av att en person söker info om mig på alla upptänkliga sätt. Har därför själv ingen blogg, facebook eller något liknande (vilket blir problem på jobbet, men vad ska jag göra). Jag vet hur obehagligt det är när man förstår att någon varit hemma hos en, lämnat ett paket och gått runt huset...
  Eftersom du bloggar anonymt tänkte jag att du ville vara anonym, och jag tänkte att du bara inte tänkte på hur lätt det är att kolla upp vem någon är.

  SvaraRadera
 6. Ingen fara, jag uppskattar att du återkom och förklarade dig! Det måste vara förfärligt att bli stalkad, du har min fulla sympati.

  Fast... det ÄR trevligare när kommentarerna undertecknas med någon sorts nick, det är det.

  SvaraRadera