2013-03-12

Ännu en gåta

Hur kan man bli så trött av att göra ingenting?

Igår var jag helt slut efter jobbet. En arbetsdag som var mer än lugn, snarare stendöd, jag slog ihjäl timmarna genom att smygsurfa.

Idag har jag genomfört två möten, installerat MS Project på min dator och börjat arbeta i det, och sett till att åtminstone fyra personer gör rätt saker. Man kan - åtminstone med lite god vilja - säga att jag idag gjort rätt för min lön.

Konstigt nog är jag inte hälften så trött som igår.

6 kommentarer:

 1. Du har väl inte fått sova ordentligt på länge? Då är det inte konstigt att du är utmattad, särskilt inte just nu när vintern fortfarande håller oss i sitt grepp.

  SvaraRadera
 2. Du har så rätt, Ullah. Sömnbristen tillhör numera vardagen, så jag tänker inte ens på den. Förra veckan när mamma tog hand om Y sov jag inte fler timmar, men utan att bli väckt ideligen. Det gjorde stor skillnad.

  Inatt var det faktiskt extremt. Slarvade och kom i säng först halv tolv. Först Y, sedan Q kom tassande någon gång mitt i natten. Klockan fem väcks jag så av betydligt tyngre steg. Det är O (!) som är uppe och kräks (!!) vilket han, stackarn, gör i två timmar. Mellan fem och sju halvsover jag, och när jag går upp kl sju möts jag av en nyduschad make som mår mycket bättre. Han är hemma idag och vilar sig, och vi andra hoppas att våra goda gener och idog handtvätt skyddar oss mot smittan.

  SvaraRadera
 3. Man BLIR trött av att inte göra nåt på jobbet. Kring millennieskiftet jobbade jag på ett it-bolag som till slut gick i konkurs (nähä?!). Vi "jobbade" kvar med lönegaranti, men jag fick verkligen ingenting gjort. Och ju mindre jag gjorde, desto tröttare blev jag. "Åh NEJ! Telefonen ringer. Då måste jag ju svara. Ooooooorkar inte, orkar bara lägga patiens på skärmen."

  Och så sömnbristen, dårå. Jag "vet" att jag inte kan sova middag förrän på eftermiddagen, för jag somnar inte om jag lägger mig före lunch. I måndags var jag ledig. Jag gick upp sju, lämnade barnen, gick hem igen. Kvart i tio la jag mig i soffan och skulle bara blunda lite. Jag vaknade kvart över elva... Jag har, precis som du, inte sovit en hel natt på många år. Det är klart att det sätter sig.

  SvaraRadera
 4. Precis, Anka! Så är det: å nej, telefonen ringer, vad jobbigt!

  SvaraRadera
 5. Och jag känner mig närmast sjuk. Jag har faktiskt mer än en gång i motsvarande situationer börjat fundera över om jag har järnbrist eller en infektion på gång eller vad det kan vara som gör det.

  Jag har nu tagit mig ur en rejäl lång svacka och det är som att gå på moln att vara engagerad i arbetet igen.

  Är MS Projekt bra?

  SvaraRadera
 6. Annannan: Ja. Och nä. Frågan om MS Project är för stor att svara på, men jag ska göra ett försök.

  Det är ett mycket kraftfullt verktyg med många finesser, lite för många kanske. Många buggar också. Å ena sidan är det till stor hjälp om man ska planera flera aktiviteter som utförs av olika personer. Man kan lägga in olika typer av constraints (orkar inte tänka ut det svenska ordet) som helgdagar, folks semestrar, att person A bara jobbar 30% i det här projektet, osv. Man kan planera från en given deadline och bakåt, hur lång tid har vi på oss att utföra arbetet, eller tvärtom, givet att aktiviterna tar X timmar att utföra, när blir vi då färdiga.

  Och så vidare och så vidare. Den största nackdelen, tycker jag, är att MSP saknar en riktigt bra presentationsfunktion. De gånger är många som jag har gjort en bra plan som jag sedan ska presentera för kund eller projektgrupp, jag slänger upp planen på skärmen och ser hur folk blir gröna i ansiktet. Planerna blir snabbt svåröverskådliga!

  SvaraRadera