2013-02-14

Prata så man förstår

När Q hostade som värst förra veckan och vaknade panikslagen och knappt fick luft, fick han ta en sniff ur Y:s inhalationsgrunka. Den som jag inte riktigt vet vad jag ska kalla (inhalator? Grej? Grunka?) eftersom allergidoktorn satte igång med en föreläsning som gick ut på att det inte alls är en inhalator och det är inte alls astma Y har, vilken medicin var det? - Pulmicort? Näää, den hette nåt annat, jag som brukar ha koll fick plötsligt hjärnsläpp - doktorn blir strängare och frågar som till en idiot, vad var det för färg på flaskan, var den blå är det inte astma, och som en idiot kan jag inte ens minnas färgen, joo, troligen blå.

I alla fall. Därför, men också för att jag vill uttrycka mig begripligt har jag inte använt ordet inhalera eller inhalator. Fast det tycks ha fastnat ändå.

Imorse sov Y länge, och Q och jag hörde från frukostbordet hur han hostade, vände sig i sängen, och började snarka lite svagt.

Q: Bäst du går och kollar, mamma. Han kanske behöver inhalera.

Jahapp. De blir vuxna och man blir överflödig fortare än man tror.

3 kommentarer:

  1. Blå=luftrörsvidgande (Bricanyl, Airomir etc)
    Orange/brun=kortison (Pulmicort, Flutide etc)

    Min erfarenhet är att man brukar kombinera dessa två till de som har astma (för både allergisk och förkylnings-varianten).

    Kunde inte allergidoktorn kolla i Y:s journal, för att se vad Y hade blivit ordinerad?

    Och oavsett om det heter inhalator på fackspråk eller ej så är det faktiskt inhalera man gör, så det var onödigt petigt av doktorn kan jag tycka.

    Jag läser ofta med kommenterar nästan aldrig, tar tillfället i akt och tackar för en välskriven och intressant blogg, som flera gånger har fått mig att tänka över hur jag ser på saker och ting.

    SvaraRadera
  2. Jag har inhalerat med barnens inhalatorgrunka komplett med Kalleankamask och hela kittet i dagarna två. Airomiren i kombination med min egen Symbicort, annars har det inte funkat alls.
    Igår, när vi kom från jobb/skola/dagis rusade ungarna som ambulanspersonal uppför trappan och hämtade inhalatorgrunkan åt mig medan jag satt vid köksbordet och hostade upp lungorna. De kände sig jätteduktiga och ville helst hjälpa mig att puffa också!

    SvaraRadera
  3. Jag ler, Maja. Det var ju du som tipsade om att dela på inhalationsgodiset.

    Kristina, då klarnar det. Blå flaska, Airomir, det är det han har! Ja visst kunde han ha kollat journalen, eller hur! Typiskt läkare, säger läkardottern och -systern. Tack för orden om min blogg!

    SvaraRadera