2013-01-24

Tanken tömd

Det blixtrar i mitt huvud och jag är helt slut, men pojkarna sover, vi har inte slagit ihjäl varann, och inom en halvtimme kommer O hem.

Att umgås med Q är att kastas mellan ytterligheter. Att jävelskap och ljuvlighet kan rymmas i samma unge.

Han vaknade kvart i sex imorse med ett argt skrik. Jag var helt slut eftersom natten omfattat ett antal sängbyten och en halvtimmeslång nattskräcksattack hos Y. Jag väste något oartikulerat om gå och lägg dig igen, jag ska sova trekvart till, stör mig inte förrän klockan ringer. Jag trodde inte själv på det, utan räknade med att få gå upp och göra frukost så snart jag vaknat till såpass att förnuftet återvänt. Men Q gick in i sitt rum och jag kröp ihop intill Y och sov - tills klockan ringde. I samma stund tassade Q in och presenterade mig med denna teckning som han ritat åt mig i väntan på att jag skulle vakna.

Samma unge möter mig med en kolsvart blick när jag hämtar honom på fritids. Andra barn faller sina mödrar om halsen, det gör minsann inte Q. Han sparkas lite lagom när jag hjälper honom på med täckbyxorna, fritidsledarens närvaro tycks inverka lugnande på oss bägge. Det är som att han plötsligt bestämmer sig för att sluta provocera. Men när vi kommit ut är han vrång igen, och springer ifrån mig fast han vet att han inte får. Mina konversationsförsök faller tämligen platt:

Jag: Oj vilket märke du fick på kinden, det måste ha gjort ont när du slog dig?
Q: Vad tror du själv?

Så lyckas jag nå honom igen med lirkande och resonerande. En stund är vi nära och sams, så sliter sig Q igen och gör något han inte får. Ett evinnerligt pendlande är det.

Strax före läggdags brister det för mig och jag skäller ordentligt på båda pojkarna. De är övertrötta vilket yttrar sig i att Y fnattar runt och retas och skrattar (den ungen kan reta gallfeber på en gråsten), medan Q tjurar och konstrar som den värsta tonåring. Båda ignorerar mig totalt.

Jag tror att jag talar för döva öron när jag utbrister att jag fortfarande är ledsen över Q:s bemötande på fritids och under eftermiddagen, att det nästan känns som att han inte tycker om mig längre.

Just det tar skruv. Q flyger upp i min famn med strömmande tårar och hulkar fram: Så är det inte! Jag tycker jättemycket om dig!

Jag vaggar och klappar och vi pussas och blir sams och även Y ansluter sig till kramkalaset, och i denna stämning nattar jag dem och båda somnar inom tio minuter.

Men reservtanken är fantamig tom nu.

5 kommentarer:

  1. Ungefär så har jag det varje dag... Utom varannan helg då barnen är hos sin pappa. Då saknar jag dem ofantligt.

    SvaraRadera
  2. Det är så roligt att läsa om Q och Y. Jag som inte själv har barn lär mig mycket, också genom de intressanta kommentarer som kommer från insiktsfulla och erfarna läsare.

    När man är vuxen och arg är det inte alltid man uppskattar det där med försök att konversera.

    När jag tänker mig att någon jag just sparkat lite lätt skulle försöka konversera mig vänligt blir jag full i skratt ;-)

    Kommer ni ihåg kramkalaset till nästa hämtning, tro?

    SvaraRadera
  3. Jag märkte att jag aldrig varit riktigt arg i mitt liv förrän jag skaffat barn. Har alltid varit lekfull och haft lätt för att se saker positivt. Men shit vad arg jag var dagligen under perioder! Tur att vi var två föräldrar som kunde tala om för varandra ibland när man blev fånig som drogs med i barnens trotsålderskriser. För man är sällan bättre än det vrånga barnet när man blir sådär rasande arg.

    SvaraRadera
  4. En gång vid läggdags råkade jag säga "Jag älskar dig" till lillasyster, men inte till storebror. Eller kanske sa jag det fyra gånger till lillasyster men bara tre gånger till storebror. Hur som helst fick han för sig att jag inte älskade honom, och bröt ihop totalt. Som han grät!

    Jag pendlar också mellan att vara idiotmamma och bästismamma. Slåss gör nog inte min pojke (eller jo, han spöar ju sin syster i princip oavbrutet) men mig slår han inte. Men som han surar, skriker och sätter sig på tvären ibland! "Lilla tonåren", säger min mamma, men jag tycker att han varit sån här i flera år. Världens jobbigaste, och världens ljuvligaste. Världens största, och världens minsta.

    SvaraRadera
  5. Anka, skönt att höra om fler! Den jämnårige grannpojken tycks inte ha sådana här tendenser alls, vilket hans moder gärna framhåller (å andra sidan är han en känslostyrd natur och oroar sig och är rädd för mycket. Min råpäls till son är inte alls sån.)

    Martin, precis. Jag visste inte hur arg jag kunde bli förrän jag fick barn. Det är en oerhört primitiv ilska som de lyckas locka fram, det är en märklig mekanism.

    Annannan, tack för uppskattningen! Ibland undrar jag om vardagsskildringarna blir för vardagliga, men jag skriver ju även för min egen skull. Nyttigt också med icke-föräldraperspektivet, att konversera direkt efter en spark..

    SvaraRadera