2012-10-21

Det överväldigande familjelivet

Jag kurar vid datorn, stjäl mig tid, medan sönerna och en besökande kompis tittar på film på TV. Uppbygglig, norsk dockteater, Flåklypa Grand Prix, faktiskt vald av dem själva, de hemska skrikiga filmerna på Disney XD fick för en gångs skull stå tillbaka.

De skrikiga filmerna, ja. Och dataspelen. Vilka konflikter de vållar. Hur vi än jämkar och trixar och sätter upp regler (Aldrig titta på TV före frukost, för då blir blodsockernivån så låg hos alla parter att det blir dramatik och tragedi vid avstängning. Dataspel endast vid i förväg bestämda tillfällen.) är det ständiga strider.

Det strids om allt. För en timme sedan ville Y ha kalsonger istället för blöja. Jomenvisst. Han är troligen redo att lägga av helt med blöjorna, men vi ville vara kloka och balanserade och vänta några veckor efter nappavslutet. Fast å andra sidan har det kommit bajs i blöjan flera gånger den här veckan, trots att han mycket väl vet att bajs i "toletten" renderar honom klistermärken. (Hans egen idé faktiskt, inspirerad av ordningen hos grannfamiljen).

Kalsonger, som sagt. Just som jag är i färd att stiga in i duschen annonserar Y att han ska bajsa. Jag får förstås bråttom att hjälpa honom. Fast sedan visar det sig att han är mest intresserad av att 1 sitta på toa och skapa en gigantisk trasselsudd av dasspapper, alternativt 2 springa runt och vifta med snoppen och stolt visa upp densamma.

Mitt tålamod tryter efter en stund, och jag vill sätta på honom blöjan igen för att få duscha ifred. Nehej. Och så blir det bråk, och det hela slutar med en gallskrikande Y och en Helga som har gråten i halsen och inte vet vem hon är mest arg på, ungen eller sig själv.

Nej, det är inte alls så jobbigt som det var under det första halvåret som tvåbarnsfamilj. Allt har blivit mycket mycket bättre.

Jag borde egentligen skämmas för att beklaga mig, för de senaste veckorna har O gått ner i arbetstid och varit hemma väsentligt mer än jag, så att jag fått möjlighet att sätta mig in i mitt nya jobb. (Vilket har gått bra, för övrigt.)

Ändå. Ändå är det faktiskt jobbigt. Det är jobbigt att vara borta från barnen mer än jag är van vid, jobbigt att den korta tid vi ses är fylld av konflikter (och jag är inte dummare än att jag inser att detta inte är en slump). Jobbigt att se hur trött O är, numera är det han som lider mest av Y:s nattstök (som också blivit mycket mycket bättre, men inte upphört helt). Jobbigt att bråken inte stannar mellan oss och barnen, utan att vi också bråkar mer sinsemellan. Jobbigt att vi hanterar det så olika. Jag blir arg och ryar och ryter, vilket O avskyr. Hans ilska tar sig istället uttryck i svartsynta kommentarer när man minst anar det, vilket jag hatar.

Efter en lördag infesterad av bråk ser jag till att få natta båda barnen var för sig. Av flera orsaker. Men mest för min egen skull. Efter en bråkig dag behöver jag själv vara nära dem en stund och känna lugnet, ömheten och kärleken återvända.

Det är överväldigande, detta som var så oerhört efterlängtat, åtminstone av mig.

Ångrar du att vi skaffade barn, frågar jag O sedan. Ångrar du att vi skaffade två? Han tänker en stund och svarar nej. Det är ungefär som jag trodde att det skulle bli, säger han.

Jag är glad att han svarar som han gör, men vad han än hade sagt hade det nog ändå varit en viss befrielse i att vi kan prata om det.

Och imorgon är det måndag igen. Håhåjaja.

8 kommentarer:

  1. Flåklypa Grand Prix! Jag Älskar Flåklypa Grand Prix! Kan man köpa den på DVD?!

    SvaraRadera
  2. Åh, vad jag känner igen mig. Småbarnsåren är verkligen jobbiga...
    måste säga att det är UNDERBART med /nästan/ vuxna barn (17 & 19 år). De sköter sig liksom själva...

    Intressant att du använder orden "skaffade barn"... trodde att det var tabu... men det är klart, på sätt och vis gjorde ni väl det.

    SvaraRadera
  3. Ja, det är jobbigt. Samtidigt som det ännu inte har gått en endaste dag utan att jag har känt mig glad ända in i själen över att jag fick barnen, just dessa barn.

    Och.. jag kan inte säga att jag ser fram emot den dag Q och Y är tonåringar. Jag kommer att sakna dem som småbarn. Gun-Britt Sundström har beskrivit det så fint i boken Bitar av mig själv, hur hennes kropp liksom har sorg efter de små barnen, samtidigt som hon med intellektet uppskattar sina barn som de vuxna individer de har blivit.

    Haha, tänkte inte på att jag använde det tabubelagda uttrycket. Men nog fan skaffade vi barn. Det var en synnerligen aktiv och genomtänkt viljeakt.

    SvaraRadera
  4. Och javisst finns Flåklypa på DVD!

    SvaraRadera
  5. Min man skriker ofta på våra barn. Jag hatar det, jag tycker inte att man ska skrika åt andra, barn eller vuxna. Jag märker även att barnen bara skriker mera tillbaka om man skriker på dem dvs det hjälper inte. Vad tror du om det?

    SvaraRadera
  6. Vad jag tror? Att både jag och din man är förtappade själar tillsammans med alla andra som skriker åt sina barn.

    Nä. Mendåva. Såklart är det förkastligt på många sätt att förlora behärskningen, inte minst genom att man därmed är en dålig förebild, som du påpekar.

    Jag är mycket kluven till mitt häftiga humör, vilket torde ha framgått här i bloggen. Jag försöker bekämpa det. Men jag ser också fördelar. Om man som jag är explosiv är man oftast heller inte långsint, och det har visat sig att det är inte barnen heller. Det är jag glad för.

    Sedan tror jag, men här är jag kanske ute på lite hal is, att det kan finnas ett värde i att visa barn att även vuxna har humör och en gräns. Jesper Juul skriver mycket om autenticitet. Men naturligtvis ska det vara måtta på gapandet.

    Kramar din man era barn lika ofta som han skriker åt dem? Om han gör det skulle jag vara mindre orolig.

    SvaraRadera
  7. Hej Helga

    jag menade inte att vara spydig mot dig i min kommentar men när jag läser den igen så känns det som att jag vill trycka dit dig. Förlåt.
    Jag läser din blogg för att jag tycker om den och det jag får se av dig och din familj. Många bra tankar som jag själv inte tänkt men som startar tankar i mig.

    Min kommentar var en fråga eftersom jag inte förstår min man. Eller, jag förstår att man kan skrika till barn, de kan driva en till vanvett ibland men jag kan inte förstå att han inte försöker bita ihop mer. Tack för ditt svar. Du har nog rätt, dels är jag superlångsur vilket min man inte är (och jag vill inte att mina barn blir det). Sen tror jag på att visa alla sorts känslor för barn, även ilska. Dock tror jag inte att man behöver göra det varje dag men där är man olika, vilket tålamod, ork, stressad etc.

    Ja, han leker och kramar ofta dem så de känner sig älskade. Det var mest att jag ville förstå hur han tänker (via dig) eftersom han inte kan förklara sig.

    p

    SvaraRadera
  8. P, stort tack för att du återkom! Jag var lite väl grinig i mitt svar till dig ska jag villigt erkänna. Som sagt, mitt häftiga humör mot barnen är en öm punkt hos mig, mestadels för att det var ett drag som dök upp först när jag var vuxen. Som barn och ung var jag ganska saktmodig av mig. Jag upphör aldrig att förvånas över mitt temperament, det är nästan lite otäckt ibland eftersom det är främmande.

    Naturligtvis ska man försöka undvika att skrika och gapa åt sina barn, det tycker jag verkligen. Samtidigt är det nog också så att ens egen reaktion på andras ilska (din reaktion på din mans beteende t ex) nog kan säga minst lika mycket om en själv och ens bakgrund än det man reagerar på.

    Min mamma har ett häftigt humör, och när jag var riktigt liten var jag ibland lite rädd för henne. Men ännu mer skrämmande var min styvfar, som aldrig höjde rösten. Däremot var han oberäknelig och opålitlig. Och så avskydde han när mamma blev arg. Han blev arg på mig och min syster när vi gjorde mamma arg. Och de uttrycken hos honom var väldigt mycket mer otäcka än hennes ilska.

    SvaraRadera