2012-09-22

En födelsedag

Vaknar av att O tassar upp för att göra frukost. En efter en vaknar pojkarna och börjar babbla och orma sig, jag beordrar dem att gå ut till pappa. Ligger kvar och sover räv, och slumrar till.

Kvart i sju får jag frukost och jamåhonleva på sängen. Te, juice och BLT-macka. Samt en bukett av trädgårdens sista kaprifol, klematis och rudbeckia. Vacker men lite bedagad. Som jag, säger jag. Det var du som sa det, säger O, med huvudet på sned.

Paketet jag får innehåller underkläder och en pyjamas i olika nyanser av lila. Min färg.

Vi går tillsammans och lämnar först Q i skolan, sedan Y hos dagmamman. Åker tunnelbana tillsammans en bit.

På jobbet vet alla två saker: att jag fyller år (stod på intranätet) och att jag varit på intervju för ett uppdrag dagen innan. Rapport avkrävs vid fikat och jag berättar. Jag och en kollega intervjuades av kunden. Chefen var också närvarande och var nöjd med oss båda, men tyckte det var svårt att bedöma vem som skulle få uppdraget. Jag tyckte själv att jag klarat mig bra, och trodde innerst inne att det var mig de helst ville ha. Handslagen när vi skildes åt, den intensiva ögonkontakten, kanske andra subtila saker tydde på det.

Det blir en ganska långsam dag i väntan på besked. Det kommer strax efter lunch. Kunden vill ha mig.

Blir glad, riktigt glad. Efter tre veckor är jag redan trött på att rulla tummarna, jag vill ut i verkligheten och det här jobbet verkar passa mig bra, och vice versa.

Firar med att bjuda på kaffebröd. Som alltid är det roliga och inspirerande diskussioner över fikat.

Går tidigt för att hämta. Strax innan jag kommer till Y:s dagmamma möter jag en dam i äldre medelåldern. Två meter framför mig faller hon raklång i asfalten och slår upp ett sår på hakan. Jag släpper det jag har och störtar fram. Blodet rinner men nej, nej, hon vill inte ha ambulans, och när hennes andedräkt når mig förstår jag varför. Fler skyndar till, jag baddar såret med näsdukar, vi hjälper henne upp, säkert att du klarar dig nu? Ja, ja, tack snälla ni, och hon vinglar hemåt.

Jag hämtar först Y och sedan Q. Frågar Q:s lärare om var man kan hitta kvarglömda kläder, en fin fleecetröja försvann för tio dagar sedan, Q har svarat svävande på var han sist hade den, men tycks nu veta. Läraren ber mig påminna honom på måndag, då kan han kolla på det andra fritidshemmet, i deras låda för kvarglömt. Kan vi gå dit nu, undrar jag, och det kan vi, och det gör vi. Där finns tröjan, och jag blir riktigt glad, och berömmer Q för att han kommit ihåg rätt.

Hemma står O och lagar födelsedagsmiddag. Jag byter om och cyklar till skogen för att springa, första motionen efter en veckas förkylning. Springer bara 2,7 km men det går fantastiskt bra, springer uppför alla branta backar. Kommer hem och är glad och full av energi.

Hemma väntar pappa, inbjuden på födelsedagsmiddag. Han är prydlig i skjorta och koreansk slips och medför presenter. Böcker till pojkarna och en trollsländemobil att hänga i trädgården till mig. Y blir så ivrig att han välter ut ett vinglas som går i kras, varpå han blir alldeles förtvivlad och måste tröstas en lång stund.

Barnen sitter med vid bordet tills de - otroligt nog - själva ber om att få gå och sova. Båda vill nattas av mig, och de somnar snabbt.

Vi sitter vid köksbordet och pratar, mest pappa och jag, O stökar i köket. När pappa går vid elvatiden häver regnet ner men han vill varken ha regnponcho eller paraply.

Och nu är det midnatt och förbi läggdags. Regnet trummar mot taket. Om det har slutat imorgon ska vi åka till Skansen och lämna Y:s nappar till kattungarna. Same procedure as last year, fast det var tre år sedan. Om inte force majeure slår till förstås.

5 kommentarer:

  1. Vilken härlig födelsedag! Jag sitter här och blir lördagslycklig av att läsa om den.

    Grattis i efterskott!

    SvaraRadera
  2. Å, vilken fin dag. Grattis till både uppdrag och födelsedag! / Stella

    SvaraRadera
  3. Dette ble jeg glad av å lese - for en deilig fødselsdag! Gratulerer! :)

    SvaraRadera
  4. Grattis i efterskott! BLT-macka?

    SvaraRadera
  5. Bacon Lettuce Tomato. Majonnäsen får inte vara med i akronymen men är inte mindre viktig för det.

    SvaraRadera