2011-02-18

Ytterligare 10 punkter av 30 om böcker

A book you hated
Bridges of Madison County. Helt vedervärdig. Däremot är filmen ganska bra.

A book you used to love but don’t anymore
I tidiga tonåren var jag väldigt förtjust i Tio små negerpojkar (har säkert läst den mer än tre gånger) men idag har jag svårt för Agatha Christie.

Your favorite writer
Kan inte peka ut en enstaka. Selma Lagerlöf, Hjalmar Söderberg, Astrid Lindgren, Gail Godwin, Inger Alfvén, Barbara Vine, Minette Walters. Edith Södergran, Gustaf Fröding, Elmer Diktonius.

Favorite book of your favorite writer
Gösta Berlings saga. Den allvarsamma leken. Emil i Lönneberga. The Good Husband. Ur kackerlackors levnad. The Blood Doctor. The Devil's Feather.

Favorite male character
Man är väl inte klok om man säger Sherlock Holmes. Martin Beck och Lennart Kollberg är jag också svag för, och synnerligen indignerad över hur de framställs på film.

Favorite female character
Alice Henry och Magda Danvers i The Good Husband. Och Scarlett O'Hara förstås.

Favorite quote from your favorite book
Svårt. Men i likhet med Göran Hägg måste jag ju påstå att inledningen till Gösta Berling är i världsklass: Äntligen stod prästen i predikstolen. En enda mening och vi vet var vi är, vi vet vem vi har väntat på, vi vet att det är något skumt med hela situationen.

A book that disappointed you
Allt av Marianne Fredriksson. Klart överskattad författare.

Favorite book turned into a movie
Borta med vinden är ju onekligen en storslagen film, nästan bättre än boken. Gudfadern är en film som definitivt är bättre än boken, men favorit? Nej. Schakalen av Forsyth är en riktigt bra bok och en bra film, liksom tidigare nämnda Silence of the Lambs.

Favorite romance book
Det här blir tjatigt. Maken. Jane Eyre. Wuthering Heights. Den allvarsamma leken. Romance book, ska det översättas som kärleksroman? En riktig romance book som var överraskande bra (fast dålig) är A Long and Fatal Love Chase av Louisa May Alcott (vars mest kända verk är Little Women).

2 kommentarer:

 1. Håller verkligen med dig om "Broarna i", uslare bok får man leta efter. Men boken som sen blev filmen Hajen är också usel.
  Ja, Borta med vinden håller än och Sherlock H. Marianne Fredriksson tycker jag är helt ok, särskilt boken "Den som vandrar om natten". Margaret Atwood gillar jag, särskilt "Kattöga" tror jag den heter. En romantisk bok i Borta med vinden-stil är "Klockorna i S:t Mikael" av Gwen Bristow. Fanns i mina föräldrars bokhylla och nu i min, kanske är svår att hitta. Marilyn French, "Det blödande hjärtat" är en romantisk bok på samma sätt som maken - fruktansvärd och bra.
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Gillar också Atwood! Alias Grace och The Robber Bride var bra.

  Det blödande hjärtat måste jag absolut läsa.

  SvaraRadera