2011-02-23

Sista 10 av 30 om böcker

Jag har tappat en del av inspirationen, den här listan blev i tjatigaste laget med många upprepningar. Men i alla fall:

Favorite book from your childhood
Förutom de redan nämnda, Det blåser på månen, Röda Nejlikan och Agnes Cecilia.

Favorite book you own
Jag har Den allvarsamma leken och Martin Bircks ungdom i vackra halvfranska band, inköpta på antikvariat. Jag har också en fin men något sliten Gösta Berlings saga, illustrerad av Georg Pauli, som jag nappade åt mig när arvet efter farfars barnlöse, bildade original till storebror skulle fördelas. Till min förvåning inser jag att jag måste ha varit knappt tolv år vid detta tillfälle. Blir själv imponerad!

Vid bokrean 1989 såldes två volymer med Sherlock Holmes, romanerna och novellerna, med originalillustrationer. Jag minns att jag gick upp ohemult tidigt i februarikylan för att ta spårvagnen åt alldeles fel håll och köa i en källarlokal i Mölndal, för att till slut hemföra dem i triumf.

När farmor dog efterlämnade hon en fin upplaga av Frödings samlade dikter, men den gick min näsa förbi.

A book you wanted to read for a long time but still haven’t 
Ojoj, massor. Några av dem står på den lista jag antecknade när jag städade bokhyllan för några veckor sedan. Osökt kommer jag att tänka på att jag tänkt läsa John Le Carré i tjugo år, men fortfarande inte gjort det.

The Women's Room såg jag i mammas bokhylla när jag var i åttaårsåldern, jag var fascinerad av omslagsbilden som föreställde den omtalade toaskylten (Ladies Room ändrat till Women's Room). Sedan fick jag den i present av min bästa vän, enligt titelbladet i december 1993. Jag har tänkt läsa den sedan dess.

A book that you wish more people would’ve read
Bibeln kanske? Nä, men allvarligt. Tyst hav av Isabella Lövin borde fler läsa, men eftersom jag ännu inte gjort det själv är jag knappast i position att utdela några förmaningar. Rent generellt tror jag att världen vore bättre om människor läste mer, men frågan är om det är så viktigt exakt vad man läser, bara man gör det?

A character who you can relate to the most
Nu blir det tjatigt igen. Martina i Maken, tror jag. I alla fall har jag hört hennes röst i huvudet sedan jag läste boken första gången för sisådär tjugo år sedan.

A book that changed your opinion about something
Kommer faktiskt inte på någon. Ann Heberleins Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva gav en fantastisk insikt i hur det är att leva med bipolär sjukdom, och förklarade saker jag funderat över angående en väns beteende.

En tidskrift som fler borde läsa, och som ändrat min uppfattning i en del frågor, är den eminenta publikationen Filter.

The most surprising plot twist or ending
Dennis Lehanes Patient 67 eller Shutter Island som den heter i original (har läst den på båda språken) har en imponerande vändning som jag var helt oförberedd på. Det gäller också Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver, liksom Life of Pi av Yann Martel.

Favorite title
Ojojoj, vad svårt. Jag gillar titlar som jag kommer ihåg och som berättar vad boken handlar om. Som The Lion, the Witch and the Wardrobe. Inte som Karin Alvtegens för övrigt utmärkta böcker, jag kan aldrig hålla isär dem. Var det Skuld eller Svek eller Skam jag läste? The Spy Who Came in From the Cold är en fantasieggande titel, mindre så när jag fick förklarat för mig vad det betyder. Tove Janssons titlar är ren poesi. Sent i november.

A book everyone hated but you liked
Ojoj, vad svårt igen. Jag tror knappt att det har hänt någon gång. De böcker jag gillar brukar jag pracka på min syster eller mamma och de gillar dem nästan alltid också. Och omvänt, om min omgivning inte uppskattar en viss bok så brukar jag dela uppfattningen. Förvisso har jag en make som också läser och som inte alls delar min smak, men det löser vi elegant genom att inte läsa samma böcker.

Your favorite book of all time
Nä. Det går inte. Vilka mina favoritböcker är torde ha framgått. En from förhoppning är att alla tiders favoritbok ännu dväljs i de olästa högarna. Men om vi ändrar frågan till en annan populär fråga: vilken bok i din bokhylla skulle du medföra till en öde ö, blir svaret detta: Shakespeares samlade verk alternativt James Joyces dito. Då lär jag vara sysselsatt ett tag.

10 kommentarer:

  1. Tvivlar på att det verkligen finns en favourite book of all times. Eftersom man själv inte är samma person vid olika tillfällen i livet. Förutom de där klart lysande bokstjärnorna från barndomen då.

    Alexandriakvaretten som var en av mina bästa under studentåren har jag inte vågat läsa om av rädsla att den egentligen är blek/ytlig/pekoral eller så.

    Senaste årens favorit är "Leoparden" av Lampedusa. Fick tips av ena dottern som läste den på franska gynmnasiets litteraturkurs och biblioteket grävde fram en fantastisk översättning från 60-talet ur sitt magasin. Riktig läsa-långsamt-och-njuta bok!

    SvaraRadera
  2. Är det någon som läst "På spaning efter den tid som flytt" av Marcel Proust? Jag började för några år sedan och håller nu på med del 4 av 7. Den är lite jobbig att läsa men vissa meningar/stycken är underbara.
    Lisa

    SvaraRadera
  3. Har inte lyckats ge mig på Proust.

    Men Kvinnorummet vore roligt att läsa ihop, om du kan vänta tills jag besökt Skåne och hämtat den där efterlämnade.

    SvaraRadera
  4. John le Carré började jag läsa när han lämnade kalla kriget och övergick till globaliseringsfrågorna. Absolute friends var en absolut lycka att läsa, fast sorgesam, en enorm vänskapsskildring. Mission song har jag i hyllan men inte läst än. The constant gardener har jag redan gett bort, annars skulle jag skicka den på studs. Jag har inte läst de tidigare spionböckerna men de här samtida böckerna är mycket bra.

    SvaraRadera
  5. Tack för era kommentarer och tips! Hojta till när du har Kvinnorummet, annannan!

    SvaraRadera
  6. OK, jag hänger på The Women's Room. Måste bara skaffa ett nytt ex först - tror tyvärr att mitt hamnade i en kasse som gick till antikvariat på 1980-talet. Så säg till när det börjar!

    SvaraRadera
  7. Kul! Läsning av Kvinnorummet någon gång under våren alltså!

    SvaraRadera
  8. Jag är ibland lite orolig för att rekommendera en favoritbok - man kan ju aldrig vara säker på att den blir så uppskattad som den förtjänar att bli! Men efter att ha läst både blogg och kommentarer här under ett antal år så vågar jag mig på att rekommendera en av mina absoluta favoritböcker: The Bone People, av Keri Hulme. En bok om många saker, bl.a. hur en hel familj kan skapas av trasiga människor... Och, tror jag, den enda bok jag stöt på där man är tvungen att ha sympati - mot sin vilja - med en barnmisshandlare. Trots det han gör. Boken är på ett underbart sätt sammanflätad med den nyazeeländska naturen och kulturen.

    Och så har jag upptäckt Tolstoj! Trodde det skulle vara jobbigt att ta sig igenom Krig och fred, men problemet är snarare att lägga den ifrån sig...

    SvaraRadera
  9. Jag älskar boktips, särskilt välmotiverade sådana som detta, och noterar The Bone People.

    Krig och fred gav jag mig på i tonåren vilket var alldeles för tidigt. Tyckte den var rätt tråkig, men var för uppfylld av att Detta Är God Litteratur för att erkänna det ens för mig själv. Skulle kanske prova igen?

    SvaraRadera
  10. Hmmm, bra litteratur vet jag inte vad det är egentligen. Tolstoj har ju sina Barbara Cartland-moments s.a.s., men det gillar jag! Olycklig kärlek och vilda känslostormar. Blandat med kringående rörelser på slagfältet, Napoleons feta lår i vita älgskinnsbyxor, vilda slädfärder över snötäckta fält... Kanske är det helt enkelt blandningen som tilltalar mig? :-)

    SvaraRadera