2010-06-23

Svar på gensvar

Tack snälla ni för era kommentarer! De tröstade mig och fick mig att tänka. Och en del saker vill jag svara på och resonera kring.

Först - var är O i detta? Jo, han är högst närvarande. Inatt bar han skrikande Y i bärsele i över en timme medan jag sov. Men han är borta på kvällarna ibland, ett gemensamt val. Och det är jag som är föräldraledig nu, inte han. Vilket innebär att jag har huvudansvaret för och tillbringar mest tid med barnen. Men jag har just idag pratat med honom och efterlyst mer hjälp på morgnarna, som är min sämsta tid, och då Q gärna passar på att bråka lite extra.

Jag tror också att jag behöver prata med någon, så jatack, gärna namnet på superpsykologen! Min mejladress (som tycks ha försvunnit från bloggen, ser jag nu) är helgaqocho@gmail.com.

Som J påpekar (härligt med trogna läsare!) så  återkommer de här tankarna ständigt till mig. Jag visste inte att jag kunde bli så arg och obehärskad förrän jag fick barn. Det var en omskakande upplevelse, och i viss mån kämpar jag fortfarande med att acceptera min nya självbild.

Sedan det här med kontrollen. Åh, om jag kunde tro på det, vila i förvissningen att jag aldrig skulle tappa kontrollen. Men det kan jag inte. Sanningen är att jag redan har  gjort saker, betett mig på ett sätt som jag själv inte tycker är okej. Alls. Nej, ni behöver inte göra någon anmälan, så illa är det inte. Men ibland känns det som att jag befinner mig på ett sluttande plan. Tar jag omilt i ungen ena dagen kanske mitt grepp är hårdare nästa dag. När ruskar jag honom ordentligt? När gör jag illa honom? Det är så lätt att bortförklara, att förminska, att rättfärdiga sitt beteende. Jag blev ju arg. Jag hade ju inte fått sova. Han har redan glömt det. Jag säger ju förlåt efteråt. Rättfärdiga, och fortsätta nedåt.

Jag behöver hitta en strategi för att stanna upp, återvinna balansen, hitta empatin. Se bebisen och inte kravmaskinen, se fyraåringen och inte provokatören. Marys ord om att se barnet och en själv som skilda från varann, med skilda och lika rättmätiga känslor, det ska jag fundera mer på.

Men vi kommer att fortsätta bära Y. Hade han varit egenfödd och levt med oss från sin första dag hade det varit en annan sak. Men han är adopterad, och dessutom prematur. Han visar  tydligt att han har stora behov av trygghet och närhet. Jag är glad att han visar det, hellre det än att få ett barn som lärt sig att det inte är idé att ställa krav, att skrika, det är ändå aldrig någon som kommer. Y har haft det bra och fått lära sig var kärlek och god omvårdnad är. Han vet definitivt vad man ska ha en mamma till, och han är på god väg att lära sig att en pappa duger lika bra.

Till sist - visst är det så att jag borde tagga ner, dra ner min ambitionsnivå både vad gäller mammarollen och annat. Första tiden med Q gjorde jag inget annat än var mamma åt honom. Sedan vi kom hem med Y för drygt sex veckor sedan har jag genomfört en körkonsert, planerat ett körkalas, varit rådgivare vid fackliga förhandlingar, sökt ett jobb och intervjuats för detsamma, samt tränat några gånger. Jo.

Samtidigt känner jag den här gången ett starkare behov av att vara något annat än mamma. Jag behöver vara mig själv också. Det har inget med Y att göra, jag kände så redan innan vi fått honom, vilket jag också skrev om. 

Det är en balansgång. Inte konstigt att anknytningen strular om jag medvetet väljer att göra saker som distraherar och distanserar mig från Y. Å andra sidan kanske jag blir en bättre mamma om jag inte behöver vara mamma varje sekund på dygnet?

Fortsättning följer. Kommentarer välkomnas. Som vanligt alltså.

7 kommentarer:

  1. Jag känner också igen mig. Tagit för hårt några gånger, blivit för arg. Gått över min egen gräns som jag inte alls vill passera. Det har successivt blivit bättre. Ångesten och skammen över beteendet är rätt bra hjälpmedel till förbättring. Samt att barnen har blivit större och jag har fått sova bättre. Vad som har varit väldigt viktigt för mig är egentid och sömn. För övrigt har du fått otroligt många bra kommentarer redan.

    SvaraRadera
  2. Kanske är det inte alls anknytningen som strular. Kanske är det bara så att man behöver mera tid att lära känna barn nummer 2.

    Vad gäller bärandet så vet du (och O) definitivt bäst vad som funkar. Tänker bara på det du skrev att Y bara sover på dagarna om han får ligga nära/på dig. Går det att ordna i några dagar så att han får ordentligt, sammanhängande dagssömn? Visserligen lär du ju tråkas ihjäl (ljudbok rekommenderas!) men ofta är det ju så att sömn föder sömn. Och om inte annat så föder sömn en gladare unge.

    Tänker mycket på dig och er

    SvaraRadera
  3. Jag tackar dig för att du tog dig tid att läsa ett totalt malplacerad kommentar och råda mig i min svåra stund - mitt uppi ditt eget...
    Tack för rådigt svar - vi kommer att be att få göra mycket ändringar i texten som handlar om oss.
    Du ger mig mycket hopp och glädje med dina målande berättelser om din familj! Tack!

    SvaraRadera
  4. Det låter ju som självklarheter, förstås, men det ÄR mer jobb med två barn än med ett, och man blir urtrött om man inte får sova. Andra gången man blir mamma är också annorlunda än första gången. Ändå råder jag dig (om jag får) att söka hjälp. Jag gjorde det inte när jag satt fast i blöjträsket med tre barn under fyra år och ett pågående forskningsprojekt och kris i familjen och strul på mannens jobb och sömnbrist och stor stress. Det ångrar jag nu, för det gick ut över barnen. Har tagit hårt i bådeungar och gubbe, skrikit och gormat och vet att den där gränsen som endel påstår att man inte kommer att gå över är förrädiskt lätt att överskrida. Det finns hjälp att få, du behöver inte vara supermamma - ta emot den hjälpen!

    SvaraRadera
  5. Vad gäller dina sidoaktiviteter så är det väl så att det blivit oväntat mycket på en gång. Körkonserter, körkalas, fackliga förhandlingar och jobbsökande är säkert inte reguljära distraktioner under din mammaledighet. De bara råkade klumpa sig just nu, tillsammans med Ys bråkiga tänder och kanske fortfarande oroliga själ.

    Och dom andra distraktionerna, träningen och det. dom behöver du säkert. Till både kropp och själ.

    SvaraRadera
  6. Tänkte just som annannan att kören behöver du säkert i dessa tider. Väntar även med spänning att höra om intervjun etc.
    Med barnen har jag inget annat än det som andra sagt; fullt normalt men hjälp finns, tiden ändrar, sova, etc etc. Kanske nu när sommaren kommit vara ute mycket med ungarna i skogen? Springa, hoppa, klättra, upptäcka för Q. Sitta i en glänta för dig & Y. Picknick med köttbullar, mackor och saft/kaffe. Små skogsgläntor finns väl även på gångavstånd från dig?
    Kram från mig som reste halvvägs men kom snabbt tillbaka, vi hoppas fortfarande komma iväg, det syns isåfall på bloggen.

    SvaraRadera
  7. Hej, jag är en ny läsare. Jag vet inte om det här känns lugnande, men jag känner igen några av situationerna du beskriver, är själv adopterade från Korea.

    Mina föräldrar gick igenom nästan 10 år av barnlöshet innan min bror kom, 1 år gammal (det var på den tiden man inte behövde åka till ursprungslandet och hämta barnet).

    Jag har själv klara minnen av att pappa var väldigt hårdhänt mot åtminstone min bror, som var lite mer krävande. Förmodligen kände pappa samma "stress" och "trötthet" som du går igenom nu, men det visste vi inte då.
    Det tog ett tag eftersom hela familjen hamnade i klimakteriet/puberteten samtidigt men nu har vi familjefrid.

    I alla fall, så skulle jag nog inte rekommendera Gotland till din 40-årsutflykt om inte Q och Y är änglabarn som älskar att åka bil eller båt i flera timmar.

    Kram

    SvaraRadera