2007-03-08

Äta själv

Q äter dåligt just nu. Det vill säga för att vara han. Vi är bortskämda med att han är så matglad. Välling klunkar han i sig med god aptit, men burkmaten tröttnar han på efter fyra skedar, och börjar kladda och spotta.

Jag var på BVC idag och passade på att fråga om den dåliga aptiten samt diarrén som inte vill ge med sig. Jag fick bekräftat det jag trodde, att det förmodligen beror på förkylningen som fortfarande hänger i. Jag är själv inte helt återställd ännu och Q blev sjuk ett par dagar efter mig. Sköterskan bekräftade att vi gör rätt som ger honom majsvälling så mycket han vill ha - "äta från kostcirkelns alla delar får man göra när man är frisk".

Men jag misstänker att Q:s bristande intresse beror på en annan sak: han vill äta själv. Får han en banan eller en smörgås tröttnar han inte på samma sätt som på skedmat. Han är nu ett år vilket betyder att han kan äta i princip samma mat som vi, men med lite mera fett. Men hans sked- och gaffelföring lämnar ännu övrigt att önska, så jag funderar som bäst på bra plockmat. Tips någon på mat som går att äta med fingrarna gärna utan att kladda ner hela bohaget?

5 kommentarer:

  1. *skratt* där ser man ..

    En smart ide är att lägga små portioner mat direkt på en plasttablett, då slipper ni spänningsmomentet *vad händer när man slänger en tallrik potatismos i golvet*. Men kladd lär det bli, hahaha. Ettåringars bordskick är ju som det är :-)

    Alltid ett litet tips
    Kjam Krickan

    SvaraRadera
  2. Falukorvsskivor, broccoli, bonor, morotsbitar (kokta naturligtvis) kan vara lampligt att lata Q ata sjalv. Min erfarenhet ar att plotsligt - vid ca 15 manader ar skedforingen plotsligt utmarkt!
    NIna

    SvaraRadera
  3. Utmaningarna duggar tätt och jag kan inte låta bli... så du har en utmaning att hämta hemma hos mig... eller i min blogg om du föredrar det! :-)

    Läser med intresse råden om att äta själv. Fortfarande kan man inte lägga fram mer än en liten mackbit eller bananbit åt min gumma, för hon pular in allt i munnen på samma gång...

    SvaraRadera
  4. Vår lilla S var magsjuk i slutet av januari, och först nu är hennes mage normal igen. Hon har också käkat mest välling och youghurt den sista tiden, har knappt velat ha nåt annat.

    Ang plockmat och kladd säger jag bara; Hur klarar man sig utan hund? Jag blir helt chockad när jag är t ex på öppna förskolan och fikar med lilla S och ser hur det ser ut under och kring henne efteråt...leverpastej och macka och annat môg överallt.
    Hemma ser man aldrig en skymt av det där, för vi har en levande rengöringsmaskin som parkerar under lilla S stol och fångar allt innan det ens landat.Hon diskar även lilla S efteråt:)

    Nä, allvarligt... för det första så har vi en såndär jätteexklusiv vit plastbarnstol från IKEA med tillhörande bord. Det bordet kan man bara ta av och diska som en tallrik sen, suveränt.

    Men om man vill ha det lite kliniskt så är ju pasta i alla former kanon,även grönsaker som ärter & majs
    & kokta morötter i tärningar. Stekt ägg i bitar, korv, köttbullar.

    Trixet ovan med plasttablett funkar inte för oss, för då åker hela plasttabletten i golvet bums istället. Allt som inte sitter fast och går att stoppa i munnen åker i golvet.

    Men jag måste ju säga att jag tycker att det är mest härligt att se bebisar äta kladdiga saker med händerna och hela kroppen!
    Vi brukar bada barnen efter kvällsmaten, vid det målet så brukar jag strunta i hur och vad det äts. Vi tycker att hon är störtskön med mos i ögon och näsa, lyckligt leende under kladdmasken*S*

    SvaraRadera
  5. Kloka tankar här ovan i kommentarerna. Sedan vill jag berätta att Alma krånglar med maten och får knasig mage när kindtänderna är på väg upp också, kombo med det samt förkylning är på G just nu. Krångelkrångel kladdkladd krångelkrångel kladdkladd! Men det är roligt att äta själ :o)
    Ha're!

    SvaraRadera