2016-04-27

Nybliven chef

Det enda som funkar någorlunda i mitt liv just nu är faktiskt jobbet, och det är sannerligen välkommen omväxling. Jag är chef sedan tre veckor tillbaka och har redan fått hantera två personalärenden, det ena känsligt, det andra mer normalt. Både min nye chef Christian och min gamle herr Snäll pustar och tittar medlidsamt på mig.

Men själv tycker jag att jag har koll på läget. Bristande verklighetsuppfattning, grandios självdito eller det hälsosamma perspektiv ett råddigt privatliv skänker? Vem vet.

Alltså. Jag började ju redan före mitt formella tillträde med att prata med mina nya gubbar/grabbar. Deras åldrar varierar från strax under fyrtio till något över femtio, så de befinner sig väl mellan epiteten.

Förra veckan hade jag bara en kille kvar att snacka med, och han var ett problem. Han har jobbat halvtid för herr Snäll i två års tid och haft sin gamla tjänst på halvtid. Detta var en manöver lika typisk för företaget som för herr Snäll: egentligen ville man få bort honom från hans förra tjänst men man hade inte grund för uppsägning. Sätt honom hos mig på halvtid, sa herr Snäll, alltid finns det något jag kan använda honom till.

Det var ju bara det att det gjorde det inte. Totalt obildbar, fräste herr Snäll i enrum med mig. Jag har försökt lära honom matte och mätteknik, han fattar inte ett jota. Han skiljer inte på milli och kilo, fattar inte potensräkning! Och den där korrespondenskursen i ellära som han håller på och harvar med kommer han inte att klara av!

Mhm. Jag letade på herr Snälls anteckningar från medarbetarsamtal med Problemet. "Du visar stor vilja att lära dig", står det där. Jag suckar inombords, så himla typiskt Snäll. Han är otydlig om man inte sätter tummen i ögat på honom.

Men inte var Problemet dummare än att han begrep vad Snäll egentligen tyckte, för han blev snabbt oerhört stressad över situationen och fick ångest och blev sjukskriven och var borta mycket länge. Han kom tillbaka ungefär samtidigt med mig, det vill säga efter jul.

Situationen var alltså denna: Problemet kämpade med att begripa korrespondenskursen i ellära, vilket alltså drivit honom till sjukskrivning flera månader tidigare. (Till råga på allt har han ett minst sagt krävande privatliv.) Herr Snäll hade förespeglat honom att om han bara klarade kursen skulle han både få löneförhöjning och få jobba som ingenjör.

Nä nu, tänkte jag. Dags att ta reda på lite mer om Problemets 1) bakgrund, utbildning och förutsättningar att lära sig det jobbet kräver 2) hans egen syn på saken. Så jag bokade ett samtal med honom.

Efteråt var jag mycket överraskad, över en massa saker. Först och främst att jag snabbt fattade sympati för Problemet, som jag tidigare uppfattat som en stöddig och ganska otrevlig kille med minst sagt trist människosyn. Han gjorde inga försök att sätta sig på mig eller utöva härskartekniker. Jag var mycket lugn och respektfull mot honom, men han återgäldade det verkligen.

Vidare fick jag genom samtalet fullständigt klart för mig att killen totalt saknar förutsättningar att lära sig det som behövs, och då menar jag inte begåvningsmässigt utan med avseende på skolgång och utbildning. Det var precis vad jag misstänkte så det som förvånar mig är snarare herr Snälls dåliga omdöme. Han hade ju kunnat ta reda på precis samma sak för två år sedan så hade vi sluppit utsätta stackars Problemet för den här prövningen!

För en prövning har det verkligen varit. Han beskrev målande hur han mått och hur han kände inför jobbet, och det var sannerligen inte svårt att begripa. Inget är så nedbrytande som att misslyckas gång på gång.

Ändå hade jag en känsla av att han ville att jag skulle bestämma åt honom, och det ville jag inte riktigt. Vi sover på saken och bokar ett nytt möte, tyckte jag. Jo, det var han med på.

Ett par dagar senare satt vi hos personalchefen och Problemet förklarade att han funderat och bestämt sig för att säga upp sig från sin tjänst hos mig, med motiveringen att han saknar rätt kompetens. Ännu några dagar senare när jag frågade hur han mådde, gav han mig ett strålande leende och svarade: Lättad! Han pratar vidare med personal och vår VD om andra lämpliga arbetsuppgifter.

Och i måndags när jag körde till jobbet ringde en annan av killarna och sa upp sig. Han har verkat så väldigt trulig på sista tiden och inte velat se mig i ögonen, nu fattar jag varför. Jag tyckte att det var tråkigt men gratulerade honom. Innan vi skrev på uppsägningen såg jag till att det inte blev en lucka mellan hans anställning hos oss och hans nya, så att han inte tappar sin sjukpenninggrundande inkomst hos Försäkringskassan. Sånt hade han aldrig hört talas om, men han verkade uppskatta det för igår när han gick hem stack han in huvudet i mitt bås och sa ett ordentligt hejdå. Det har han inte gjort förut.

Det jag inte säger är att hans uppsägning kommer som en viss lättnad. Han är lite för kvalificerad för sin tjänst och jag har undrat hur i all världen jag ska kunna sysselsätta honom och utmana honom. Nu får jag istället ge hans uppgifter till en annan medarbetare som verkat lite sömnig, men som genast piggnade till och alldeles frivilligt erbjöd sig att korta ner sin långa sommarpappaledighet för att hinna gå parallellt med kollegan som sagt upp sig.

Ojojoj, säger herr Snäll och tittar medlidsamt på mig,du har verkligen hamnat i hetluften de här första veckorna. Mm, säger jag.

Framför allt njuter jag av att det för första gången på länge känns roligt att gå till jobbet. Jag känner igen känslan från de fackliga förhandlingar jag var inblandad i för några år sedan. Äntligen får jag jobba med viktiga saker, sånt som verkligen spelar roll. Människor, inte apparater.

3 kommentarer:

  1. Grattis till ett väl utfört arbete, kloka och modiga du!

    Maria

    SvaraRadera
  2. Du låter som en toppen chef. Jag som också sedan augusti har vissa personalledande uppgifter tvivlar över om det är rätt för mig. Maskiner låter nästan underbart...

    SvaraRadera