2014-09-19

Inspiration efterlyses

Jag har precis återvänt från en utelunch. En av mina strategier för att stå ut med jobbet är att ungefär en gång i veckan köra till ett trevligt lunchställe - brukar välja mellan två - och äta en god och nyttig lunch i sällskap med mina egna tankar eller möjligen något uppbyggligt radioprogram i lurarna. (Fast det senare är vanskligt eftersom den nyttiga maten bjuder ett sådant tuggmotstånd att jag överröstar det uppbyggliga med tuggljud.)

Efteråt går jag, beroende på vilket stamställe jag valt, antingen en promenad vid vattnet eller en sväng i det mondäna köpcentret. Idag det senare alternativet.

Strax innan jag tänkt återvända till bilen fick jag för mig att botanisera en stund i bokhandeln. Fullkomligt livsfarligt, jag stannade förstås mycket längre än jag tänkt och kom för sent till jobbet. Jag köpte tre pocketböcker, en om mat, en om sömn och en deckare vars kvalitet jag tvivlar på men som ändå rekommenderats av DN:s bokkritiker Lotta Olsson. Vi brukar ha ungefär samma smak, fast jag tycker att hennes tolerans för deckares litterära kvalitet är väl hög.

Väl tillbaka på jobbet kan jag förstås inte låta bli att kolla vad böckerna skulle ha kostat om jag köpt dem på Adlibris. Jodå, jag fick betala nästan dubbelt så mycket i bokhandeln. Visst förstår jag att en riktig butik med kunnig personal som ger råd har omkostnader som näthandeln saknar, men ekvationen går ändå inte ihop. Eller snarare, det gör den ju. Med bokhandelns oundvikliga död. Det är väldigt mycket trevligare att gå och glutta i riktiga böcker och läsa lappar med personliga rekommendationer från personalen, än att klicka mig fram på en sajt. Det hade jag kunnat tänka mig att betala några tior extra för att få göra, men inte dubbla priset.

Nå. Det var ju inte det jag skulle skriva om.

De senaste veckorna har det stått allt klarare för mig att jag måste göra något ifråga om jobbet. Jag ser allt tydligare en rad faktorer som inverkar menligt på min och andras arbetsglädje. Fram tills häromdagen var jag rejält besviken på herr Snäll för att det tycktes som att han valde att sticka huvudet i sanden.

Det gör han också men inte så mycket som jag fruktat. Det blev uppenbart när han visade mig hur han tänkte presentera avdelningens arbete för ledningen. Han har uppfattat den kritik jag tidvis framför alldeles korrekt. Låt vara att han inte tagit till sig alla delar av den. Herr Snäll är en utpräglat schysst och kamratlig person, han vill vara vän med alla. Det är trevligt att ha en sådan chef men det har sina nackdelar.

Men till min glädje kände jag återigen hans skarpa intellekt och analysförmåga. Den trötthet och letargi han ibland utstrålar är bedräglig.

När jag gnällde för en god vän om jobbet uppmanade hon mig att byta genast. Livet är för kort för att ha tråkigt! Jag drog på svaret, och svarade sedan att nej, jag vill inte byta just nu. Det har jag gjort så många gånger förut, längtat bort och dragit bort. Här saknas en massa, men det finns två saker. Jag har ett stort förtroendekapital, inte bara hos herr Snäll utan också hos många andra. Det skulle jag kunna utnyttja för att införa välbehövliga förändringar.

Hur ser dessa förändringar ut? Ja det var ju just det. Det är jag inte alldeles klar över. Men jag har i alla fall en hel del tankar och teorier i frågan, och det är också nytt för mig. Förr när jag vantrivdes eller rentav for illa på jobbet, begrep jag aldrig riktigt varför. Det var alltför lätt att ta på mig skulden själv. Jag är nog inte skapt till ingenjör. Bristande teknikintresse. Att det fanns annat, inbyggt i kulturer och strukturer, det såg jag inte.

Alltså. Förtroendekapital och gryende förändringsplaner. Men jag behöver mer, och det är inspiration.

Kära läsare, kan ni rekommendera böcker på området ledarskap, organisation, inspiration och liknande? Jag kan förstås googla, jag har förstås googlat men drunknar i en flodvåg av självhjälpstugg och entreprenörsblaj.

Hälsar hoppfull men törstande eventuell framtida revolutionär

11 kommentarer:

  1. Jag har inga litteraturtips att bidra med, men däremot kan jag avslöja att de där "handskrivna" lapparna nog inte kommer från personalen. I varje fall inte om det är Akademibokhandeln det handlar om. Jag läste någonstans att de där lapparna skickas ut centralt och alltså är en marknadsföringsgrej, i linje med att vissa titlar placeras på strategisk placerade bord eller staplas vid kassan. Mer kränga böcker än tipsa om litteratur, alltså.

    Marie

    SvaraRadera
  2. Jag har noll och intet att tillföra på området ledarskap etc.

    Däremot kan jag berätta att en av mina bästisar, hon är högskoleingenjör, och det hon ångrar mest i sitt liv är att hon blev just ingenjör. Hon älskar själva tekniken, men det suger att jobba med andra igenjörer, säger hon. "Tänk dig ett urval av de minst socialt kompetenta killarna från gymnasiet, och så har de knappt utvecklats sen dess. Där har du mina arbetskamrater" säger hon. Och eftersom det är teknikkunnande som premieras framför social skills vid chefstillsättningar är alla hennes chefer aspergerkillar. Säger hon.

    Ja, det var väl inte ett dugg upplyftande. Men nu vet du att du inte är ensam.

    SvaraRadera
  3. Två boktips kan jag lämna. "Att skapa effektiva team : en handledning för ledare och medlemmar" av Susan Wheelan och "Möteskokboken". Båda är praktiskt användbara och inspirerande när det gäller ledarskap.

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Har precis börjat läsa din blogg och tycker att du skriver väldigt intressant och personligt!
    Jag har jobbat som civilekonom i ett antal år men har nu bestämt mig för att skola om mig, så jag läser termin ett på psykologprogrammet! Känns helt fantastiskt! Så som du säger, livet är för kort att ha tråkigt, trivs man inte så måste man själv göra något åt saken.
    Jag har en boktips som jag inte dock hunnit läsa själv än, men den uppmärksammades rätt mycket när den kom, den är skriven av psykologen Samuel West och heter konsten att vara kåt på jobbet (kåt syftar på glad, fullt av liv). Han verkar ha en blogg också så googla på honom och se om det kan vara nåt.
    Tack för att du orkar blogga!!
    Mvh,
    Laura

    SvaraRadera
  5. "Management by glädje" sägs vara en riktigt bra och inspirerande bok. Tänkte läsa den så fort jag tagit mig igenom Drivkraft som jag läser just nu. Sen har ju Susan Wheelan många intressanta åsikter och tyckanden, så den som Anonym ovan rekommenderade är säkert också intressant.

    SvaraRadera
  6. Jag läste mycket Daniel Goleman när jag började inse att jag skulle vara ledare. Working with emotional intelligence, och Primal leadership: Learning to lead with emotional intelligence. Jag tyckte att de var bra, lättlästa men hyfsat gedigna. Det är amerikanska bestsellers men också byggda på omfattande data - det är inte självhjälpscoaching.

    Jag har också läst ganska mycket av Anders Engqvist. Han är rolig och handfast och förankrad i den lite mer djuplodande psykologiska litteraturen.

    Nu i veckan när jag städade mitt arbetsrum grävde jag fram Peopleware, som jag bara hade läst halvvägs. Den är inte omstörtande men uppmuntrande påminnande om sånt man lätt tappar bort.

    Liggande oläst har jag Howard Gardners Changing minds. Den läser jag gärna i sällskap om du skulle få för dig att ta dig an den. Howard Gardner är mannen bakom de sju intelligenserna, som jag också har en oläst bok om.

    För några år sedan läste jag en 15-poängskurs i psykologi på distans vid Lunds Universitet där jag under andra halvan, där man fick välja, läste arbets- och organisationspsykologi. Det var intressant och givande. Vi använde mest en grundläggande lärobok i psykologi, som också har mycket på detta område. Den här kursen var det http://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-PSYB01.

    Det är väl inte direkt ledarskap, men Thinking, Fast and Slow av Daniel Kahneman är jag också intresserad av att läsa.

    En utmaning för mig är att få till lästid i jobbet. Inte för att jag har för mycket annat men för att det så lätt inte blir av. Jag har bestämt att på onsdag sätter jag av större delen av dagen till läsning, åker hemifrån till ett museum med park och bibliotek för att tillbringa tiden där.



    SvaraRadera
  7. Hej,

    Daring Greatly av Brenee Brown är mitt tips. Egentligen en bok som handlar om hur man förhåller sig till livet, men väldigt användbar i ledarskapssammanhang.

    Hälsningar Johanna

    SvaraRadera
  8. Meh, såna där lappar är åtminstone i flera kedjor äkta! Mina bokhandlarkompisar skriver dem ofta och gärna! Och skriver under med sina namn.

    SvaraRadera
  9. Tack, tack! Vilket gensvar!

    Den enda av de böcker ni nämner som jag har läst är Thinking Fast and Slow, och den är jag bara halvvägs igenom. Den är bra och intressant men lite mastig.

    Tanken på att dra mig tillbaka en eller en halv dag i veckan till en tyst och vacker miljö och bara läsa för jobbet uppbygglig litteratur, den gör mig alldeles darrig. Det vore fullkomligt underbart. Tyvärr tror jag att det är ganska kört att få ens snälle herr Snäll att förstå hur bra det vore.

    Angående att jobba med ingenjörer. Ja, jo. Det är ungefär så det är som Ankas kompis beskriver. Sedan är ju inte ALLA sådana, men den stora majoriteten. Å andra sidan finns det fördelar också. Generellt sett är ingenjörer mycket rationella och mottagliga för logiska, rationella argument. Och det är inte så dumt. Jag har umgåtts tillräckligt mycket med folk som inte fungerar så (i föreningsliv, kanske jag ska tillägga), för att uppskatta de som gör det.

    Men visst hade det varit roligt med mer inspirerade och inspirerande kollegor. Jag saknar mina projektledarkollegor från Janes grupp, det gör jag.

    SvaraRadera
  10. Om jobb

    http://www.nytimes.com/2014/09/28/opinion/sunday/learning-to-love-criticism.html?ref=opinion&_r=1

    SvaraRadera
  11. Mycket tänkvärd artikel, annannan! Jag har läst liknande på temat men jag minns inte var. T ex att män ofta kritiserar andra män ganska kärvt men att de på så sätt ger dem värdefulla råd. Medan den kritik som kvinnor får inte är särskilt konstruktiv. Artikeln gav ju en hel del exempel på det.

    SvaraRadera