2014-02-26

En svunnen tid (har den ens funnits annat än i böcker?)

Jag har handlat på Bokbörsen, de gamla utgåvorna av Lilla huset-böckerna, de med Garth Williams illustrationer och ännu vackrare omslag än min barndoms amerikanska paperbacks. Vi läser just nu Farmarpojken, och Q är mycket fascinerad. Det är en bok med sträng moral, men barn är ju moraliska varelser.

Det var inte om detta jag skulle tala, utan om en annan bok som halkade med av bara farten, jag blev förtjust i omslaget, men också för att jag aldrig läst något av författaren.

Citatquiz alltså! Reglerna kan ni va? Vet man svaret ombeds man att inte trumpeta ut det utan istället lämna en listig ledtråd som övertygar mig och sätter myror i huvudet på övriga. Det blir roligare så.

Jag väcktes den morgonen av att en påse med gula ärtor gick sönder ute i köket. I själva verket var det en hagelblandad störtskur som trummat upp köksfönstret på vid gavel, slagit omkull några glas på diskbänken och fyllt halva hon med benvita korn.

Plastmattan klafsade under fötterna, det blev kallt och blött inne i tofflorna och plötsligt upptäckte jag att köksgolvet blivit en swimmingpool.

Klockan var halv nio, det var måndag och städhjälpen skulle inte komma förrän på eftermiddagen.

Det var inte lustigt.

Vad gör en karl i en sådan belägenhet så dags en måndagsmorgon? Hämtar han fiskestövlarna på vinden, river han ut trasor och hushållsrullar och packar av gamla tidningar och länsar swimmingpoolen med tålmodig flit? Varskor han grannen under?

Nej, han gör ingenting av detta. Han sparkar sig ur sina kippande tofflor, kryper i sina kläder, beställer en taxi och far till....

Som bonus får ni även detta underbart talande citat:

Sherrykaraffen på spiselfrisen flirtade med alla sina fasetter men ikväll var jag en hårding.

Några ledtrådar kan man få, om man ber snällt.

16 kommentarer:

  1. Har vi att göra med en man som lever ensam? Som gör det sedan länge, eventuellt alltid?

    Mina tankar går i riktningen av en som inte gjorde det, men det är nog inte han. Jag vet varför jag tänker så, för han trampar också i vatten, när han rationaliserat underklädesbyken till den grad att han trampar kalsongerna i badkaret när han duschar. Men där slutar nog likheterna, misstänker jag.

    Med detta sagt att jag inte har en aning. Men gärna vill ha ledtrådar, till exempel i form av svar på frågorna ovan.

    SvaraRadera
  2. Detta är nog en ensamlevare, ja. Men trampar kalsonger i badkaret tror jag inte han gör. Skulle tro att städhjälpen tar hand om hans onämnbara.

    Han delar förnamn men inte yrke med en sentida bokhjälte från ett land längre västerut som just nu är haussad i ett land ännu längre västerut.

    SvaraRadera
  3. Jag har fortfarande ingen aning - är det OK att göra det här till 20 frågor?

    Räknas "en sentida bokhjälte från ett land längre västerut som just nu är haussad i ett land ännu längre västerut" till Nordic Noir?

    SvaraRadera
  4. Nu går det på högvarv här i knoppen.

    Inte samma yrke. Men är det ändå så att vår huvudperson allt som oftast har ganska mycket att göra med representanter för hans västlige grannes yrke?

    (Och om det är den jag tänker på förstår jag hur du kunde falla för omslaget. Ack vad jag är svag för de decenniernas omslag!)

    SvaraRadera
  5. Aha!

    Jag gottade mig i de här böckerna liksom teveserien som gick på slutet av åttiotalet. Stilsäkra. För att använda ett uttryck från tiden då böckerna skrevs svärmar jag fortfarande en aning för den här mannen. Det är han och Lord Peter Wimsey för mig.

    SvaraRadera
  6. Menar du det? Att svärma för Lord Peter kan jag förstå, vem har inte gjort det, men HF är jag mindre förtjust i. Men så har jag ju bara läst en enda bok.

    Just det, det gjordes en teveserie också. Den hade jag alldeles glömt. Undrar om jag ens såg den, faktiskt.

    Nå, vilken bok tror du att det är då? Vart styr han kosan med taxin? Destinationen är synnerligen avslöjande.

    SvaraRadera
  7. Nu har jag ju inte läst de här böckerna sedan tonåren. Så kanske jag inte svärmar längre. Jag extrapolerade från att en Lord Peter Wimsey höll för omläsning.

    Och eftersom jag inte läst på länge har jag inte en aning om vilken av de många böckerna det här är. Jag har nog inte läst alla heller - begränsades av vad det lokala biblioteket hade hemma. (Svårt att förstå idag att det fanns en tid då det inte var tid som begränsade vad jag läste...)

    Men om jag ska dra till med något efter att ha googlat bibliografin så en plats i huvudstaden med ett märkligt namn.

    SvaraRadera
  8. Hihi, även jag har jagat lilla huset-böckerna på bokbörsen den senaste veckan...

    SvaraRadera
  9. Jag begriper ingenting! En riktig ledtråd tack!
    Lisa

    SvaraRadera
  10. Har aldrig läst någon av böckerna, men vet åtminstone vem HF är nu :-). Såpass mycket kunde jag söka mig till med hjälp av ledtrådarna och ursprungsinlägget!

    SvaraRadera
  11. OK, författaren delar förnamn och något egendomlig stavning av detsamma med en av de senaste årens allra mest haussade deckarförfattare, vars bästsäljare utgetts postumt och som också varit föremål för en bitter arvstvist.

    Och HF heter alltså Harry i förnamn..

    SvaraRadera
  12. Och huvudpersonen, han som klafsar i ditt citat, är baserad på en verklig person. Denne var god vän till författaren, men ett stort namn i sig själv, som en av Sveriges främsta i sitt yrke.

    SvaraRadera
  13. Men det var alltså inte till Fåfängan han åkte?

    SvaraRadera
  14. Nix pix, han åkte till Sturebadet för att löga sig. Där skedde prompt ett mord, varför boken heter...

    SvaraRadera