2010-12-20

Citatquiz - en gammal bekant

Jag gjorde en djupdykning i mammas källare och rotade igenom det som jag trodde var min systers kvarlämnade böcker. Och si, då träffade jag en gammal vän som jag trott gått förlorad. Nej, vad säger jag förresten, vän? Denne man har alltför stor integritet för att kallas min vän. Men en kär gammal bekant är han, många trivsamma timmar har jag tillbringat i hans sällskap. Så här introduceras han i världslitteraturen:

Snart hördes ljudet av reglar, som drogs ifrån, dörren gick upp, och två män steg in.

Den ene var undersätsig, bredaxlad och kraftigt byggd. Han hade tjockt svart hår och stora mustascher. Hela hans uppträdande karaktäriserades av sydländsk livlighet. Den andre var en av de ståtligaste karlar jag någonsin sett. Han var högrest, med blek hy och ett ansikte som tydde på själsstyrka och mod. Pannan var hög och bred, näsan rak, munnen fint formad. Blicken i hans mörka ögon var lugn och stolt. Åldern var svår att avgöra. Han kunde vara vad som helst mellan 35 och 50 år.

Båda männen hade stövlar av sälskinn och praktiska kläder, som gav dem stor rörelsefrihet.

Den längste av dem, som tydligen var befälhavaren ombord, granskade oss uppmärksamt utan att säga ett ord. Sedan vände han sig till sin följeslagare och sade några ord på ett välklingande språk, som jag inte kände till. Den andre skakade på huvudet och yttrade något obegripligt. Sedan riktade han en frågande blick på mig.


Nå, vem är han, den långe vackre mannen med själsstyrka och mod?

5 kommentarer:

 1. Jag tror att det är Kapten Nemo!

  SvaraRadera
 2. Håller med föregående talare, Nemo är det helt klart. (Jag minns extasen när jag upptäckte i tolvårsåldern att det fanns en massa böcker av Jules Verne även på bibliotekets vuxenavdelning, sådana som inte fanns bland barnböckerna... Jag läste alldeles nyss om den mindre kända "Begums miljoner", riktigt kul den med! )

  SvaraRadera
 3. visst är det Kapten Nemo, en favorit i min hylla.

  /Kapybaran

  SvaraRadera
 4. Bravo, mina damer! Helt rätt. Så roligt att det inte bara är jag och syrran som har den här som favorit. Pojkbok, bah.

  SvaraRadera
 5. Asch, inte blev jag först, nu när jag kunde!!!
  Lisa

  SvaraRadera