2009-11-03

Inga minnen, inga ord

Jag hade föresatt mig att prioritera sömn den här veckan. Inga sena kvällar vid datorn, sängläge klockan tio, läsa goda böcker.

Och här sitter jag. Efter att ha lagt mig halv elva, släckt lampan strax efter elva, kommit på att jag glömt boka möteslokal till morgondagens möte klockan nio, glömt fråga O om jag kan ta bilen. Det räcker för att stressen ska börja surra i kroppen. Och så kommer de, tankarna. Lika bra att stiga upp och skriva ner dem.

Min syster har förlovat sig. Min syster som jag älskar så och som jag unnar allt gott i världen. Visst kan jag känna svag avundsjuka ibland. Det ser så mysigt ut att vara nykär. Ännu hellre hade jag velat ha hennes brinnande intresse för sitt yrke och varför inte hennes figur också när vi nu ändå håller på.

Men det är inte detta som håller mig vaken. Mamma ringde igår och var lycklig, och det kan hon sannerligen behöva just nu. Hon berättade hur glad styvfar blivit över nyheten, och att han föresatt sig att - bokstavligt talat - på sin yngsta dotters bröllop. Så nu tränar han.

Där någonstans tar det stopp för mig. Jag orkar inte mer. Jag orkar inte med skenheligheten, förljugenheten. Jävla skitgubbe.

Varför jag reagerar så starkt fattar jag inte riktigt själv. Men det är typiskt för vår relation. Han minns idag inget annat än att vi har haft det bra. Jag minns fan ta mig inte själv vad det var som var så jävligt, bara ATT det var jävligt.

Jo, jag minns de dubbla budskapen, tystnaden och omöjligheten att kommunicera, konfrontera. Jag minns att han gick runt i huset och släckte alla lampor, utan att säga något, när han tyckte att det var dags för mig och mamma att gå och lägga oss.

Jag minns hans barska ton när han räckte över telefonluren: "Helga, det är din far."

Jag minns känslan av att inte betyda något alls. Först långt senare begrep jag att han var svartsjuk, på mig och mamma, på pappa. Betydelselös var jag inte.

Det är inte ofta det dyker upp numera, men när min syster för några månader sedan frågade om min och styvfars relation, började jag gråta. Då som nu kunde jag inte beskriva vad det var som inte fungerade. Är det därför det inte lämnar mig?

Jag klarar inte att bemöta mammas glädje över styvfars nyvunna gnista. En del av hyckleriet står också hon för. Hon försummar inte ett tillfälle att framhålla att styvfar aldrig sagt ett ont ord om mig, att han ofta frågar om mig, hans stora intresse för Q. Hon försäkrar att hon inte är bitter över sitt livsval, att hon känner sig uppskattad.

Jag tror henne, och jag är glad för hennes skull. Men för mig får det vara. Jag kan inte närma mig honom nu. Jag kan inte.

En tanke slår mig - undrar om jag på något sätt plockar upp och härbärgerar hennes undanträngda men rättmätiga känslor? Hur sjukt är inte det i så fall.

Nej. Just i detta nu, snorande framför datorn, är jag återigen fem år.

5 kommentarer:

  1. Kan du inte skriva mer om relationen till styvfar? Jag tror det är första gången du nosat lite på vad som egentligen var fel, vanligtvis skriver du bara mera översiktligt om problematiken med styvfamiljer.

    Jag läser det du skriver nu med förfäran. Usch vad läskigt! Och hundratusen gånger för mycket för ett barn att bli utsatt för. Nog illa för en vuxen. Det måste ha varit överjävligt.
    Gubbfan!

    SvaraRadera
  2. Jag får en klump i magen när jag läser ditt inlägg. Fan, det kan inte vara lätt...

    SvaraRadera
  3. Tack fina ni.

    Ja, jag skulle gärna skriva, om jag bara visste vad jag skulle skriva. Däri ligger problemet, tror jag. Det sattes aldrig ord på vad som var fel, och därför minns jag det så dåligt idag. Det jag kan göra är att rota fram gamla känslor och beskriva dem. Mina dagböcker från min uppväxt finns kvar, där kan jag också rota.

    Men ärligt talat vet jag inte riktigt om jag orkar. Fast jag blir OERHÖRT smickrad över intresset! Ska fundera på saken.

    SvaraRadera
  4. Oj Helga... här kommer mina egna känslor och tankar till ytan... Känner igen det här tysta pekpinnande agerandet från min styvfar... min mamma har inte heller minnen av att det var si eller så... Jag kan inte heller längre sätta ord på HUR eller VAD som var fel - bara att det är en jävligt jobbig känsla som finns oss mellan...
    Min 2 år yngre bror (helbror) kramar om både mamma och styvfar när de ses men jag skulle inte för allt i världen hälsa på honom med en kram...
    Den första kramen fick han i år på mitt bröllop - då han lagat diskmaskinen som gick sönder under bröllopsmiddagen...
    Det jag har så svårt att förstå är hur man kan behandla barn så...
    Det känns som om skulden alltid låg på mig för hur saker var mellan mig som barn och han som vuxen...
    Även mamma har lagt ansvar på mig som barn att försöka göra relationen hållbar...

    Inför stundande hemutredning kanske detta kommer komma upp mer
    till ytan inser jag...

    Jag vill gärna läsa mer om hur du upplevt din styvfar och vilka spår det satt hos dig... Och hur din relation med din mamma fungerar ovanpå det du känner för styvfar...

    Tack för att du delar med dig!

    SvaraRadera
  5. Så svårt så svårt. Starka komplicerade känslor. Motsägelsefulla inom dig, också motsägelsefulla i ett större sammanhang eftersom du har ett knepigt förhållande till den som är älskad pappa respektive make åt två människor som du tycker mycket om. Och ytterligare komplicerat av det att en av dem är din mamma med alla de komplicerade känslor det innebär.

    Jag känner igen mig i det att det för min mamma var väldigt svårt att acceptera min flytt utomlands och därigenom också P som ju var den uppenbara orsaken. Det kom att bli en hård obehaglig klump oss emellan som kan få mig att gråta ibland när jag berör det.

    Men för det mesta behöver jag inte beröra det, och jag kan helt enkelt förhålla mig till det som något knepigt och sorgligt i min historia som jag inte precis behöver gräva vidare i. Kanske är det också sant för dig. Man behöver inte reda ut hela sitt liv. En del krämpor får man leva med, konstaterar P C Jersild i sina Medicinska memoarer, och det gäller också det man har i det psykologiska bagaget.

    SvaraRadera