2009-10-20

Nytt ord

Knappast trodde jag mig kunna lära mig något av Jimmie Åkesson, men man ska aldrig säga aldrig.

Oikofob är man om man föraktar sin hembygd.

Lite lagom oikofobi tror jag är nyttigt. Vad trist världen skulle bli om alla stannade i den egna gyttjepölen.

Annars håller jag med de debattörer som menar att det är bra att SD tydligt får visa vad de står för, och jag tycker nog att Aftonbladets chefredaktör är modig som publicerar.

Å andra sidan har jag svårt att tro att SD varken vinner eller skrämmer bort så värst många potentiella väljare med denna illa skrivna och ännu sämre tänkta artikel. Så här lyder första meningen:

"En av mångkulturens många inneboende paradoxer är att den, trots sitt universella anspråk, är ett monokulturellt fenomen som endast funnit grogrund i den postmoderna, oikofoba västvärlden och som därför också tar sin utgångspunkt i västerländska fenomen och erfarenheter när man bedömer och analyserar omvärlden."

Jo, jag förstår vad han menar. Med ansträngning. Men det hade funnits tydligare sätt att säga det på. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.

Faktiskt så känner jag mig efter denna artikel lugnare till sinnes än när jag hörde Åkesson på radio häromveckan. För nu har han tagit bladet från munnen och visat trynet. Det måste vara uppenbart för alla.

Väl?

1 kommentar:

  1. Hmm - det hade jag aldrig hört jag heller!
    Genväg på finska är oikotie (oiko + tie (=väg). Skulle då alltså oiko vara GEN.
    Äh, vet inte. Intressant med nya ord i alla fall.

    SvaraRadera