2008-12-11

Viljan från början

Min äldsta och bästa kompis tillika Q:s gudmor är gravid, hon ringde mig och berättade häromdagen.

Jag funderar på vad jag känner och letar oroligt efter den gamla välbekanta avundsjukan, den som förpestade mitt liv under några år, och konstaterar lättat att jag inte hittar den.

Däremot känner jag mig lätt vemodig över livets olika villkor och över hur lätt det kan vara. Börja försöka vid fyllda 37 och bli gravid inom ett halvår. Men L har sannerligen inte åkt på någon räkmacka, hon har haft synnerligen starka och goda skäl att inte bli gravid förrän nu. Skäl som jag inte tänker beröra mer.

Vemod över att hon försvinner bort för åtminstone ett tag. Hon är med i klubben nu, de som vet hur det känns. Nu tror jag mig visserligen veta att L inte kommer att höra till dem som frossar i sin graviditet och hur den yttrar sig. Det jag känner är något liknande det som L sa sig uppleva när vi fick Q. Då var hon ofrivillig singel och tyngd av bekymmer. Hon hade följt våra våndor och gladde sig helhjärtat åt att vi nu var framme. Men hon sörjde redan förlusten av oss. Vi var de allra sista av hennes vänner som blev föräldrar. Den sista utposten, nu var hon ensam kvar, alla andra var uppslukade av mammande och pappande. Jag förstod helt hur hon menade och blev inte alls ledsen.

Mitt vemod är svagare än hennes var och mindre berättigat. För L kommer att bli mamma, vilket jag redan är. När graviditet, förlossning och första bebistid är över kommer vi att få alltmer gemensamt.

Jag sa försiktigt att jag kanske inte kommer att kunna uppamma något helhjärtat intresse för hennes graviditet, för så känner jag numera. Det gör inte ont att höra detaljer, men det är ointressant. Jag gissar att min inställning till att höra om graviditeter är ungefär som de flesta mäns.

Jag frågade också en extra gång, fast jag visste svaret: hur är det egentligen, du har väl inte längtat särskilt starkt efter barn, eller har jag fel, har du ändrat dig? Nejvisst, svarade hon glatt. Det är mannen i hennes liv som vill ha barn. Hade hon träffat någon med samma veliga inställning som hon själv hade det nog inte blivit några.

Vi är tysta en stund, förundrade bägge två. Vi känner varann väl och är lika i mycket. Men i detta är det avgrunder som skiljer. Jag har alltid vetat att jag ville ha barn. Alltid. Med en självklarhet som är omöjlig att förklara. Jag vet inte vad det beror på. Jag är inte påfallande förtjust i barn. Jag tycker att samhällets fixering vid föräldraskap är skenhelig och problematisk. Jag gillar inte att föräldrakärleken framhålls som den största och finaste, när den i ganska hög grad präglas av egoism. Man älskar sina barn eftersom de är en förlängning av en själv. Man går över lik av andras barn för att tillskansa sig det bästa åt sina egna.

Allt detta tycker jag och hävdar med en glöd som förbleknar inför det jag känner för min son. Han är det största som har hänt mig. Han är det viktigaste i mitt liv.

Några gener delar vi inte. Jag har inte burit honom under mitt hjärta. Några hormonstormar har jag inte utsatts för (jo, förresten men inte i samband med att jag fick Q). Slumpen gjorde att just han blev just min. Jag är inte ett dugg religiös eller skrockfull, det vore mig fjärran att tro att det finns någon mening med det som sker.

Men någonting är det som har skett. Jag har fått ett barn nära mig och plötsligt är min längtan stillad, min olycka borta. Alla mekanismer slår till i rätt tid och fungerar perfekt. Han är den jag vill ha och behöver. Jag blir en mamma och därmed också hel.

Det är tur att jag inte tror på mirakel, för detta är närapå ett.

10 kommentarer:

  1. Jag kan bara säga att jag blir tårögd och rörd... Tack för att du delar med dig av dina tankar...

    // Ulrica

    SvaraRadera
  2. Du skriver så otroligt fint, så mitt-i-prick starkt och berörande och jag förstår varje ord du säger.
    Mening eller inte så är det så rätt att du fick bli hel, efter så lång tid som trasig och tom.

    SvaraRadera
  3. Det där med "med i klubben" och "vet hur det känns" har jag funderat en hel del på, så här efter både barnlöshet och graviditeter. För under barnlösheten så kändes det så, som att det fanns en graviditets- och mammaklubb. Och när jag väl var där själv så kände jag mig ändå alldeles ensam om min upplevelse. Kanske var det svårt att gå med i klubben eftersom man känt sig så utanför? Hur som helst är faktiskt jag också rätt ointresserad av graviditeter - och känner mig rätt obekväm med att någonting så intimt lätt ses som minsta gemensamma nämnaren i olika sammanhang. Framför allt ser jag graviditeter som en mycket begränsad tid som egentligen inte har så mycket med barnet att göra. Det verkliga mammalivet börjar ju, har jag förstått, inte förrän barnet börjar bli några månader. Vad vill jag säga med detta? Kanske att L inte alls behöver försvinna bort, om inte du vill det. Vettiga kvinns, som har förmågan att flytta blicken till en bit efter förlossningen och inte bara vill ha en rosa dockbääääbis, har faktiskt väldigt mycket att dela med vettiga mammor.
    Och det du skriver om Q gör mig tårögd...
    Kram från Maja Gräddnos :-)

    SvaraRadera
  4. Min mamma säger precis som du. Att hon tror att det är meningen att jag och min bror skulle komma till dem. :)

    SvaraRadera
  5. För att man inte tror att det finns någon utsedd plan, eller mening, betyder ju inte att det inte är mindre värdefullt, eller att mindre mirakellikt.

    Eller att det behövs en högre makt för att veta att ens barn är det mest fantastiska som hänt en, att det blev så bra.

    Väntar och tittar på mitt mandelögda barn och vet att det är mitt, kan inte tänka mig ett annat och vill åka och hämta - NU!/Stella

    SvaraRadera
  6. lovar härmed dyrt och heligt att inte läsa din blogg från jobbet.
    människa, du skriver så vackert att jag gråter.
    lyckliga, lyckliga Q som fick just dig.
    och lyckliga, lyckliga du, som fick just Q.

    SvaraRadera
  7. Att man blir hel när man fått det man lider brist på är inte mirakel, det är evidensbaserad medicin.

    Att vi alla är olika och har olika erfarenheter gör världen rikare, och bloggvärlden blir särskilt mycket rikare av sådans som Helga som kan förmedla sina olikheter och erfarenheter.

    Häromdagen var det mammamöte i vår jobbcafeteria. En fruktansvart gravid kollega hade långsamt vaggat sig dit och omgiven av två kvinnliga kollegor stod hon och diskutera med cafeterians föreståndare och dennas dotter med bebis närvarande hur man lindrade svullna ben. Nä, ingen lust att vara med i den klubben!

    Apropå intimiteter så var en av november månads bästa ögonblick den där morgonen i november när jag var i Edinburgh med en lätt bihåleinflammation. Jag hade vaknat med huvudvärk och när jag gick ut i fuktkylan blev det ännu värre. Och så känslan när jag gick över Waverley Bridge och jag plötsligt kunde snyta mig (---) och huvudvärken släppte! Jag hade inte tänkt dela med mig av den upplevelsen, men jag kunde inte låta bli i det här sammanhanget. Den som haft bihåleinflammation vet precis vad jag syftar på - den som inte har haft det har ingen aning. Och jag har ingen lust att bilda bihåleinflammationsföreningar för att kunna prata om detta.

    Jag vet att parallellen haltar, men vad sjutton, det är snart jul och visst får väl även en låghalt parallell vara med? (Så länge den är rättstavad ;-))

    Att få åka till Seoul och hämta hem en liten mandelögd åttamånadering som somnar mot nya pappas bröst i taxin - är inte det en upplevelse att vara avundsjuk på?

    Och så undrar jag: blev hon utanför?

    SvaraRadera
  8. Jag tycker att det är lika magiskt att barn och föräldrar från olika platser på jorden möts och bildar en familj, som att ägg och spermie möts och och bildar ett barn.

    SvaraRadera
  9. Tack för era kommentarer som gör mig glad! Anna, tänkvärt det där med att graviditet faktiskt är något ganska intimt som många ändå vill diskutera i stora sällskap. Rätt knasigt egentligen.

    Annannan, du tar nog priset i Helgakunskap, känns som att du var med i taxin. På ett bra sätt!

    Huruvida L blev utanför - ja och nej. Första tiden med en bebis (i synnerhet en åttamånaders - de sover inte lika mycket som nyfödda) är ganska uppslukande. Merparten av de meningar man yttrar blir aldrig avslutade. Det är delvis därför som horder av lattemammor samlas på kaféér, ingen annan står ut med att umgås med dem!

    Men L påpekade själv ofta att det var ett genidrag av oss att göra henne till gudmor och därmed delaktig. Hon har tagit sitt uppdrag på största allvar och t ex försett Q med uppbygglig litteratur. Så jag tror inte att hon kände sig så väldigt utanför, inte mer än vad som är ofrånkomligt i alla fall. Hennes stora trauma i livet har annars varit ofrivilligt singelskap. När jag var lika ofrivilligt barnlös hade vi stor glädje av varann, att någon annan förstod hur det är att sakna det som många tar för givet.

    SvaraRadera
  10. Jag är tyvärr precis lika krass som du.
    Jag vet att människan är ett i mängden av däggdjur(om än ett av däggdjuren med störst hjärna),och att det här med omhändertagande av sin egen avkomma är en instinkt.
    Jag hade väldigt gärna haft en mer romantisk och traditionellt urkvinnlig syn på livet, men uppväxt i en familj av humanister, agnostiker och allmänt nattsvarta tvivlare så är det inte konstigt att jag blev som jag är.

    Men att få ha barn är en upplevelse som jag nog skulle kunna kalla för andlig.
    För en gångs skull är mina tvivel och min misstro frånvarande.
    Det är så ofattbart bara rent och ljuvligt att dessa små flickor har kommit till oss och delar våra liv och låter os hjälpa dem in i framtiden.
    Ja, ett mirakel är det, mitt livs första! Och andra med förresten...

    SvaraRadera