2008-12-14

Bildning är det som finns kvar när man glömt det man lärt

Ett bra citat vars upphovsman jag har glömt. Men det står säkert med i Pelle Holms Bevingade ord. Denna bok har jag att tacka för mycket.

DN har en kul litteraturtävling i form av en julkalender med bildgåtor, varje bild beskriver ett klassiskt verk. Jag är ganska säker på att jag har gissat rätt på alla hittills publicerade fjorton (fast mamma hjälpte mig med en och pappa med en annan). Jag får för mig att räkna efter hur många av dessa böcker jag faktiskt har läst. Fyra, visar det sig. De övriga tio (varav några påbörjade men ratade) kan jag ändå.

Förklaringen? Förutom Bevingade ord också följande två böcker som jag var tokig i när jag var barn. Än idag tar jag fram dem och bläddrar i dem, fast jag lätt fastnar och läser dem från pärm till pärm, precis som då.

Första listboken - som Guiness rekordbok fast roligare, mitt tummade ex är i härlig sjuttiotalsöversättning av Per-Erik Lindorm och Sten Söderberg. Till min glädje ser jag att den finns i nyutgåva, en perfekt julklapp till vetgiriga ungar från tio år och uppåt. Ge den till barnen och se deras konversationsförmåga utvecklas mot oanade höjder! Tack vare den vet jag till exempel vem Isadora Duncan var, hon förekommer i listorna Äktenskap med stor åldersskillnad samt Egendomliga dödsorsaker.

Litterära gestalter av Hans Levander - finns numera endast på antikvariat (en senare upplaga är omdöpt till Vem är vem i böckernas värld - månne en enklare men fulare titel). Jag gratulerar Levander till en fullständigt lysande idé, det är mig obegripligt att denna bok inte blivit en bästsäljare. Den är ett uppslagsverk över personer i världslitteraturen. Exempel: har jag någon namne? Svar nej, åtminstone inte någon tillräckligt viktig. Hon skulle ha kommit mellan Helge Hundingsbane (fornnordisk hjälte, besjungen i eddadikter) och Helgonet (äventyrshjälte, se Templar, Simon). På samma uppslag står att läsa om Herakles, Henrik VIII och Hercule Poirot. Och så vidare. Vill man istället kolla hur representerad ens favoritförfattare är, finns det en lista längst bak i boken. Lindgren, Astrid, f 1907: Emil, Kalle Blomkvist, Karlsson, Lotta, Pippi, Pomperipossa, Rasmus och Ronja.

Ack ja, vad vore livet utan böcker?

2 kommentarer:

  1. Och så roligt man kan ha i en bildad familj! (Själv saknar jag att lösa DNs söndagskryss med mamma; läs "någon gång kunna något som inte mamma redan kunnat"!). Nyfiken blir jag på vilka det var du behövde hjälp med?

    SvaraRadera
  2. Annannan: mannen med utväxten i pannan klarade pappa, och den stora knytnäven klarade mamma (fast den senare borde jag ha begripit, var inne på fel spår).

    SvaraRadera