2008-11-11

Läggdags

Trött och sliten. Jag lägger mig för sent, sover för lite, jobbar för mycket, motionerar för lite, äter för mycket och fel. Bot och bättring utlovas. Steg ett är att jag nu ska gå och lägga mig pronto med en bok om GI-diet.

Lägga mig bredvid fridfullt snusande Q, snusa lite själv på honom för att känna samma frid sprida sig i kroppen. Hur är det möjligt att en unge kan lukta så gott i håret? Kan man buteljera den där essensen? Jag har nog blivit beroende.

Vi samsover återigen*. Sedan vi kom hem från semestern vill Q sova hos oss, och vi ifrågasätter inte. På dagarna och kvällarna tjafsas det en hel del i helgahushållet. Q har stark vilja, lyssnar och lyder ogärna och har på sistone börjat gallskrika när han inte får som han vill. Efter en kväll med sådana strider är det mysigt att krypa ner intill honom och tanka närhet.

Jag inbillar mig att han tankar också. På utvecklingssamtalet idag beskrev dagmamman en stark och självständig pojke, som klär sig själv, äter själv, somnar och vaknar själv, som leker bra med kompisarna men som också kan leka ensam och ge sig ut på egna små expeditioner. Och som - just det - inte lyssnar eller lyder sådär värst bra.

Hemma sover han mellan oss, hemma vill han ofta sitta i knät och bli matad. Kanske är det för att han får vara liten hemma som han är stor och duktig borta? Jag vill gärna tro det.

Pangandet berörde vi helt kort. Vattenpistolen jag såg hade legat kvarglömd i en låda, framletad av företagsamt barn. Pojkarna leker inte med vapen, däremot brottas och knuffas de en del. Det har jag inga synpunkter på. Låtsasskjuter på hundar gör man inte, var vi rörande överens om. Min oro är stillad.

Men nu som sagt - läggdags!

*Ikväll frågade jag Q vilken säng han ville somna i - stora sängen. När ska du sova i din säng? frågade jag. Q tänkte, och svarade bestämt: När jag är tre!

Bra, nu vet vi.

3 kommentarer:

  1. Nu verkar du ha läst ut Hanne Kjöllers bok - kan du inte skriva några rader om den, så att jag kan bestämma om jag ska köpa den eller bara låna?

    Jättetack!
    /Anka - nu med två koreanska barn

    SvaraRadera
  2. Ett boktips till dig Helga som är intresserad av moderskap är den helt nyutgivna boken

    "Något bara kvinnor kan" av Ulrika Lorentzi.

    Kanske är den FÖR feministisk för dig jag vet inte. I alla fall. Klistrar in från ett pressmeddelande:

    Vad är det som säger att ett biologiskt band är starkare än ett emotionellt? Och varför måste just en mamma och en pappa vara de bästa föräldrarna?

    I Något bara kvinnor kan ställs slentrianmässiga föreställningar om föräldraskap mot väggen och normer kring graviditet granskas och ifrågasätts.

    Graviditeten ses ofta som antingen något djuriskt eller närmast gudomligt. I Ulrika Lorentzis bok får läsaren genom personliga intervjuer (med bland annat Ulla M. Holm, Tiina Rosenberg, Ebba Witt-Brattström och Andreas Ekström) och exempel från litteraturen ta del av graviditeten som en mänsklig erfarenhet.


    För pressfrågor och andra frågor kontakta Stefan Ingvarsson, 0735687570 eller stefan.ingvarsson@arenagruppen.se

    SvaraRadera
  3. Smicker, smicker, klart jag kan utgjuta mig om Kjöllers bok om intresse finns! Ska bara tänka efter lite först.

    Storken, tack för suveränt boktips! Kan inte tänka mig att den är för feministisk för mig, det är svårt att vara :-)

    SvaraRadera