2006-12-10

Hur man får Helga att lacka ur

(Förresten, säger man så i Göteborg, eller har jag blivit mer stockholmare än jag själv begriper?)

Jag gav mig ut på cybershopping igår. Q visar allt större intresse för att äta själv, ju kladdigare dess roligare. För några dagar sedan var han krasslig med lite feber, och vägrade då att äta något annat än smörgåsrån med leverpastej eller aprikosmarmelad. Välling eller vatten eller något annat ur nappflaska var det inte tal om, han skrek argt så fort han fick syn på flaskan. Vi har spekulerat mycket i vad detta kom sig, möjligen hade det att göra med att vi tryckte i honom flytande Alvedon med doseringsspruta. Enligt uppgift skulle medicinen smaka skogsbär men att döma av lukten så förstår jag att Q grinade illa och sedan var misstänksam mot allt vi ville stoppa i munnen på honom.

Nu är allt frid och fröjd igen, nappflaskan accepteras. Vi känner igen vår gode glade pojke igen. Idag har han ägnat timmar åt att öppna och stänga grinden till lekhagen, och att botanisera i leksakslådan. Pelle Gnäll har flyttat, Pelle-Snäll-Leka-Själv är tillbaka.

Hur som helst, kladdandet lär fortsätta, så jag surfade bland barnbutikerna på jakt efter vad som tydligen kallas för en förklapp, en haklapp med ärmar i avtorkningsbart material. Hittade några snygga och billiga på en sajt som jag inte besökt förut. Bra. Välj antal, välj färg. Pojk- eller flickfärg?

Då blev jag sur. Det blev inget köp.

9 kommentarer:

  1. Hej! Vad roligt det är att du uppdaterar så att vi här ute får höra hur ni har det. Det låter som att ni har det så mysigt! Ang. förklapp så har jag inte köpt på nätet men det finns en med Spöket Laban, Lilla Anna och Långa Farbror'n på som jag tycker är jättefin. Vit, rosa eller blåbakgrund - går viss inte att komma ifrån könsuppdelningen helt (vilket irriterar mig mycket!) men de är fina iaf! Sen finns det ju en hel del bra svenska klädsiter som har lite mer neutrala kläder, bra tycker jag. Ha det så bra och jag ser fram emot att få fortsätta läsa! Hur gammal är han nu förresten?
    Hälsningar / Åsa

    SvaraRadera
  2. Så kul att höra att det finns fler därute som resonerar som jag! "Pojk- eller flickfärg" Vaddå??? Jag hade inte heller köpt något! jag blir helt tokig på att barnens kläder är så otroligt könsbundna. När vi satt på vår lilla tjej en tröja med bilar får vi kommentaren "åååh, vilken söt liten pojke". När man säger att det är en flicka ser en del nästan lite förorättade ut.

    SvaraRadera
  3. Herrejösses, "pojk- och flickfärg", helt otroligt. Babybjörn har bra förklappar som är gula, blå och röda, helt könsneutrala med samma lilla nallebjörn på. Jättebra dessutom, tunn och fin kvalite som kan tvättas massvis med gånger i maskin. Sen när de vuxit ifrån det värsta kladdet (hmmfr) så kan man använda den som målarförkläde.

    Något som är bra att tänka på är att det är resårmudd på ärmen på förklappen. Det finns sådana som har vanlig ärm och jag kan bara tänka mig hur mycket kladd som kan hamna innanför.

    kram Malva

    (som numera inte kan köpa byxor på flickavdelningen till dottern, eftersom det tydligen är så att flickor som passerar storlek 86 per automatik skall ha glitter, utsvängda ben och grälla färger på sina byxor.)

    SvaraRadera
  4. Visst blir man trött! Malva, det där om byxorna är ju helt sjukt. Vi Föräldrar har ett upprop på sin sajt som man kan skriva på, om könsuppdelningen av barnkläder.

    Q har en röd fleeceoverall och en röd (och svart och grå) barnvagn. Mer än en gång har folk pratat om honom som en "hon". Blää!

    SvaraRadera
  5. Har bott i Göteborgstrakten i hela mitt liv, och "lacka ur" har jag knappt aldrig hört!
    Apropå Alvedon, ni kanske kan prova stolpillervarianten nästa gång? Det minns jag som väldigt praktiskt.

    SvaraRadera
  6. Haha, sa sa min svarmor nar jag tankte kopa pipmugg och bestick (vit/roda) fran Ikea till min lille son: "ska du verkligen kopa rott till en kille?"
    Helt otroligt tankte jag och kopte glatt de fina rodfargade sakerna!
    Nina

    SvaraRadera
  7. Förstår vad du menar. Flick- eller pojkfärg??? Vi använder mest röda tröjor på vår son, han klär bra i det. Har även någon rosa. So what!!

    Vad gäller förkläde så kan jag också rekommendera Baby Björns. Perfekta! Vi har ett blått och ett rött!

    Det är skoj att läsa om ditt liv som mamma.

    /Jennie

    SvaraRadera
  8. Nästa gång blir det stolpiller, de är redan inköpta!

    Idag köpte vi ett Muminförkläde med orange kant, lagom könsneutralt. Sedan ringde Q:s mormor och berättade att hon köpt ett rött Baby Björn. Så nu kan han kladda för glatta livet!

    SvaraRadera
  9. Håller fullständigt med om det där med pojk/flickfärg. Dotterns barnvagn var mörkblå (en himla fin färg om Annika får välja...) - gissa hur många som antog att hon var en pojke?
    Och nu när hon är nästantonåring kommer nästa frispel. Alla flickkläder är mindre i storlekar (dvs tjatare) än pojkkläder. "För så vill kunderna ha det" påstår klädkedjorna. Inte den här kunden! *grrr*
    Fast dottern vill inte alls vara könsneutral. Hon vill ha rosa glitterlinnen som alla sina kompisar - inte t-shirt med bilar. Bara det att rosa glitterlinnen passar inte henne, för hon är mulligare än normala svenska barn. Däremot passar pojkkläderna henne. Hur sjukt är inte det då?

    Ska genast surfa in på Vi Föräldrars hemsida och skriva på uppropet!

    SvaraRadera